Walk and Talk: Η νέα τάση των συσκέψεων εν κινήσει

Πολλοί επαγγελματίες περνούν πλέον ώρες μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών, κάτι που έχει προκαλέσει αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «κόπωση του Zoom». Οι παρατεταμένες συνομιλίες μέσω βίντεο κουράζουν τους ανθρώπους, αφήνοντάς τους εξαντλημένους σωματικά και ψυχικά, λόγω της υπερβολικής, κοντινής οπτικής επαφής, της περιορισμένης κινητικότητας και της υπερφόρτωσης από πληροφορίες.

Καθώς οι οργανισμοί αναζητούν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν αυτήν την κόπωση της οθόνης, ορισμένοι επαγγελματίες παραιτούνται από τις βιντεοσυσκέψεις υπέρ μιας νέας τάσης, του “walk and talk” («περπατάς και μιλάς»). Αυτές οι περιπατητικές συναντήσεις αυξάνουν τη δημιουργική σκέψη, προάγουν την άσκηση και, αν μάλιστα γίνονται και δια ζώσης, μπορούν να καταρρίψουν τα εμπόδια και να ενθαρρύνουν την επικοινωνία.

Walk and Talk: Η νέα τάση των συσκέψεων εν κινήσει
@Ash Lamb, Visual Growth

Ο Αριστοτέλης βέβαια είχε ανακαλύψει τα ευεργετικά οφέλη αυτής της συνδυαστικής μεθόδου ήδη από το 335 π.Χ, οπότε και ίδρυσε το «Λύκειον» του, που ονομάστηκε και «περιπατητική» σχολή ή «περίπατος», γιατί η διδασκαλία γινόταν ενόσω οι μαθητές περπατούσαν κάτω από τις δενδροστοιχίες, κοντά στην όχθη του Iλισσού ποταμού. Μήπως ήρθε η ώρα να την υιοθετήσουμε κι εμείς;

Walk and Talk: Η νέα τάση των συσκέψεων εν κινήσει
Λεπτομέρεια από το έργο «Η φιλοσοφική σχολή των Αθηνών». Τοιχογραφία, Ραφαήλ, 1509-1510

Οι σύγχρονοι περιπατητικοί στις επιχειρήσεις

Στα χνάρια του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου λοιπόν, η νέα περιπατητική τάση στα meetings -μέσω τηλεφώνου, βιντεοκλήσης ή εκ του σύνεγγυς- φαίνεται πως κερδίζει έδαφος.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές από εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο που έχουν υιοθετήσει αυτήν την πρακτική στην εργασιακή τους καθημερινότητα:

«Αξιοποιήσαμε στο έπακρο τον ήλιο σήμερα με μια περιπατητική σύσκεψη. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες όταν περπατούν και ότι μπορεί να αυξήσει τη δημιουργική / διαφορετική σκέψη κατά 80%. Και είναι πολύ καλύτερο από το να μένεις κολλημένος πίσω από ένα γραφείο!», γράφει η Nel Flint στο LinkedIn.

«Αυτή ήταν η θέα μου κατά τα πρωινά μου τηλεφωνήματα σήμερα!», γράφει ένας άλλος χρήστης του Linkedin, ο Bourgeois Joseph Kala. «Στην εταιρεία μου μας αρέσει να κάνουμε περιπατητικές συναντήσεις και τηλεφωνήματα κάθε τόσο. Είτε πρόκειται για κλήσεις με υποψήφιους, είτε για κλήσεις με πελάτες είτε για εσωτερικές συνομιλίες. Βάζω ακουστικά, κρατάω σημειώσεις στο τηλέφωνό μου και απολαμβάνω αυτόν τον όμορφο καιρό, ενώ κάνω και τα βήματά μου! Η υγεία είναι πλούτος!»

«Γιατί το να συνδυάζετε συνήθειες πρέπει να είναι ο νέος καλύτερος φίλος σας», εξηγεί σε δημοσίευσή της στην πλατφόρμα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης η Jennifer Todd-Wilson.

«Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησα μια από τις μέρες μου με μια περιπατητική συνάντηση. Μέχρι τις 9.30 το πρωί είχα κάνει μερικές χιλιάδες βήματα πριν καν πιω ένα φλιτζάνι τσάι. Ένιωσα ανανεωμένη και γεμάτη ενέργεια.

Δεν είναι μυστικό για όσους διαβάζουν τις αναρτήσεις μου ότι ξεκίνησα τις συναντήσεις με τα πόδια πέρυσι. Στην πραγματικότητα, εμπνεύστηκα – εδώ ακριβώς – από μια ανάρτηση που διάβασα στο Mentor Walks στην πατρίδα μου, την Αυστραλία. Τι τρόπος να συνδυάσω δύο από τα αγαπημένα μου πράγματα, σκέφτηκα. Από τότε κάνω τακτικά συναντήσεις με τα πόδια. Κάποιοι από την ομάδα μου το κάνουν επίσης. Είναι μια αποδεκτή πρακτική που δεν θα μπορούσε να συμβεί πριν από μερικά χρόνια.

Τις προηγούμενες μέρες συμμετείχα σε μια συνάντηση ηγεσίας εκτός έδρας. Ήταν αναζωογονητικό να διατρέχεις τα θέματα συζήτησης ανάμεσα στους κήπους. Επιπλέον, την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, αφιερώθηκε αρκετός χρόνος όχι μόνο για ένα γρήγορο τσιμπολόγημα και για τηλεφωνήματα, αλλά και για μια βόλτα. Μια μέρα, σε μια μικρή ομάδα, καταφέραμε να επιλύσουμε και ένα πρόβλημα κάνοντας ένα παιχνίδι ρόλων ενώ περπατούσαμε. […]

Στο βιβλίο του Atomic Habits (ελληνική μτφρ. «Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα»), ο James Clear αναφερόταν σε αυτόν τον συνδυασμό δραστηριοτήτων ως “habit stacking” («στοίβαγμα συνήθειας»). Το να κολλάς δύο συνήθειες μαζί. Αφού, ή ενόσω κάνεις το x, κάνε και το y. Είναι λίγο σαν να παρακολουθείς netflix ενώ είσαι στο γυμναστήριο ή κάνοντας ποδήλατο γυμναστικής. Ή να ελέγχεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου (λίγα λεπτά την ημέρα/νύχτα) εάν προσπαθείς να μειώσεις τη χρήση τους…»

Εσείς το έχετε δοκιμάσει; Σκεφτείτε το, φαίνεται πως τα οφέλη είναι πολλαπλά, και για τους περιπατητές αλλά και για τις εταιρείες τους!

Με πληροφορίες από: LinkedIn

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος