Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – Βρυξέλλες: Οι προτάσεις των πολιτών για μέτρα «στα χέρια» των θεσμικών οργάνων

Array

Ολοκληρώθηκε προ μηνών η «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης». Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαδρομή συζήτησης, διαλόγου και συνεργασίας, για πρώτη φορά ανάμεσα σε πολίτες και πολιτικούς.

Η «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης» διήρκησε ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 και έδωσε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους Ευρωπαίους πολίτες διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης, φύλου, κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου, τους περισσότερους νεαρής ηλικίας, «να πάρουν το λόγο για την Ευρώπη του αύριο».

Λόγω και της πανδημίας «η καρδιά» του ανοικτού αυτού φόρουμ «χτυπούσε» σε μια ειδική πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία φιλοξένησε έναν διαφανή και συμπεριληπτικό δημόσιο διάλογο.

Ενδεικτικά, εκεί ενέπνευσαν ζητήματα έως και για τα απόβλητα τροφίμων, τους εικονικούς κόσμους και τη μαθησιακή κινητικότητα.

Διαβάστε ακόμα:

«Νιώθεις ότι έχεις φωνή» – Τι λέει ελληνίδα συμμετέχουσα στο ertnews.gr για την εμπειρία της

Ακολούθησαν όμως και δια ζώσης συναντήσεις σε πάνελ πολιτών που «στήθηκαν» ανα την Ευρώπη, από το Δουβλίνο και το Μάαστριχτ έως το Στρασβούργο, για να καταλήξουν στις Βρυξέλλες, παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτας Μετσόλα, για έναν τελικό απολογισμό.

Αυτή την περίοδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν σταχυολογούν τις 350 σελίδες με τις 49 προτάσεις των Ευρωπαίων που περιλαμβάνουν πάνω από 320 μέτρα για την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εκπαίδευση και μερικές ακόμα θεματικές.

Πλέον, το «στοίχημα» είναι η υλοποίηση όσο γίνεται περισσότερων προτάσεων των πολιτών με την ενσωμάτωση τους στις ατζέντες των τριών θεσμικών οργάνων.

Στις Βρυξέλλες αποσαφηνίζεται, στη εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον είναι στα χέρια σου», το ποιες προτάσεις οι θεσμοί εντέλει επιλέγουν, τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσουν να τις εφαρμόζουν.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε πρόσφατα κάνει λόγο για «Δημοκρατία, ειρήνη, ατομική και οικονομική ελευθερία».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος