Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: «Νιώθεις ότι έχεις φωνή» – Τι λέει ελληνίδα συμμετέχουσα στο ertnews.gr για την εμπειρία της

Array

Η Καλλιόπη Μαυρομάτη ζει και εργάζεται στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ωστόσο όπως εξήγησε η οικογένειά της (έχει δύο παιδιά 16 και 18 ετών) στήριξε την απόφασή της να κινητοποιηθεί ως ευρωπαία πολίτης, όταν κλήθηκε να μετέχει ως μέλος στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Το ertnews.gr τη συνάντησε στο Δουβλίνο στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτών στην οποία έχει ενταχθεί, όπου κλήθηκε να συνδιαμορφώσει την τελική λίστα εισηγήσεων συγκεκριμένων θεματικών, προς την Ολομέλεια της Διάσκεψης.

Μετά και το πέρας των εργασιών της Διάσκεψης, οι προτάσεις θα τεθούν σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι θέσεις των πολιτών εισακούγονται και λαμβάνονται ουσιαστικά υπόψιν.

Τι την κινητοποίησε

Όπως εξήγησε, η ίδια υπήρξε μια τυχαία επιλογή. «Χτύπησε το τηλέφωνο μου. Με είχαν προτείνει μεν, αλλά εντέλει συνειδητοποίησα ότι αν ήμασταν επιλογή κάποιων ανθρώπων θα είχαμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», αναφέρει.

Κατά την συμμετοχή της

Το πεδίο ενδιαφερόντων της, που οδήγησε στην εκπόνηση προτάσεων στη Διάσκεψη, αφορούσε σε προτάσεις για την οικονομία, ίσα δικαιώματα για όλους τους ευρωπαίους, καθώς και το πώς θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα.

«Υπήρχαν πολίτες και από άλλες χώρες που ήταν από την επαρχία οπότε η αντιπροσώπευση ήταν σωστή. Μας δόθηκε το δικαίωμα να μιλήσουμε για όση ώρα χρειαζόταν ώστε να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Ήταν μια πάρα πολύ καλά οργανωμένη δημοκρατική διαδικασία» εξήγησε σχετικά.

Οι προτάσεις και η χρησιμότητά τους

«Αυτά για τα οποία τοποθετήθηκα και θεωρώ ότι ήταν χρήσιμα, και μάλιστα αφορούσαν και τους περισσότερους που τοποθετήθηκαν, είναι:

  • Η ενδυνάμωση της μεσαίας τάξης
  • Η δημιουργία ενός ενιαίου κατώτατου ευρωπαϊκού μισθού (λαμβάνοντας υπόψιν το βιωτικό επίπεδο της κάθε χώρας)

Στις διαβουλεύσεις δημιουργήθηκαν υποομάδες, κάναμε τις προτάσεις μας και κατόπιν ιεραρχήθηκαν ανάλογα με τους ψήφους που πήρε η κάθε πρόταση. Οι προτάσεις κοινοποιήθηκαν και στους υπόλοιπους και τώρα της συγκεντρώσαμε – συζητούμε για να ξεδιαλύνουμε ποιες θα προτείνουμε στην Ολομέλεια» είπε ακόμα.

«Τροφή για σκέψη» – «Η Ευρώπη να αποφασίσει τον άξονα πάνω στον οποίο κινείται»

Η ίδια ωστόσο σημείωσε ακόμα: «Δυστυχώς μέχρι τώρα όλα όσα λέμε και συζητούμε εδώ δίνουν μόνο τροφή για σκέψη» ενώ πρόσθεσε:

«Όπως είπε ένας φίλος Κύπριος σύνεδρος, θα έπρεπε πρωτίστως να ορίσουμε το ιδεολογικό πλαίσιο όλων αυτών για να μπορέσουμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε να πρεσβεύουμε στην ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισονομία, την αξιοκρατία και τα λοιπά. Θα πρέπει και η Ευρώπη να αποφασίσει τον άξονα πάνω στον οποίο κινείται. Αν δεν οριστεί ο άξονας τότε είναι πολύ πιθανόν όλα αυτά να μείνουν σε ένα επίπεδο συζήτησης».

Ερωτηθείσα γιατί θα πρέπει κάποιος να συμμετάσχει, η ίδια σημείωσε: «Νιώθεις ενεργός ευρωπαίος πολίτης. Μίλησες γι’ αυτά που πιστεύεις και είχες μέσα σου και έκανες το καθήκον σου σε ένα βαθμό».

«Πολίτες του καναπέ»

Η ίδια μίλησε για το λάθος μας έως σήμερα ως ευρωπαίων πολιτών, αφού όπως επισήμανε «έχουμε επαναπαυθεί», λέγοντας ακόμα:

«Είμαστε πολίτες του καναπέ και αυτό βολεύει τους πάντες από τους ισχυρούς. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Αυτή (η Διάσκεψη) είναι μια πρώτη καλή κίνηση».

Ως προς τη δυσκολία του να συμμετάσχει, σημείωσε: «Δεν είναι για όλους ένα απλό ταξίδι. Αλλάξαμε οικογένειες, τον προγραμματισμό μας. Είναι ευχάριστο γιατί βρέθηκα με ανθρώπους που ήθελα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει όλο αυτό να περάσει σε επόμενο στάδιο – να γίνει επί της ουσίας».

Διαβάστε ακόμα: 

Ψηφιακός μετασχηματισμός και Ευρώπη: Το τελικό «πακέτο προτάσεων» πολιτών πριν από τις τελευταίες ολομέλειες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης

Δουβλίνο: Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία οι διαβουλεύσεις των πολιτών στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος