Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ο Γερμανός πολιτικός που στιγμάτισε την Ελλάδα – Το Grexit και το… μνημείο που δεν έχτισαν οι Έλληνες

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπηρέτησε ως μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου, της Μπούντεσταγκ, για περισσότερο από μισό αιώνα, απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.

Στην Ελλάδα αλλά και γενικά στην Ευρώπη, ο Σόιμπλε είχε δεχθεί κριτική για τη στάση του στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, καθώς επέμενε σε μία στρατηγική συνεχούς λιτότητας.

Πίεσε για αυστηρότερους κανόνες ώστε να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα κρατικά ελλείμματα, ενώ όταν μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξελέγη το 2015 με την υπόσχεση να καταργήσει τις επώδυνες περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που απαιτούσαν οι πιστωτές, ο Σόιμπλε υιοθέτησε μια ακόμα πιο σκληρή τακτική. Αργότερα εκείνο το έτος, πρότεινε η Ελλάδα να πάρει ένα πενταετές “τάιμ άουτ” από το ευρώ, αλλά η Άγκελα Μέρκελ έθεσε εκτός συζήτησης το “Grexit“.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Tim Geithner αποκάλεσε το σχέδιο του Σόιμπλε “τρομακτικό” και εξήγησε ότι ο Σόιμπλε πίστευε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα τρόμαζε άλλες χώρες ώστε να παραδειγματιστούν. Όπως εξήγησε λίγο αργότερα ο Σόιμπλε, το Grexit θα έπληττε μία φορά τη χώρα και έτσι οι Έλληνες πολίτες θα γλίτωναν την ατελείωτη διαδικασία των σκληρών μέτρων.

Ο Σόιμπλε δέχθηκε επίσης κριτική όσον αφορά τις συστάσεις του περί λιτότητας μέσα από το Twitter. Τέτοιου είδους επικριτικά σχόλια επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι η επιμονή του Σόιμπλε στις πολιτικές λιτότητας έρχεται σε αντίθεση τόσο με τις εμπειρικές αποδείξεις πως οι πολιτικές στις οποίες επέμενε είχαν συρρικνώσει την ελληνική οικονομία κατά 25% όσο και από τις εκθέσεις του ΔΝΤ, οι οποίες επέμεναν ότι μόνο μια μαζική ελάφρυνση του χρέους, και όχι μια περαιτέρω λιτότητα, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

«Οι Έλληνες είναι ένας σπουδαίος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», υποστήριξε τότε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επικαλούμενος φράση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Για τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι έλεγε ανοησίες όταν υποσχόταν πως οι γερμανικές αποζημιώσεις θα μείωναν το χρέος, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι ήταν πολύ διστακτικός στην πολιτική του τους τελευταίους έξι μήνες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο ίδιος πάντως είχε ήσυχη τη συνείδησή του για τις επιλογές του αφού το κίνητρό του ήταν να βοηθήσει και όχι να βλάψει τους Έλληνες, είχε πει σε συνέντευξή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι “η Ελλάδα πέτυχε πολλά. Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη“.

Είχε μάλιστα δηλώσει σε μια προεκλογική του συγκέντρωση ότι «κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκαν να κάνουν».

Ο Σόιμπλε δεν δίσταζε πάντως να βάλει “χέρι” και στη χώρα του, τονίζοντας ότι η γερμανική κοινωνία είναι «κακομαθημένη». Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση που προκάλεσε στην Ευρώπη, τόνισε ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη και προέτρεψε τους πολίτες «απλά να φορέσουν ένα πουλόβερ – ή και ένα δεύτερο πουλόβερ», αλλά και να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος, με σπίρτα, κεριά και φακούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος