Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Βερολίνο – Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απεβίωσε σε ηλικία 81ός ετών. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, τέως πρόεδρος της Βουλής έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην ευρωκρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Η είδηση του θανάτου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήρθε σήμερα το πρωί. Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο. Την έχασε το βράδυ της Τρίτης, απεβίωσε σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως ενημέρωσε η οικογένειά του.

Ο τελευταίος μεγάλος πολιτικής της μεταπολεμικής γενιάς της Γερμανίας

Γεννημένος στο Φράιμπουργκ της νοτιοδυτικής Γερμανίας με διδακτορικό στα νομικά μπήκε νωρίς στην πολιτική.

Με το όνομά του συνδέθηκαν μεγάλοι σταθμοί της γερμανικής ιστορίας.

Ήταν δεξί χέρι του καγκελάριου της ενοποίησης Χέλμουτ Κολ. Ως υπουργός Καγκελαρίας και Εσωτερικών, ήταν αυτός που μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, διαπραγματεύτηκε τη «Συνθήκη 2+4» για την ενοποίηση των δύο Γερμανιών το 1990.

Μία δολοφονική επίθεση ενός ψυχοπαθούς τον Οκτώβριο του 1990 καθήλωσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του. Αλλά δεν ανέκοψε την πολιτική του πορεία.

Όταν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU και ο Χέλμουτ Κολ έχασαν την εξουσία το 1998, ανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναστηλώσει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Αλλά αποσύρθηκε από πρόεδρος του CDU εξαιτίας μιας σκοτεινής υπόθεσης δωρεάς 100.000 στο CDU, παραδίδοντας τη σκυτάλη στην μέχρι τότε γραμματέα του κόμματος, Άνγκελα Μέρκελ.

Στα 16 χρόνια καγκελαρίας της Μέρκελ ήταν ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στο κόμμα του. Ως πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών χειρίστηκε την ευρωκρίση της περασμένης δεκαετίας ακολουθώντας σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό τον έφερε αντιμέτωπο με την Ελλάδα, έγινε ένας από τους πλέον μισητούς Γερμανούς πολιτικούς στην Ελλάδα. Στο απόγειο της κρίσης το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ – συγκρούστηκε με την Άνγκελα Μέρκελ, Αλλά την ακολούθησε στην απόφαση να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ήταν ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική θητεία, και έγινε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής το σημαντικότερο αξίωμα που ανέλαβε. Παρέμεινε μέχρι τέλους πολιτικά ενεργός, ακόμα και μετά τις τελευταίες εκλογές του 2021, όταν πια που έμεινε απλός βουλευτής, αλλά με σημαίνοντα πάντα ρόλο και λόγο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος