Βοήθεια στο σπίτι για οκτώ μέρες μετά τον τοκετό; Να γιατί ζηλεύουν όλοι τις μαμάδες στην Ολλανδία

Πρώτη φορά μαμά… Πρώτη μέρα στο σπίτι. Δύσκολα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μητέρα που δεν θυμάται τα συναισθήματα φόβου, που ένιωσε την ημέρα που αποχαιρέτησε την ασφάλεια της κλινικής ή του νοσοκομείου, κι έπρεπε να φροντίσει η ίδια το μωρό της.

Πόσες ιστορίες έχουμε ακούσει. Κάποιες αστείες, όπως της φίλης που με το μωρό να κλαίει στην αγκαλιά της, έψαχνε να δει τι έχει στο βιβλίο για τη φροντίδα των νεογέννητων. Κάποιες επικίνδυνες, όπως του φίλου που έφερε το καλάθι του νεογέννητου με κουβερτούλα βγαλμένη από ναφθαλίνη.

Οι μέρες εκείνες συχνά είναι γεμάτες από μικρά και μεγάλα δράματα που ξετυλίγονται πάνω από το κεφαλάκι του μωρού. Καυγάδες και εκνευρισμός με τις γιαγιάδες και ίσως με τον σύντροφο, νεφελώδεις οδηγίες από τον παιδίατρο.

Στις Κάτω χώρες όμως φαίνεται ότι έχουν γλυτώσει από όλα αυτά. Κάθε γυναίκα που γεννάει έχει δικαίωμα να έχει έναν Κρααμζόργκ (kraamzorg) για να τη βοηθήσει σε όλα, από το θηλασμό μέχρι το πλύσιμο των ρούχων. Εκπαιδευμένοι επαγγελματίες πηγαίνουν στο σπίτι καθημερινά, συνήθως για οκτώ ημέρες, παρέχοντας συμβουλές, ενθάρρυνση και πρακτική βοήθεια.

Έχουν διαφορετικό ρόλο από τις μαίες, οι οποίες στην Ολλανδία συνεχίζουν να παρακολουθούν τις γυναίκες και τα μωρά μετά τη γέννα. Ο βοηθός μητρότητας ενημερώνει τη μαία για την υγεία και την πρόοδο της μητέρας και του μωρού, καθώς και για την υποστήριξη των γονιών που προσαρμόζονται στη νέα τους ζωή.

Για τους περισσότερους νέους γονείς, οβοηθός μητρότητας είναι μια απίστευτη παρηγοριά και ανακούφιση, αλλά μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι ένα έμπειρο ζευγάρι μάτια και αυτιά μέσα στο σπίτι · και μπορεί να προλάβει πιθανά προβλήματα υγείας του μωρού ή συναισθηματικής ανισορροπίας της μητέρας. Μπορεί να αντιληφθεί προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας.

Η ιστορία

Όμως πώς τα κατάφεραν στην Ολλανδία, όπου οι γυναίκες εκεί συνήθως γεννούσαν στο σπίτι; Ακόμα το ποσοστό των γεννήσεων στο σπίτι εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Βοήθεια στο σπίτι για οκτώ μέρες μετά τον τοκετό; Να γιατί ζηλεύουν όλοι τις μαμάδες στην Ολλανδία

Το σύστημα των φροντιστών μητρότητας αναπτύχθηκε από τα άτυπα δίκτυα βοηθών που υπήρχαν για την υποστήριξη του τοκετού στο σπίτι. Από τις αρχές του 20ού αιώνα, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες να εκπαιδευτούν αυτοί οι άτυποι φροντιστές της περιγεννητικής ιατρικής.

Τη δεκαετία του 1920, ένα επίσημο σύστημα καταγραφής απαιτούσε από τους φροντιστές μητρότητας υποχρεωτική εκπαίδευση προκειμένου να λάβουν την άδεια εργασίας. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940, μόνο οι πιστοποιημένοι φροντιστές μητρότητας  μπορούσαν να φροντίζουν μητέρες και μωρά στο σπίτι. Την ίδια εποχή καλύφθηκε και ασφαλιστικά η περίοδος φροντίδας μητρότητας από το ολλανδικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Σήμερα ο αριθμός των ωρών βοηθού μητρότητας που δικαιούται μια οικογένεια στην Ολλανδία έχει μειωθεί – αρχικά η περίοδος ήταν 10 έως 12 ημέρες- τώρα οι οικογένειες δικαιούνται από 24 έως και 80 ώρες. Οι γονείς καταβάλλουν εισφορά  4,80 ευρώ την ώρα.

Ορισμένοι βοηθοί μητρότητας καθαρίζουν το σπίτι και πλένουν τα ρούχα. Μια μητέρα ανέφερε ότι ο kraamzorg της έμεινε ακόμη και ένα βράδυ για να την βοηθήσει όταν ο σύντροφός της ήταν πολύ άρρωστος.

Βέβαια το σύστημα δεν είναι τέλειο. Ορισμένες ευάλωτες οικογένειες δυσκολεύονται να καταβάλουν την απαιτούμενη οικονομική συνεισφορά και ως εκ τούτου τερματίζουν νωρίτερα την περίοδο φροντίδας μητρότητας ή δεν κάνουν καθόλου χρήση. Οι σύλλογοι επίσης αναφέρουν ότι το επίπεδο των αμοιβών είναι χαμηλό, το πολύ 19,83 ευρώ την ώρα. Στην Ολλανδία εργάζονται περίπου 9.000 φροντιστές μητρότητας.

Βοηθοί Μητρότητας στην Ελλάδα

Το επάγγελμα της βοηθού μητρότητας είναι νέο στη χώρα μας. Από το 1997 έως το 2007 μόλις μία ή δύο βοηθοί μητρότητας δραστηριοποιούνταν στον περιγεννητικό χώρο, οι οποίες είχαν λάβει την εκπαίδευσή τους από οργανισμούς του εξωτερικού.

Το 2007 το σωματείο για την προαγωγή του φυσικού τοκετού «Ευτοκία» διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Απασχόλησης, το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για βοηθούς μητρότητας λοχείας στο οποίο συμμετείχαν 20 άτομα.

Ο Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος ξεκίνησε το 2008 με αυτές τις 20 βοηθούς που εκπαιδεύτηκαν, και από τότε δραστηριοποιείται με αυξανόμενη ενεργή συμμετοχή στο χώρο της περιγεννητικής φροντίδας.

Για πληροφορίες σχετικά με τις βοηθούς μητρότητας μπορείτε να  απευθυνθείτε στον Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος στο τηλ. 6978788260 (καθημερινές 18.00-21.00 και Σαββατοκύριακα 9.00-21.00).

Για να βρείτε μία βοηθό μητρότητας, δείτε εδώ τη λίστα με τα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου ανά περιοχή


Σχετικό άρθρο: Βοηθός Μητρότητας: ένα σημαντικό στήριγμα

Η ζωή μετά τη γέννα: Η μοναξιά της λοχείας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος