To «βαθύ Λαρύγγι» 50 χρόνια μετά συνεχίζει να εγείρει πάθη

Έχει θεωρηθεί η πιο προσοδοφόρα ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, δεδομένου του μπάτζετ και των εισπράξεων. Τον Ιούνιο γιορτάζει τα 50 της χρόνια και η φιέστα θα ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη.

To «βαθύ Λαρύγγι» 50 χρόνια μετά συνεχίζει να εγείρει πάθη

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στις 12 Ιουνίου και σε μηδενικό χρόνο, από underground ερωτική ταινία, έγινε η κωμωδία της χρονιάς με σκηνές ωμού ερωτισμού, που όλοι είχαν δει.

To «βαθύ Λαρύγγι» 50 χρόνια μετά συνεχίζει να εγείρει πάθη

Ο Τζέραρντ Νταμιάνο, επαγγελματίας κομμωτής και σκηνοθέτης της ταινίας, θα παρουσιάσει εκ νέου την ταινία «Το Βαθύ Λαρύγγι» σε κοινό, στις αίθουσες του Μεγάλου Μήλου.

Θέλοντας να σβήσει κάθε απορία σχετικά με την ταινία, της οποίας το κακόφημο παρασκήνιο θεωρείται πως ήταν η καταδίκη της πρωταγωνίστριας, Λίντα Λάβλεϊς – που σύμφωνα με τον θρύλο παραπλανήθηκε για να παίξει σε σκηνές πόρνο – θα βρίσκεται στην αίθουσα σε μια σειρά προβολών και θα ξεδιπλώσει όσα κρατάει ακόμα μέσα του μυστικά για τη σχέση του με τη μαφία, την πορνογραφία αλλά και την «έμπνευσή» του, που άλλαξε τον τρόπο αντίληψης του σεξιστικού χιούμορ στη συντηρητική Αμερική.

To «βαθύ Λαρύγγι» 50 χρόνια μετά συνεχίζει να εγείρει πάθη

Η ταινία «βαθύ Λαρύγγι», που είχε μάλιστα και σίκουελ, έκανε πριβέ προβολή στο σπίτι του Φρανκ Σινάτρα, με πλήρη απενοχοποίηση το κοινό παραδεχόταν ότι την είχε δει, ενώ ο τότε αντιπρόεδρος της Αμερικής, αφού την είδε και εκείνος, δεν προέβη τελικά σε απαγορεύσεις της κυκλοφορίας της, αν και γνώριζε ότι χρηματοδοτήθηκε από τη μαφία.

To «βαθύ Λαρύγγι» 50 χρόνια μετά συνεχίζει να εγείρει πάθη

Η ζωή της πρωταγωνίστριας

H Linda Lovelace, που στο σχολείο έφερε το προσωνύμιο «miss αγία» επειδή ήθελε να γίνει καλόγρια, αντί για τη μοναχική ζωή επέλεξε τη συντροφική. Στα 20 της ήταν ήδη μητέρα, αναγκάστηκε όμως να δώσει το παιδί της για υιοθεσία. Προσπάθησε δύο χρόνια αργότερα να επανεκκινήσει τη ζωή της με νέα σχέση, ο τότε όμως σύζυγός της, θεωρώντας ότι είχε ταλέντο στον στοματικό έρωτα, την ανάγκαζε να κάνει πορνογραφικά φιλμάκια, τα οποία εκμεταλλευόταν εμπορικά.

To «βαθύ Λαρύγγι» 50 χρόνια μετά συνεχίζει να εγείρει πάθη

«Κάθε φορά που βλέπετε το βαθύ λαρύγγι, παρακολουθείτε τον βιασμό μου» θα πει η ίδια χρόνια αργότερα. Μέσα από αυτήν την ταινία σε μια βραδιά έγινε διάσημη, απέκτησε πρόσβαση στην έπαυλη του Χιου Χέφνερ ενώ οι κριτικοί έγραψαν διθυραμβικές κριτικές για την άνεση της μπροστά στην κάμερα.

To «βαθύ Λαρύγγι» 50 χρόνια μετά συνεχίζει να εγείρει πάθη
@ AP Photo/Peter Kemp

Με την αφέλεια της νιότης η ίδια είχε πει πως δεν κέρδισε πολλά χρήματα (έλαβε το ποσό των 1200 $ και κανένα δικαίωμα από τις πωλήσεις), όμως έγινε «(…) διάσημη, άρα βγήκα κερδισμένη». Για τη ζωή της παράχθηκαν εκπομπές και ντοκιμαντέρ με το πιο δημοφιλές να θεωρείται το Inside Deep Throat, που μάλιστα διανεμήθηκε και σε κινηματογραφικό κύκλωμα στην Ελλάδα, ενώ κυκλοφορεί επίσημα και σε DVD.

To «βαθύ Λαρύγγι» 50 χρόνια μετά συνεχίζει να εγείρει πάθη

Η ζωή της όμως δεν ήταν αυτή η λάμψη ή αναγνωρισιμότητα που όλοι έχουμε στο μυαλό μας, ως «παρατράγουδο» της εποχής της: Βιάστηκε από πέντε άντρες, ενώ ο άντρας της τη σημάδευε στο κεφάλι με το περίστροφο του και, όπως δήλωσε η ίδια, ήταν σαν φυλακισμένη στο Αλκατράζ. Ξυλοδαρμοί, απειλές θανάτου, ναρκωτικά και βιασμοί ήταν ένα μέρος της καθημερινότητας της, που δεν το είχε επιλέξει. Μέχρι και το τραγικό αυτοκινητιστικό ατύχημα του 2002 που της στοίχισε τη ζωή σε ηλικία 53 ετών, τα χρόνια που από επιλογή ζούσε στην αφάνεια, έγινε πολέμιος της πορνογραφίας.

To «βαθύ Λαρύγγι» 50 χρόνια μετά συνεχίζει να εγείρει πάθη
@ AP Photo/Dave Pickoff

Εορτασμός της σεξουαλικής απελευθέρωσης και επαναπροσδιορισμός στο σήμερα;

Ο εορτασμός της «ταινίας φαινόμενο» ξεκινάει στις 10 Ιουνίου με την προβολή της στο Roxy Cinema Tribeca στο πρωτότυπο φορμάτ, δηλαδή σε film 16mm. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό μετά την προβολή, που θα αποτελείται από καταξιωμένους αστέρες της πορνογραφίας της εποχής αλλά και ιστορικούς.

Δύο μέρες αργότερα θα ξεκινήσουν οι προβολές οι προβολές της ψηφιακά επεξεργασμένης έκδοσης σε 4K. Την πρώτη βραδιά μάλιστα, σε συγκεκριμένες αίθουσες, με έκδοση εισιτηρίων VIP οι θεατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν κατ’ αποκλειστικά ένα μπουρλέσκ σόου σε ένα μουσικό event με καταξιωμένους και παγκόσμιας φήμης DJ.

To «βαθύ Λαρύγγι» 50 χρόνια μετά συνεχίζει να εγείρει πάθη

Όλον τον Ιούνιο, το Museum of Sex θα παρουσιάζει μια έκθεση με τίτλο «Porno Chic» για τη θετικότητα του σεξ στον δημόσιο διάλογο και τις τέχνες. Εκεί θα εκτεθούν προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία από την προσωπική συλλογή του Gerard Damiano.

Επίσης στη Μπολόνια της Ιταλίας, από τις 25 Ιουνίου μέχρι και τις 3 Ιουλίου, θα γίνουν κινηματογραφικές ρετροσπεκτίβες στην ένταξη του σεξ στις ταινίες μυθοπλασίας.

Οι σταθμοί του σκηνοθέτη θα είναι το Βερολίνο, η Μπολόνια, το Σιάτλ, το Λος Άντζελες, το Κρόιτσμπεργκ, το Μαίαμι, το Σικάγο, το Μοντρεάλ, το Άμστερνταμ, η Ρώμη, το Λονδίνο, το Τόκιο, το Παρίσι και το Πιτσμπουργκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος