Το τραύμα και η επαναστατική προσέγγιση του Γκαμπόρ Ματέ

Το τραύμα είναι μια βαθιά επιδραστική εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή συναισθηματική και σωματική δυσφορία. Μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία και κατάχρηση ουσιών. Οι επιζώντες του τραύματος αντιμετωπίζουν συχνά προκλήσεις στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους, στη διαχείριση του στρες και στη διατήρηση υγιών σχέσεων. Ωστόσο, είναι δυνατόν να θεραπευτούν από το τραύμα με τη βοήθεια της διερεύνησης της αυτοσυμπόνιας, μιας τεχνικής που αναπτύχθηκε από τον Dr. Gabor Maté.

Ο Γκαμπόρ Ματέ είναι γιατρός, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα τραύματος και εθισμού. Πιστεύει ότι πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του εθισμού, μπορεί να έχουν τις ρίζες τους σε πρώιμα παιδικά τραύματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βασική αιτία του εθισμού δεν είναι η ίδια η ουσία, αλλά μάλλον η προσπάθεια του ατόμου να ανακουφίσει τον συναισθηματικό πόνο και το στρες που προκαλούνται από το τραύμα. Ως εκ τούτου, το κλειδί για τη θεραπεία από τον εθισμό και το τραύμα είναι η αντιμετώπιση του υποκείμενου συναισθηματικού πόνου.

Το τραύμα και η επαναστατική προσέγγιση του Γκαμπόρ Ματέ
(Mitchell Hollander on Unsplash)

Η διερεύνηση μέσω αυτοσυμπόνιας είναι μια προσέγγιση που βοηθά τα άτομα να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και να συνδεθούν με τον εσωτερικό τους εαυτό με έναν συμπονετικό και μη επικριτικό τρόπο. Βασίζεται στις αρχές της ενσυνειδητότητας, της αυτογνωσίας και της αυτοσυμπόνιας. Με την εξάσκηση της διερεύνησης της αυτοσυμπόνιας, τα άτομα μπορούν να μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, να διαχειρίζονται το στρες και να συνδέονται με τον πραγματικό τους εαυτό.

Το πρώτο βήμα στη διερεύνηση της αυτοσυμπόνιας είναι η ανάπτυξη της αυτογνωσίας. Αυτό περιλαμβάνει την επίγνωση των συναισθημάτων, των σκέψεων και των σωματικών αισθήσεων του ατόμου χωρίς να κρίνει. Είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε ό,τι αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή, είτε πρόκειται για θλίψη, θυμό ή φόβο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι πρόκληση, ειδικά για τους επιζώντες τραυμάτων που μπορεί να έχουν καταπιέσει τα συναισθήματά τους για χρόνια. Ωστόσο, η αυτογνωσία είναι ένα κρίσιμο βήμα για την επούλωση από το τραύμα.

Το τραύμα και η επαναστατική προσέγγιση του Γκαμπόρ Ματέ
(Nik on Unsplash)

Το δεύτερο βήμα είναι η καλλιέργεια της αυτοσυμπόνιας. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του εαυτού μας με καλοσύνη και κατανόηση, όπως ακριβώς θα κάναμε σε έναν φίλο που περνάει μια δύσκολη στιγμή. Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει την αναγνώριση του πόνου μας και το να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας αντί να τον επικρίνουμε ή να τον κατηγορούμε. Αυτό μπορεί να είναι πρόκληση για πολλούς ανθρώπους, ειδικά για εκείνους που έχουν βιώσει τραύματα και μπορεί να έχουν αναπτύξει αρνητική αυτοκριτική ως μηχανισμό αντιμετώπισης.

Το τρίτο βήμα στη διερεύνηση μέσω της αυτοσυμπόνιας είναι να εξερευνήσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας με συμπονετικό και μη επικριτικό τρόπο. Αυτό περιλαμβάνει ερωτήσεις προς τον εαυτό μας όπως “Τι αισθάνομαι αυτή τη στιγμή;” και “Τι προκαλεί αυτά τα συναισθήματα;”. Είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας χωρίς να κρίνουμε ή να επικρίνουμε. Αντιθέτως, ο Γκαμπόρ Ματέ μας παροτρύνει να προσεγγίζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας με περιέργεια και συμπόνια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τη βασική αιτία του συναισθηματικού μας πόνου και να αρχίσουμε να θεραπευόμαστε από το τραύμα.

Με την εφαρμογή αυτής της προσέγγισης, τα άτομα μπορούν να μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και να διαχειρίζονται το στρες με υγιή τρόπο. Μπορούν επίσης να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους και να συνδεθούν με τον εσωτερικό τους εαυτό με πιο ουσιαστικό τρόπο. Η διερεύνηση μέσω της αυτοσυμπόνιας μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους επιζώντες τραυμάτων που μπορεί να έχουν αναπτύξει αρνητικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως ο εθισμός, για την αντιμετώπιση του συναισθηματικού πόνου.

Ποιος είναι ο Γκαμπόρ Ματέ;

Ο Dr. Gabor Maté είναι ουγγροκαναδός γιατρός, συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής. Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1944 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην πόλη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Ουγγρικής Επανάστασης.

Αποφοίτησε με πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας το 1969 και συνέχισε να ασκεί την οικογενειακή ιατρική στο Βανκούβερ για πάνω από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως γιατρός, άρχισε να ενδιαφέρεται για τη σχέση μεταξύ χρόνιων ασθενειών και συναισθηματικών τραυμάτων. Ο Maté άρχισε να μελετά τον εθισμό και τη σύνδεσή του με το τραύμα και τελικά έγινε ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στο θέμα αυτό.

Το 1999, ο Ματέ δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, “Scattered: How Attention Deficit Disorder Originates and What You Can Do About It”, το οποίο διερευνούσε τη σχέση μεταξύ της ADD και του παιδικού τραύματος. Στη συνέχεια δημοσίευσε πολλά άλλα βιβλία, μεταξύ των οποίων το “In the realm of hungry Ghosts: Close Encounters with Addiction”, “When the Body Says No: The Cost of Hidden Stress” και “The Myth of Normal: Illness and Health in an Insane Culture”.

Το τραύμα και η επαναστατική προσέγγιση του Γκαμπόρ Ματέ

Στα ελληνικά κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του «Όταν το σώμα λέει όχι».

Το έργο του έχει αναγνωριστεί ευρέως για τις πρωτοποριακές του γνώσεις σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ εθισμού, τραύματος και χρόνιων ασθενειών. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Εξαιρετικού Απόφοιτου από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, το Μετάλλιο Διαμαντένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και το Τάγμα του Καναδά.

Σήμερα, συνεχίζει να ασκεί την ιατρική και είναι επίσης περιζήτητος δημόσιος ομιλητής, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο για να μοιραστεί τις γνώσεις του σχετικά με τον εθισμό, το τραύμα και το άγχος. Έχει δώσει ομιλίες σε ιδρύματα κύρους, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Νοσοκομείο Παίδων της Βρετανικής Κολομβίας.

O Γκαμπόρ Ματέ στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2023

Το τραύμα και η επαναστατική προσέγγιση του Γκαμπόρ Ματέ

Σε λίγες εβδομάδες ο Γκαμπόρ Ματέ θα έρθει στην Αθήνα για ένα διήμερο workshop για επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και για το ευρύ κοινό, όπου θα καταδείξει, με ζωντανά παραδείγματα από τους παρευρισκόμενους, τους βαθύτερους μηχανισμούς του τραύματος. Το σεμινάριο θα μεταδοθεί και μέσω Live Streaming. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μεταβείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Τραύμα: Η αόρατη δύναμη που διαμορφώνει τη ζωή μας – Η σχέση του με τις ασθένειες και ο δρόμος της θεραπείας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος