Τι να κάνετε αν ο σύντροφός σας ροχαλίζει, σας αφήνει ξεσκέπαστους, θέλει φως για να κοιμηθεί…

Μια φίλη μου έλεγε πως για ‘κείνη το πιο σημαντικό έπιπλο του σπιτιού της είναι το κρεββάτι της. «Είναι το γραφείο μου, το στρατηγείο μου, το καταφύγιο μου. Προτιμώ να ξυπνήσω δυο ώρες νωρίτερα για να πιώ ξαπλωμένη καφέ και να οργανώσω τη μέρα μου» λέει.

«Θέλω ωραία, καθαρά και σιδερωμένα σεντόνια. Ελαφριά και ζεστά σκεπάσματα. Καμία συσκευή, εκτός από το πορτατίφ, στο δωμάτιο. Ύπνο από νωρίς και απόλυτο σκοτάδι για να κοιμηθώ.»

Και όλα κυλούσαν ήρεμα και η ζωή περνούσε…

Κότες και νυχτοπούλια στην ίδια φωλιά

Μέχρι που ήρθε και προσγειώθηκε στο δωμάτιο και στα χιονάτα της σεντόνια εκείνος… ο Άλλος. Εκείνος που στις 4 τα ξημερώματα μεταμορφώνεται σε τέρας, που χτυπιέται στον ύπνο του και ροχαλίζει. Εκείνος που θέλει να εγκαταστήσει τηλεόραση στον τοίχο απέναντι από το μαξιλάρι και, για την ώρα, παρακολουθεί ειδήσεις, σειρές και ότι άλλο, από το κινητό.

«Εγώ κοιμάμαι με τις κότες κι εκείνος είναι νυχτοπούλι. Πώς θα μοιραστούμε την ίδια φωλιά;» αναρωτιέται η φίλη μου.

Ο ασύμβατος ύπνος και γενικότερα όλες οι δυσκολίες των ζευγαριών στον ύπνο είναι σημαντικά προβλήματα για μια σχέση. Ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε οι διαφωνίες σχετικά με τις συνθήκες ύπνου προκαλούν θυμό, αγανάκτηση και αιτία για προστριβές. Επίσης η στέρηση ύπνου μεγεθύνει όλα τα προβλήματα και οδηγεί σε δυσανάλογες αντιδράσεις.

Και μπορεί κάποιος να μη χωρίζει επειδή ο άλλος ροχαλίζει, αλλά μήπως ο ύπνος κάποιες φορές μπορεί να είναι ενδεικτικός του τι άλλο συμβαίνει στη σχέση; Μήπως είναι  ένα είδος βαρόμετρου της διαπροσωπικής μας διασύνδεσης και του πώς λειτουργεί η σχέση;

Μήπως οι δυσκολίες της συνύπαρξης στον ύπνο είναι μια δικαιολογία για να αποφευχθεί η συζήτηση για τα σοβαρά θέματα που υποβόσκουν;

Ας τα δούμε όλα με τη σειρά.

Ενοχλητικές συνήθειες ύπνου

Ροχαλητό

Με μια ευρεία γκάμα -μπορεί να μοιάζει με  ρουθούνισμα γάτας αλλά και με ήχο από εξάτμιση μηχανής-, το ροχαλητό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.  Άτομα που ροχαλίζουν αναφέρουν πως κάποιες φορές ξυπνούν τα ίδια από το δυνατό ροχαλητό τους. Στις περιπτώσεις με ροχαλητό, μπορεί να διερευνηθεί η πιθανότητα αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά.

Ο κόσμος διστάζει να εξεταστεί, επειδή φοβάται μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μάσκα άπνοιας Η μάσκα έχεΙ αποτελέσματα: φοριέται τη νύχτα και κρατάει τους αεραγωγούς ανοιχτούς, ασκώντας μια ελαφρά πίεση.

Για πιο ήπιες περιπτώσεις υπνικής άπνοιας, υπάρχουν λιγότερο δραστικές λύσεις.

Η συχνή άσκηση και η λιγότερο καθιστική ζωή βοηθούν. Επίσης οι «θεραπείες θέσης», οτιδήποτε συμβάλλει ώστε να μείνετε εξαπλωμένοι στο πλάι, μπορεί να βοηθήσουν.

 Δεν σας αφήνουν να ροχαλίσετε

Άλλη πηγή έντασης αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να σταματήσουμε τους συντρόφους μας να ροχαλίζουν –τους χτυπάμε στον ώμο, τους γυρνάμε πλευρό, τους ταρακουνάμε- και το πώς αντιδρούν εκείνοι. Η προσπάθεια να τους αλλάξουμε θέση ή να τους ξυπνήσουμε, όσο απαλά κι αν το κάνουμε, μπορεί να πυροδοτήσει τσακωμούς.

 Αν είναι μόνο ένα βράδι, ίσως να σπρώξετε απαλά το άλλο άτομο – όχι να το ρίξετε κάτω από το κρεβάτι. Τα προβλήματα θα  προκύψουν  όταν γίνεται συνέχεια. Ίσως το να έχετε  ωτασπίδες μπορεί να βοηθήσει.

Διαφορετικοί χρονότυποι και ασύμβατα προγράμματα

Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία πως τα διαφορετικά προγράμματα ή οι «χρονότυποι» (η φυσική μας τάση να ξαπλώνουμε νωρίς ή αργά το βράδυ) οδηγούν σε περισσότερα προβλήματα μια σχέση. Όπως επίσης δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αν πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα, θα έχετε καλύτερη σχέση.

Ωστόσο, είναι μια αναστάτωση. Εάν κάποιος ξυπνάει νωρίς και ο σύντροφός του αργά, μπορεί να επηρεάσει την οικειότητα μεταξύ τους. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα, ίσως να πρέπει το νυχτοπούλι να ξαπλώνει πριν από την ώρα που συνήθως το κάνει. Σύμφωνα με μελέτες, είναι κάτι που μπορεί να γίνει.

Θερμοκρασία και «κλοπή» παπλώματος

Κάποιοι κοιμούνται ντυμένοι από πάνω ως κάτω, τυλιγμένοι στις κουβέρτες τους σαν λουκάνικο, και άλλοι ξαπλώνουν γυμνοί κάτω από ένα σεντόνι με το παράθυρο ανοιχτό… Οι εσωτερικοί μας θερμοστάτες μπορούν να καταστρέψουν τις σχέσεις μας. Ακόμα χειρότερα, τα θέματα θερμοκρασίας μπορεί να μας εξοργίσουν. Ναι, «κοιμούνται» και «δεν το κάνουν επίτηδες», όμως η «κλοπή» παπλώματος και στρώματος έχει θύματα και συνέπειες. Μία λύση είναι τα δύο παπλώματα.

 Θόρυβος, φως και κινητά τηλέφωνα

Είτε είναι ειδήσεις και αστυνομικές σειρές, είτε λευκός θόρυβος, κάποιοι δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς να ακούγεται κάτι. Άλλοι έχουν ανάγκη την απόλυτη σιωπή. Παρόμοιες διενέξεις προκαλεί και ο φωτισμός.  Ίσως συμφωνήσετε για μια συσκευή λευκού θορύβου ή έναν ανεμιστήρα, ή για κάτι λιγότερο παρεμβατικό από την τηλεόραση. Κάποιος που θέλει να βλέπει τηλεόραση, να παρακολουθεί με υπότιτλους.

Και τι γίνεται με τα κινητά;

 Ό,τι προσκαλούμε στον χώρο που κοιμόμαστε είναι ένας τρίτος στο κρεβάτι μας. Τα κινητά παρεμποδίζουν τον ύπνο αφού ενεργοποιούν πολλά μέρη του εγκεφάλου μας. Καλύτερα να τα αφήνετε έξω από το δωμάτιο.

Άλλες δύσκολες συμπεριφορές

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, υπνοβασία, χτυπήματα ποδιών.

Τα περισσότερα από αυτά που αποκαλούνται παραϋπνία -όπως οι εφιάλτες, η υπνοβασία και η υπνολαλία (παραμιλητό)- είναι πιο συχνά όταν κάποιος είναι πολύ κουρασμένος. Επίσης  το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να είναι σύμπτωμα αναιμίας, οπότε ίσως πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα του σιδήρου σας.

Και τι γίνεται με τη σίγουρη, αλλά αμφιλεγόμενη, λύση για τα προβλήματα αυτά: τα ξεχωριστά κρεβάτια ή υπνοδωμάτια;

Κάποιοι προβληματίζονται με το τι σημαίνει να μην κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό μας.

«Εάν αφαιρέσουμε μια τόσο ζωτική στιγμή της σχέσης και δεν την αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο, η σχέση θα δοκιμαστεί», λένε οι ειδικοί. Σίγουρα εάν δεν υπάρχει άλλο υπνοδωμάτιο και ο ένας πρέπει να κοιμηθεί στον καναπέ, αγκαλιά με το κινητό και την τηλεόραση, η σχέση θα δοκιμαστεί.

Αλλά και τα ζευγάρια που δεν κοιμούνται καλά είναι πιο πιθανόν να μαλώνουν και να μην μπορούν να ανεχθούν ο ένας τον άλλον όχι μόνο στο υπνοδωμάτιο.

Εσείς αποφασίζετε…


Σχετικά άρθρα: Γιατί έχει μεγάλη σημασία ο καλός ύπνος στην υγεία μας

10 +1 μυστικά για έναν καλό ύπνο – Η νέα διαταραχή που προκαλεί η πανδημία

Πώς έσωσα τον ύπνο μου αφήνοντας το κινητό και πιάνοντας ένα βιβλίo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος