Τι κρύβουν ο νέος εκβιασμός Σόιμπλε και τα σενάρια για Grexit

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Παγιδευμένο στο προεκλογικό παιχνίδι της Γερμανίας και τις αντιφάσεις της πολιτικής Σόιμπλε βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα και προβάλει το ενδεχόμενο το Βερολίνο να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη χώρα μας για να αποκομίσει εσωτερικά πολιτικά οφέλη.

Η σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο Eurogroup, ενώ είχε φανεί και στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, όπου απέρριψε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου, παρόλο που αυτό έχει συμφωνηθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο στο Eurogroup και παρά το γεγονός ότι το ζητούν το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την επομένη του Eurogroup στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt επανήλθαν τα σενάρια του Grexit με συνδυασμό ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους. Το σχέδιο δηλαδή που είχε παρουσιάσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2015.

Η επαναφορά των σεναρίων αυτών δείχνει ότι ο κ. Σόιμπλε είναι αποφασισμένος να οδηγήσει και πάλι τα πράγματα στα άκρα προκειμένου να αποφύγει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και οι δύο εκδοχές θα αποτελέσουν σημαντική πολιτική ήττα για εκείνον στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι υιοθετεί ακραίες θέσεις προκειμένου να «τρομάξει» και πάλι τη χώρα μας, αλλά κυρίως να απειλήσει με νέα αποσταθεροποίηση το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ που στηρίζουν την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να εκβιάσει έναν συμβιβασμό ο οποίος θα μεταθέσει τις αποφάσεις για το χρέος, χωρίς όμως να αποχωρήσει το ΔΝΤ.

Είναι φανερό, άλλωστε, ότι ο γερμανικός εκβιασμός αφορά το σύνολο του «πακέτου» των διαφορών που χωρίζουν ΗΠΑ και Γερμανία, μικρό μέρος του οποίου αποτελεί το ελληνικό χρέος.

Η γερμανική πλευρά βρίσκεται στην ουσία απέναντι σε όλους, είτε πρόκειται για το ελληνικό χρέος όπου αντιμετωπίζει πίεση από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, είτε για τις οικονομικές πολιτικές στην Ευρώπη καθώς τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν, έχουν αντίθετες θέσεις και επικρίνουν πλέον ανοιχτά το Βερολίνο για την εμμονή του στη λιτότητα.

Το πρόβλημα είναι ότι η γερμανική ηγεσία βρίσκεται εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες με τις οποίες γαλουχήθηκε η κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας, με τα στερεότυπα περί «τεμπέληδων Ελλήνων» και «προβληματικού Νότου που σηκώνει στις πλάτες της η επιτυχημένη Γερμανία».

Το αποτέλεσμα είναι να κερδίζει σημαντικό έδαφος το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) και ο κ. Σόιμπλε να επιχειρεί να απαντήσει πολιτικά με επαναφορά στη σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, παγιδεύονται στη σκληρή ρητορική ακόμη και πιο μετριοπαθή τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, τα οποία έχουν ήδη υποστεί σημαντική ήττα λόγω της αμφισβήτησης της πολιτικής Μέρκελ στο μεταναστευτικό.

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι η θέση του κ. Σόιμπλε περί Grexit δεν ήταν ένας τακτικός ελιγμός, αλλά μια βαθύτερη πεποίθηση η οποία απηχεί την στρατηγική εκτίμηση ενός σημαντικού τμήματος του γερμανικού κατεστημένου, ότι το ευρώ με τη σημερινή του μορφή έχει αποτύχει και πλέον το συμφέρον της Γερμανίας απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου κοινού νομίσματος με λιγότερες χώρες, εκείνες που «θέλουν και μπορούν» να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του.

Με τα δεδομένα αυτά γίνεται φανερό ότι το Βερολίνο κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια αντιευρωπαϊκή αλλά και αντι-ελληνική στάση το επόμενο διάστημα, η οποία εάν δεν αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος