Ταινίες της εβδομάδας: Εσείς ποιο χάπι θα διαλέξετε;

Ποιο χάπι διαλέγουμε βλέποντας τις ταινίες της εβδομάδας; Μπλε ή Κόκκινο; Με δύο πιθανά μπλοκμπάστερ, το «Σμύρνη μου Αγαπημένη» αλλά και το νέο «Matrix», αυτή η εβδομάδα θα μας πει κινηματογραφικά «Καλά Χριστούγεννα».

Σμύρνη μου Αγαπημένη

Ήταν μια από τις πιο εμπορικές και καλλιτεχνικές θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων. Η παράσταση «Σμύρνη μου Αγαπημένη» μεταφέρει μέσα από περιστατικά της καλής κοινωνίας της ελληνικής παροικίας της Σμύρνης -και όχι μόνο-, το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα μέχρι τα γεγονότα του ’22. Μέσα από τις σελίδες ενός σημειωματάριου με συνταγές μαγειρικής, που χρησιμοποιείται και ως άτυπο ημερολόγιο, η Φιλιώ Μπαλτατζή θα αποδεχτεί τη μοίρα ενός ξεριζωμού χωρίς τέλος, καρτερικά, κριτικά, πονεμένα.

Διπλό στοίχημα, αυτό της μεταφοράς ενός πολυπρόσωπου κειμένου στη μεγάλη οθόνη -χωρίς κομβικές αλλαγές σε χαρακτήρες και γεγονότα- αλλά και αυτό της καταγραφής της ιστορίας μέσα από τη μικρο-ιστορία ·στοίχημα κερδισμένο στα επιθυμητά από τη δημιουργική ομάδα σημεία.

*(αναλυτική κριτική της ταινίας θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες).

The Matrix Resurrections

Σε ένα σύμπαν όπου οι θεωρίες συνομωσίας συναντούν τις παράλληλες αλήθειες, το νέο Matrix δεν έχει στην ουσία να προσθέσει τίποτα παραπάνω σε όσα έχουν ειπωθεί… εκτός από τη χαρά της επανάληψης και του εκλεπτυσμένου περάσματος σε νέο χρόνο και διάσταση, όπου οι ηλικίες αποτελούν μικρά κεφάλαια ενός on-demand παιχνιδιού, στο οποίο οι επιλογές είναι προδιαγεγραμμένες για παίκτες και χειριστές. Είναι όμως;

Το πολυαναμενόμενο νέο Matrix υπόσχεται -με μια εντυπωσιακή έναρξη- πολλά περισσότερα από αυτά που τελικά θα προσφέρει και σαν υπερηρωϊκό deja-vu τιμά τους ήρωες, αλλά όχι τον θρύλο. Οι λάτρεις της τριλογίας θα διασκεδάσουν με τα καλογραμμένα αυτοσαρκαστικά αστεία, που ανακουφίζουν παράλληλα και όσους ψάχνουν από κάπου να κρατηθούν στην υπερβολικής διάρκειας ταινία που αναμασά καταγεγραμμένες φιλοσοφικές ιστορίες ψηφιακής εμβέλειας.

Gunda

Η φωνές των ζώων δεν είναι γκαρίσματα, τιτιβίσματα, γρυλίσματα ή κοϊσμός. Είναι συνήθως σιωπή, που πηγάζει από την παρατήρηση. Ο χοίρος είναι ίσως από τα πιο παρεξηγημένα ζώα· είναι απολύτως καθαρό, έχει κοινές ανθρώπινες συνήθειες και επιθυμίες, ενώ ο ιστός της σάρκας του είναι ότι πλησιέστερο σε αυτό της ανθρώπινης.

Μέσα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Gunda, σε άσπρο-μαύρο με έντονο κοντράστ, οι ήχοι της φύσης θα πουν την ιστορία ενός γουρουνιού και της καθημερινότητας του. Με τους ανθρώπους -παρόντες/απόντες- να είναι τα αντικείμενα παρατήρησης, και τα ζώα, η πιο αγνή έκδοση ενός αντι-οργουελικού σύμπαντος, το φυσιοδιφικό ντοκιμαντέρ φτιάχτηκε για να εξυψώσει ακόμα περισσότερο την κινηματογραφική τέχνη και τα μεγέθη της οθόνης κάθε αίθουσας.

Φεγγαρόσκονη

Σε μια προσπάθεια διατήρησης της κοινότητας τους, τα ζουζούνια θα αντιμετωπίσουν τα θηρία που εκμεταλλεύονται τη φύση. Στη «Φεγγαρόσκονη» ένα μαχητικό σκαθάρι που θα χάσει το πόδι του θα αρχίσει να επικοινωνεί με την Ανελί που μόλις μετακόμισε με τον αδελφό της σε ένα πιο απομακρυσμένο σπίτι. Όλοι θεωρούν ότι η φαντασία της καλπάζει καθώς φαντάζεται παράξενα γεγονότα που εξιστορεί στον αδελφό της, όμως τελικά είναι πέρα για πέρα αληθινή. Για να επιστρέψει στη γη και το σπίτι της, μετά από μια περιπέτεια που την πήγε στη φωτεινή/σκοτεινή μεριά του ουρανού, πρέπει να δώσει μάχη…

Animation βασισμένο σε διάσημο γερμανικό παραμύθι… και η αλήθεια είναι ότι ποτέ μου δεν συμπάθησα ούτε τη σκληρότητα των γερμανικών παραμυθιών, ούτε τη βάναυση φαντασία τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος