Τα παιδιά στην ανατολική Ουκρανία φοβούνται εδώ και χρόνια

Οβίδες. Νάρκες. Θραύσματα. Εδώ και οκτώ χρόνια, ο φόβος έχει γεμίσει τη ζωή των παιδιών στην ανατολική Ουκρανία. Τώρα, με την κλιμάκωση της σύγκρουσης, τα παιδιά είναι πιο φοβισμένα από ποτέ.

Όπως πολλά παιδιά, η 9χρονη Daryna και η 7χρονη Katia, ζουν στην ανατολική Ουκρανία, κατά μήκος της λεγόμενης γραμμής επαφής, η οποία χωρίζει τις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση από τις άλλες. Το να μεγαλώνουν εκεί σημαίνει ότι δεν είχαν πραγματικά την ευκαιρία να ανησυχούν για πράγματα που απασχολούν άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Με τις οικογένειές τους, είχαν άλλα πράγματα στο μυαλό τους – όπως πού μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε περίπτωση εκκένωσης.

«Αν έπρεπε να φύγουμε, θα έπαιρνα ό,τι χρειαζόμουν – το αρκουδάκι μου, φαγητό και την οικογένειά μου», λέει η Daryna. «Δεν πάω πουθενά χωρίς την οικογένειά μου».

Τα παιδιά στην ανατολική Ουκρανία φοβούνται εδώ και χρόνια
@UNICEF

Η Daryna και η Katia έχουν μεγαλώσει χωρίς να γνωρίζουν τίποτα άλλο εκτός από σύγκρουση. Οι φόβοι τους είναι δικαιολογημένοι. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα τοπικό σχολείο δέχθηκε επίθεση.

«Όταν πυροβόλησαν, οι κουρτίνες μας άρχισαν να πέφτουν», λέει η Daryna. «Η Κάτια φοβήθηκε. Στη συνέχεια μάθαμε στο Διαδίκτυο ότι ένα άτομο τραυματίστηκε και ότι  χτυπήθηκε το σχολείο».

Τα παιδιά στην ανατολική Ουκρανία φοβούνται εδώ και χρόνια

Εδώ και χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που ζουν κατά μήκος της γραμμής επαφής έπρεπε να αντιμετωπίσουν το άγχος και την αβεβαιότητα της ανάγκης να είναι έτοιμα να φύγουν με τις οικογένειές τους ανά πάσα στιγμή.

Η Nastia, 16 ετών, λέει ότι πρόσφατα συζητούσε με την οικογένειά της τι πρέπει να κάνουν εάν υπάρξει επίθεση.

«Έχουμε ένα κελάρι κοντά στο σπίτι όπου μπορούμε να κρυφτούμε αν χρειαστεί», λέει η Nastia. «Αλλά δεν θέλω να επαναληφθεί ο βομβαρδισμός, γιατί είναι πραγματικά τρομακτικό. Δεν ξέρεις πού θα πέσει η βόμβα, πού να κρυφτείς».

Τα παιδιά στην ανατολική Ουκρανία φοβούνται εδώ και χρόνια

Η Nastia λέει ότι αισθάνεται όλο και πιο ανήσυχη εδώ και περίπου ένα μήνα και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας και μιλώντας με την αδερφή της.

«Αν έπρεπε να φύγω, θα έπαιρνα ένα βιβλίο για να μου φτιάχνει τη διάθεση, ή ένα απαλό παιχνίδι με το οποίο θα μπορούσα να κοιμηθώ και αυτό με βοηθά να ηρεμήσω», λέει.

Τα παιδιά στην ανατολική Ουκρανία φοβούνται εδώ και χρόνια

Ο Illia, επίσης 16 ετών, ήταν απασχολημένος με το να τακτοποιήσει το υπόγειο κάτω από το σπίτι του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο βομβών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτό το υπόγειο έχει σώσει τη ζωή μας χιλιάδες φορές», λέει. «Αισθανόμασταν πιο ασφαλείς εδώ παρά πάνω από το έδαφος. Έχουμε ανοίξει την πόρτα του υπογείου τόσες φορές από την αρχή της σύγκρουσης, που έσπασαν οι μεντεσέδες της».

Ο Illia και η οικογένειά του είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το σπίτι τους αν χρειαστεί. «Δεν φαίνεται να έχει κανένα νόημα να φτιάξουμε ξανά τους μεντεσέδες τώρα», προσθέτει ο Illia.

Τα παιδιά στην ανατολική Ουκρανία φοβούνται εδώ και χρόνιαΑκόμη και πριν από την εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Illia προετοιμαζόταν ήδη. «Αν έχεις χρόνο να μαζέψεις τα πράγματά σου, το κάνεις. Αν δεν έχεις χρόνο, απλά τρέχεις. Όσο πιο γρήγορα φύγεις από την περιοχή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσής σου».

Ο Illia λέει ότι το μόνο υλικό αγαθό που ξέρει ότι θα πάρει σίγουρα μαζί του είναι ένα ασημένιο βραχιόλι. Μάλιστα, δεν το βγάζει ποτέ από τον καρπό του.

«Σημαίνει πολλά για μένα», λέει. «Είναι ένα δώρο από τους γονείς μου».

Τα παιδιά στην ανατολική Ουκρανία φοβούνται εδώ και χρόνια

Κάθε μέρα, περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν, μελετούν και παίζουν σε μια από τις πιο ναρκοθετημένες στον κόσμο. Σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και κρίσιμες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης δέχονται τακτικά επιθέσεις.

Αυτή η παρατεταμένη κρίση είχε ήδη καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχολογική ευημερία των παιδιών. Τώρα, αν δεν υποχωρήσουν οι μάχες, πολλές περισσότερες οικογένειες θα μπορούσαν να εκτοπιστούν και χιλιάδες ακόμη παιδιά θα αναγκαστούν να πάρουν αποφάσεις που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να πάρει.

Πηγή: UNICEF

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος