Γεώργιος Καρκαλής – 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ στην κατηγορία “Ζώα & Φυτά”. Λίμνη Κάρλα. Η λίμνη αποξηράνθηκε το 1962, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από τα οφέλη. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας με άντληση νερού από τον ποταμό Πηνειό. Σήμερα η Κάρλα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της χώρας μας, καθώς φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκατοντάδες είδη πτηνών.
H φύση είναι γεμάτη εκπλήξεις και η αποτύπωσή τους είναι πάντα συναρπαστική. Τα αποτελέσματα του δεύτερου πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού «Natura 2000- Click στη φύση» όχι μόνο πρόβαλαν με τον καλύτερο τρόπο τις περιοχές Natura 2000 της χώρας μας, αλλά μας χάρισαν φωτογραφικά στιγμιότυπα πολύ υψηλού επίπεδου.
Το WWF Ελλάςκαι το Περιοδικό Φωτογράφος, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου LIFE-IP 4 ΝATURA, κάλεσαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000.
H ανταπόκριση της φωτογραφικής κοινότητας ήταν εντυπωσιακή, καθώς επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη θέρμη και έδειξαν την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, καταθέτοντας πάνω από 1.500 φωτογραφίες.
Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις –άνθρωπος και φύση, πτηνά, ζώα και φυτά, τοπίο– και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο.
Μέσα από τον φωτογραφικό φακό είδαμε τους θησαυρούς που κρύβει η φύση και θαυμάσαμε δεκάδες είδη απαράμιλλης ομορφιάς. Αργυροπελεκάνος στην λίμνη της Κερκίνη, φοινικόπτερο στον Αμβρακικό κόλπο, λεοντόψαρο στο Αιγαίο, ασπροπάρης στο δάσος της Δαδίας, άλογα στην Πίνδο, αλλά και κατάβαση σε σπήλαιο στον Υμηττό, ψάρεμα στη λίμνη Καστοριάς, ανάβαση στο όρος Μαίναλο είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ξεπρόβαλαν μέσα από τις 40 φωτογραφίες που ανέδειξε η κριτική επιτροπή.
Ας δούμε ανά κατηγορία τις φωτογραφίες που ξεχώρισαν και ας ταξιδέψουμε από τον ηφαιστειακό κρατήρα της Νισύρου και τον Θεσσαλικό Κάμπο μέχρι το Κεντρικό Ζαγόρι, την βραχονησίδα Άσπρο και τη Βάλια Κάλντα.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ
Στην κατηγορία «Άνθρωπος και Φύση» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Δρακόπουλο, το 2ο βραβείο στην Γενοβέφα Νεστραμιώτη και το 3ο βραβείο στον Χρήστο Πανταζή.
ΠΤΗΝΑ
Στην κατηγορία «Πτηνά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Βασίλη Θεοδωρίδη, το 2ο βραβείο στον Παναγιώτη Ξαξίρη και το 3ο βραβείο στον Μιλτιάδη Κουρμπόγλου.
ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ
Στην κατηγορία «Ζώα και Φυτά» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Γεώργιο Καρκάλη (βλέπε αρχική εικόνα άρθρου), το 2ο στον Γιάννη Σαπνό και το 3ο στην Νατάσα Τριανταφύλλου.
ΤΟΠΙΟ
Τέλος, στην κατηγορία «Τοπίο» το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Πάνο Λασκαράκη, το 2ο στον Φώτη Καφετσή και το 3ο στον Θανάση Λιάπη.
Μπορείτε να απολαύσετε επίσης τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν σε 3D έκθεση εδώ:
Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας
Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.
Η κριτική επιτροπή του 2ου διαγωνισμού «Click στη Φύση» αποτελείται από την φωτογράφο, σκηνοθέτιδα και παραγωγό ντοκιμαντέρ Βίκυ Μαρκολέφα, τον δασολόγο και ένθερμο φωτογράφο φύσης Αναστάσιο Σακούλη, τον φωτογράφο φύσης Βασίλη Συκά, τον Δημήτρη Ζάντζα υπεύθυνο ψηφιακού περιεχομένου του WWF Ελλάς ως εκπρόσωπο της οργάνωσης και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Καλδή ως εκπρόσωπο του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος.
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook Ακολούθησε μας στο Twitter Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν: – Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.grστο σημείο όπου γίνεται η αναφορά. – Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή – Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος