Η ομορφιά των ελληνικών περιοχών Natura 2000 σε 40 εντυπωσιακές φωτογραφίες

Array

Μια καφέ αρκούδα με τα μικρά της να ξεπροβάλλουν από τους θάμνους, ένας ψαράς περικυκλωμένος από πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς, φοινικόπτερα (ή αλλιώς φλαμίνγκο) στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι, ένας μελισσοφάγος την ώρα που γευματίζει, ένας νανόμπουφος που μας κοιτάζει κάπως… περίεργα. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα καλύτερα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Click στη φύση».

Η ομορφιά των ελληνικών περιοχών Natura 2000 σε 40 εντυπωσιακές φωτογραφίες
@Κύριλλος Σαμαράς (1ο βραβείο). Καφέ αρκούδα (Ursus arctos) στον ορεινό όγκο Μάλι-Μάδι, στην Καστοριά. Ένα από τα πιο εμβληματικά θηλαστικά της ελληνικής φύσης. Οι μεγαλύτερες απελές για το είδος στη χώρα μας είναι η αλλοίωση, απώλεια και κατακερματισμός του διαθέσιμου βιότοπου, καθώς και το παράνομο κυνήγι.

Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος κάλεσαν το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Η ομορφιά των ελληνικών περιοχών Natura 2000 σε 40 εντυπωσιακές φωτογραφίες
@Μάρκος Χουζούρης (2ο βραβείο). Η διατήρηση παραδοσιακών μορφών κτηνοτροφίας στην ελληνική ύπαιθρο είναι σημαντική για την επιβίωση απειλούμενων ειδών αρπακτικών, όπως ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus).

Συνολικά 1.071 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν, υποβάλλοντας στον διαγωνισμό 7.937 φωτογραφίες! Φωτογραφίες που απεικονίζουν όχι μόνο τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας μας, αλλά και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, καθώς και για δεκάδες διαφορετικούς τύπους οικοτόπων που χρήζουν προστασίας.

Η ομορφιά των ελληνικών περιοχών Natura 2000 σε 40 εντυπωσιακές φωτογραφίες
@Νίκος Κούτρας (3ο βραβείο). Κιρκινέζι (Falco naumanni) στο χωριό Αχίλλειο της Λάρισας. Ένα μικρόσωμο μεταναστευτικό γεράκι, που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και αναπαράγεται στην Ευρώπη. Σχηματίζει αποικίες και φτιάχνει τη φωλιά του μέσα σε οικισμούς, σε στέγες παλιών σπιτιών και αποθήκες. Τρέφεται με σαύρες, ποντίκια και μεγάλα έντομα στις κοντινές αγροτικές εκτάσεις. Αποτελεί παγκοσμίως απειλούμενο είδος αφού ο πληθυσμός του έχει μειωθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, και γι’ αυτό προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

Το έργο των μελών της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Επέλεξαν ωστόσο τις 40 καλύτερες φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι σε μερικές από τις 446 περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας.

Στην κατηγορία των επαγγελματιών φωτογράφων, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Κύριλλο Σαμαρά, το 2ο βραβείο στον Μάρκο Χουζούρη και το 3ο βραβείο στον Νίκο Κούτρα, ενώ 17 ακόμα συμμετοχές έλαβαν τιμητικό έπαινο.

Στην κατηγορία των ερασιτεχνών φωτογράφων απονεμήθηκαν 5 βραβεία, στους Αργύρη Καραμούζα (1η θέση), Αλέξανδρο Μαλαπέτσα (2η θέση), Γεώργιο Καρκαλή (3η θέση), Σωτήρη Ζαπαντιώτη (4η θέση) και Χρήστο Περδικομάτη (5η θέση), ενώ 15 ακόμα συμμετοχές έλαβαν επίσης τιμητικό έπαινο.

Μπορείτε να απολαύσετε επίσης τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν σε 3D έκθεση εδώ:

Η κριτική επιτροπή

Ο πανελλήνιος φωτογραφικός διαγωνισμός «Click στη φύση» διοργανώθηκε από το WWF Ελλάς στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP 4 NATURA, σε συνεργασία με το Περιοδικό Φωτογράφος. Διεξήχθη στο διάστημα από 17 Δεκεμβρίου 2020 έως 30 Απριλίου 2021.

Η ομορφιά των ελληνικών περιοχών Natura 2000 σε 40 εντυπωσιακές φωτογραφίες

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν οι γνωστοί φωτογράφοι Χρήστος Βλάχος, Andrea Bonetti και Λουκάς Χαψής, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Καλδής ως εκπρόσωπος του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος και ο Ιάσονας Κάντας, επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας και Κινητοποίησης του WWF Ελλάς. Περισσότερες πληροφορίες για τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής μπορείτε να δείτε εδώ.

Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου. Στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων.

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Εδώ Ζούμε – Natura 2000

Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Έντεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο) υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος