Συζητώντας για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στο Delphi Economic Forum – Όσα είπε ο συντονιστής Κ. Τσουτσοπλίδης στο ertnews.gr

Για τις προκλήσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησαν στις εργασίες του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών οι συμμετέχοντες στη συζήτηση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Επιχειρήθηκε ακόμα να απαντηθεί το γιατί οι νέοι απέχουν από τις δημοκρατικές διαδικασίες και ποια είναι, εντέλεια, η συμβολή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, μιας πρωτοβουλίας που «έτρεχε» εν μέσω πανδημίας στα ευρωπαϊκά πράγματα και έδωσε τη δυανατότητα σε πολίτες να προωθήσουν τις ιδέες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το θέμα της σχετικής ενότητας είχε τον τίτλο «Η Κατάσταση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας σήμερα», με συμμετέχοντες τον Γερμανό ευρωβουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Markus Ferber, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτρο Κόκκαλη και τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης.

Μιλώντας στο ertnews.gr στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσουτσοπλίδης σημείωσε ότι η συζήτηση διοργανώθηκε με το σκεπτικό ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το πλέον αρμόδιο να διαπραγματευτεί το ζήτημα της κατάστασης της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας σήμερα, αφού όπως είπε «υπάρχει η αίσθηση ότι οι αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και αυτή καθ΄αυτή η λειτουργία της της αμφισβητούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, στα περισσότερα ίσως, ακόμα και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κάποια κράτη – μέλη».

Ο ίδιος πρόσθεσε σχετικά: «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορεί να θωρακιστεί η λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και να αναδειχθούν και εμπεδωθούν στις κοινωνίες μας οι αξίες που είναι σύμφυτες με τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία. Αξίες οι οποίες έχουν δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή του πολιτισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στη συζήτηση: «Η κατάσταση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας σήμερα»

Στη συζήτηση, αρχικά ο κ. Τσουτσοπλίδης μίλησε για «το Ευρωκοινοβούλιο ως το άμεσα εκλεγμένο όργανο της ΕΕ που προάγει την κοινοβουλευτική δημοκρατία». Ο Γερμανός ευρωβουλευτής τόνισε ότι δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από τη Δημοκρατία και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πολιτείας του Πλάτωνα, κάνοντας και μια σύγκριση με την Κομμουνιστική Κίνα υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικοί είναι οι παράγοντες της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Κατόπιν, ο κ. Κόκκαλης επισήμανε ότι θα μπορούσε «η Ευρωπαϊκή Ένωση να στραφεί σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο όπως αυτό εφαρμόζεται στις ΗΠΑ».

Στη συνέχεια ο συντονιστής έθεσε το θέμα των παγκόσμιων προβλημάτων τα οποία απαιτούν οικουμενικές λύσεις. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε: «Πιστεύω στους παγκόσμιους πολύεπίπεδους οργανισμούς» και έδωσε ως ενδεικτικό παράδειγμα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι δημοκρατίες βρίσκονται σε υποχώρηση και μάλιστα το βλέπουμε και στα σύνορα μας. Επομένως, χρειάζεται να επαναδιατυπώσουμε κάποια πράγματα και να φροντίσουμε την άμεση εφαρμογή τους σε θέματα όπως το κράτος δικαίου ή η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μοναδικός σκοπό μας είναι να μη μείνεις κανείς πίσω. Και η μετάβαση που απαιτείται να γίνει πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη», είπε ακόμα.

Ο κ. Ferber από την πλευρά του σημείωσε: «Η ΕΕ παραμένει ακόμη ελκυστική. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη συνεχώς με νέες προκλήσεις όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κανείς δεν περίμενε λίγο καιρό πριν ότι η ειρήνη δεν θα ήταν δεδομένη. Επίσης, έχουμε να διαχειριστούμε ένα νέο κόσμο που αποτελείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαμορφώνεται από τους αλγόριθμους. Στην εποχή μας όσο πιο ηχηρός είσαι τόσο περισσότερο προβάλλεσαι. Και εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πολλοί μας θεωρούν βαρετούς, χρειάζεται να έρθουμε πιο κοντά στα νέα δεδομένα. Είναι ευθύνη δική μας κι όχι των πολιτών το να μην μας θεωρούν βαρετούς».

Αναφορικά με τη Διάσκεψη αλλά και το πώς οι νέοι θα επιστρέψουν ως συμμέτοχοι στις δημοκρατικές διαδικασίες, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης επισήμανε ότι «το μέλλον της δημοκρατίας είναι οι νέοι αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται από τις ευρωεκλογές».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι «η συμμετοχή είναι σημαντική. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νέοι ήταν εκείνοι που ξεσηκώθηκαν λέγοντας ότι δεν θέλουμε να καταστραφεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι νέοι, λοιπόν, θα είναι αυτοί που και σήμερα θα αντιδράσουν σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Κόκκαλης μίλησε για μια «υπαρξιακή απειλή της νέας γενιάς» και έκανε λόγο για πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, τέτοιες που, όπως είπε, «αποτελούν μια τεράστια και ιστορική ευκαιρία  προκειμένου να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος».

Να σημειωθεί ότι η παρουσία του Ευρωπαϊκού Ευρωκοινοβουλίου στο 7ο Οικονομικό Φορούμ των Δελφών ήταν έντονη, ξεκινώντας από το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της προέδρου του θεσμού, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο άνοιγμα του συνεδρίου, την Τετάρτη 6 Απριλίου.

Συν τοις άλλοις, μεταφέρθηκε στους Δελφούς και η έκθεση που είχε παρουσιαστεί στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ. 

Ακόμη, μοιράστηκαν στους συνέδρους 1.000 αντίτυπα από τη συλλογή πρωτότυπης δημοσιογραφικής δουλειάς από πολλούς συντάκτες, για το «πώς άλλαξε η ζωή μας σαν αποτέλεσμα της ένταξης μας στην ΕΕ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος