Σωτήρης Δελής, πρώην βουλευτής της σουηδικής βουλής: Φαίνεται ότι οι Σουηδοί δεν θα υποκύψουν στον τουρκικό εκβιασμό

Η πολιτική απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν μονόδρομος μας λέει ο κ. Σωτήρης Δελής, ο Έλληνας, πρώην βουλευτής της σουηδικής βουλής. Όπως μας εξηγεί, πριν τη ρωσική εισβολή οι πολίτες ήταν διστακτικοί, αλλά πλέον υποστηρίζουν την ένταξη σε ποσοστό περίπου 70%.

Όσον αφορά στο τουρκικό βέτο που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ, μπλοκάροντας την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο κ. Δελής εκτιμά ότι οι Σουηδοί δεν θα υποχωρήσουν απέναντι στον τουρκικό εκβιασμό, αφού θεωρούν ότι με τη βοήθεια της ηγεσίας της βορειοατλαντικής συμμαχίας και της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορέσουν τελικά να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι τουρκικές αντιρρήσεις, δυναμιτίζουν την εσωτερική πολιτική της χώρας. Η μακροημέρευση της σοσιαλδημοκρατικής σουηδικής κυβέρνησης εξαρτάται από την Κούρδισα βουλευτή, Αμίνε Κακαμπάβε, η οποία αποτελεί κόκκινο πανί για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Κακαμπάβε έχει εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση ότι η Σουηδία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Κούρδους, προκειμένου να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση. Η ψηφιση του προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα θα είναι ένα ακόμα κρίσιμο τεστ, ενώ το θέμα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και στην προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Στη διπλωματία δεν υπάρχουν σταθεροί φίλοι. Υπάρχουν σταθερά συμφέροντα»

Γνώστης της σουηδικής πολιτικής σκηνής ο κ. Δελής διαπιστώνει ότι μετά το τουρκικό βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πολιτικοί παράγοντες αλλά και η κοινή γνώμη της χώρας άρχισαν σταδιακά να αλλάζουν στάση απέναντι στην Τουρκία.

Άγκυρα και Στοκχόλμη έχουν ιστορικούς δεσμούς που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, όταν ο Σουηδός βασιλιάς ζήτησε την οικονομική βοήθεια του Σουλτάνου για να ενισχύσει την χώρα του που είχε βγει λαβωμένη από τους μακροχρόνιους πολέμους.

Στις ημέρες μας η Σουηδία θεωρεί την Άγκυρα μία τεράστια αγορά στην οποία μπορεί να εξάγει προϊόντα βαριάς βιομηχανίας και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να την χάσει. Σύμφωνα με τον κ. Δελή, οι Σουηδοί είναι παραδοσιακά φίλα προσκείμενοι προς τους Τούρκους, όμως η επιμονή του Ταγίπ Ερντογάν τους έχει κάνει να αναθεωρήσουν, αφού συνειδητοποιούν ότι το τουρκικό βέτο στο ΝΑΤΟ απειλεί πλέον και τη δική τους ασφάλεια.

Σωτήρης Δελής, πρώην βουλευτής της σουηδικής βουλής: Φαίνεται ότι οι Σουηδοί δεν θα υποκύψουν στον τουρκικό εκβιασμόO κ. Σωτήρης Δελής γεννήθηκε στην Πάτρα και διαμένει στη Σουηδία από το 1977. Σπούδασε οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Εργάστηκε ως διευθυντής της Swedbank και διετέλεσε αντιδήμαρχος στο δήμο Γιενσεπινγκ. Το 2014 εκλέχθηκε βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου, με το κόμμα των Μετριοπαθών και υπήρξε μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της σουηδικής βουλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος