Πόσους χρήστες έχουν οι μεγάλες πλατφόρμες στην Ευρώπη: Απαντούν για πρώτη φορά

Περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ έχουν αναφέρει ότι έχουν διαδικτυακές πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων το TikTok, το Twitter, το Facebook και η Amazon. Πρόκειται για ένα όριο που θα τις υποβάλει σε αυστηρότερους ευρωπαϊκούς κανόνες, εφόσον επανειλημμένως διαπράξουν σοβαρές παραβάσεις, ενώ είναι πιθανόν έως και να απαγορευθεί η λειτουργία τους στην ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ είχε δώσει διορία στους «ισχυρούς» του δικτύου μέχρι σήμερα να διαβιβάσουν τον αριθμό των ενεργών χρηστών τους ανά μήνα, στο πλαίσιο του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί στην καλύτερη καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους και καθιστά τις μεγάλες πλατφόρμες υπόλογες για τους αλγόριθμούς τους, οι οποίοι καθορίζουν τι βλέπουν οι χρήστες.

Πλέον, από το καλοκαίρι του 2023, ιδίως οι μεγαλύτεροι «παίκτες» θα υπόκεινται με δικά τους έξοδα από ανεξάρτητους φορείς.

Οι «πολύ μεγάλες» διαδικτυακές πλατφόρμες, για τις οποίες ισχύουν οι αυστηρότερες υποχρεώσεις, είναι αυτές με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τους επιβάλει πρόστιμο έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους, ή ακόμη και να απαγορεύσει τη λειτουργία τους στην ΕΕ, σε περίπτωση επανειλημμένων σοβαρών παραβάσεων.

Οι πλατφόρμες «σε αριθμούς»

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, οι πλατφόρμες αριθμούν:

  • Google Search – 332 εκατομμύρια χρήστες
  • YouTube – 401,7 εκατομμύρια
  • Facebook – 255 εκατομμύρια
  • Instagram – 250 εκατομμύρια
  • Twitter – 100,9 εκατομμύρια
  • Bing – 107 εκατομμύρια
  • TikTok – 125 εκατομμύρια

Στο μεταξύ, ορισμένες πλατφόρμες, όπως η Amazon, το Pinterest ή το Apple Store, δήλωσαν απλώς ότι βρίσκονται πάνω από το όριο που τις χαρακτηρίζει ως «πολύ μεγάλες», χωρίς να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των χρηστών τους.

Από την άλλη , οι Spotify, OnlyFans και Tinder εξασφάλισαν ότι βρίσκονταν κάτω από το όριο.

«Ορισμένες πλατφόρμες απλώς δηλώνουν ότι βρίσκονται κάτω από το όριο. Αυτό δεν είναι αρκετό. Ένας αριθμός είναι ένας αριθμός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Μπάρκε. «Καλούμε τις πλατφόρμες που δεν το έχουν κάνει ακόμη να δημοσιεύσουν σύντομα τους αριθμούς τους», πρόσθεσε σχετικά.

Πηγή: RTBF

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος