Πόσο πληρώνονται και πόσες ώρες εργάζονται εβδομαδιαία σε κάθε χώρα του ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θεωρείται γενικά ως μια ομάδα χωρών με υψηλό εισόδημα και υψηλή ανάπτυξη. Ωστόσο, με 38 κράτη μέλη από όλον τον κόσμο, η οικονομική ευημερία εξακολουθεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ τους.

Για να το καταδείξει αυτό, ο Truman Du από την Genuine Impact οπτικοποίησε στο ακόλουθο διάγραμμα τις μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας και τους μισθούς σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ το 2022*.

Πόσο πληρώνονται και πόσες ώρες εργάζονται εβδομαδιαία σε κάθε χώρα του ΟΟΣΑ

*Για τους μισθούς, ο ΟΟΣΑ διαιρεί το συνολικό μισθολογικό κόστος μιας χώρας με τον μέσο αριθμό εργαζομένων. Λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό χρησιμοποιώντας σταθερές τιμές σε δολάρια ΗΠΑ με έτος βάσης το 2016. Είναι σημαντικό ότι προσαρμόζονται επίσης χρησιμοποιώντας την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) για την ιδιωτική κατανάλωση του ίδιου έτους. – Τα στοιχεία για το 2022 για τα μέλη του ΟΟΣΑ Κολομβία, Κόστα Ρίκα και Τουρκία λείπουν και δεν έχουν συμπεριληφθεί.

Ο μέσος εβδομαδιαίος μισθός για τη χώρα μας υπολογίζεται στα 499,60 δολάρια (456,31 ευρώ), με μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τις 36,27 ώρες, κάτι που τοποθετεί τo μέσo ωρομίσθιο στην Ελλάδα στα 13,77 δολάρια (12,58 ευρώ). Η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ με χαμηλότερο ωρομίσθιο είναι το Μεξικό, με 7,49 δολάρια, ενώ περισσότερο χρόνο την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εργάζονται μόνο σε 4 από τις 35 χώρες** που απεικονίζονται στο διάγραμμα: στο Ισραήλ (36.38 ώρες), τη Νότια Κορέα (36,56 ώρες), τη Χιλή (37,75 ώρες) και το Μεξικό (42,81 ώρες).

Η Ισλανδία έχει τον υψηλότερο εβδομαδιαίο μισθό με 1.528 δολάρια στο μπλοκ του ΟΟΣΑ, πολύ υψηλότερο και από τους τέσσερις σκανδιναβικούς γείτονές της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Ισλανδοί εργαζόμενοι, κατά μέσο όρο, να κερδίζουν σχεδόν 55 δολάρια την ώρα.

Το Λουξεμβούργο, που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, είναι η μόνη άλλη χώρα με μέσο εβδομαδιαίο μισθό άνω των 1.500 δολαρίων.

Οι ΗΠΑ (1.490 δολάρια), η Ελβετία (1.404 δολάρια) και το Βέλγιο (1.247 δολάρια) συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των χωρών με τον υψηλότερο εβδομαδιαίο μισθό στον ΟΟΣΑ.

Από την άλλη πλευρά, οι Μεξικανοί εργαζόμενοι κερδίζουν περίπου 321 δολάρια την εβδομάδα, το χαμηλότερο σε αυτό το σύνολο δεδομένων.

Ωρομίσθιο και κόστος ζωής

Παρά το γεγονός ότι τα μισθολογικά δεδομένα χρησιμοποιούν μετρήσεις προσαρμοσμένες σε Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης (PPP), εξακολουθούν να μην λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις αποκλίσεις στις τοπικές τιμές, οι οποίες επηρεάζονται από πολύπλοκους παράγοντες όπως οι δασμοί και το κόστος καυσίμων για τα εισαγόμενα αγαθά, η επίδραση των μονοπωλίων και των καρτέλ, η τιμή των μη εμπορεύσιμων αγαθών (ενέργεια, κόστος στέγασης) και οι κρατικοί φόροι.

Και ενώ οι διαφορές στους μισθούς φαίνονται τεράστιες, το να πληρώνονται οι εργαζόμενοι αρκετά ώστε να καλύπτουν το κόστος διαβίωσής τους παίζει επίσης ρόλο. Οι χώρες με υψηλότερους εβδομαδιαίους μισθούς συσχετίζονται επίσης με πολύ υψηλότερο κόστος ζωής και το αντίστροφο.

Η Ελβετία, η Δανία και η Ισλανδία, για παράδειγμα, βρίσκονται στις 10 πρώτες χώρες με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης σε σύγκριση με το Μεξικό, το οποίο είναι πολύ πιο προσιτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος