Πώς θα είναι οι πλατείες σε Κολωνάκι και Εξάρχεια μετά τις αναπλάσεις λόγω του Μετρό – Τι λένε οι αρχιτέκτονες για τα δέντρα

Μακέτες και σχέδια που φανερώνουν πώς θα είναι οι νέες πλατείες σε Κολωνάκι και Εξάρχεια στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό, αποκάλυψαν στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» οι αρχιτέκτονες Θεώνη Ξάνθη και Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος που κέρδισαν με τις ομάδες τους τους αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Με αφορμή το φωτορεαλιστικό βίντεο που απεικονίζει το πώς θα είναι η πλατεία Κολωνακίου, όταν ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης, η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου δήλωσε ότι «η διαδικασία που αρχίζει από έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό οφείλει να καταλήξει με αυτά τα σχέδια ή με όποιες μικρές τροποποιήσεις αιτούνται».

Περιγράφοντας τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που έλαβε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τοπίου η κα Ξάνθη δήλωσε ότι έχει τα χαρακτηριστικά μιας χαρακτηριστικής πλατείας που μπορείς να μετακινηθείς εύκολα.

«Από την πλευρά της Πατριάρχου Ιωακείμ υπάρχει ένα διάζωμα, ένας διάδρομος ο οποίος κορυφώνεται στην περιοχή της Κουμπάρη και επιστρέφει στο ίδιο επίπεδο» σημείωσε λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξει ένας περίπατος κάτω από μια αλέα και ο κόσμος να καταλάβει περισσότερο την πόλη.

Πώς θα είναι οι πλατείες σε Κολωνάκι και Εξάρχεια μετά τις αναπλάσεις λόγω του Μετρό – Τι λένε οι αρχιτέκτονες για τα δέντρα

Σχολιάζοντας την επιλογή των δέντρων που θα φυτευτούν στον χώρο της πλατείας, όπως αυτά απεικονίζονται στο βίντεο, η κα Ξάνθη δήλωσε ότι η επιλογή έγινε με γνώμονα τις εγκαταστάσεις του μετρό που υπάρχουν κάτω στο έδαφος της πλατείας.

«Διακρίναμε σε ποιες περιοχές δεν υπάρχουν οι πλάκες του Μετρό και σε αυτές τις περιοχές μπορούν να φυτρώσουν ψηλά δέντρα. Εξασφαλίσαμε παντού να υπάρχουν τουλάχιστον 2 με 2,5 μ. και εκεί που δεν υπάρχουν θα δείτε διαμορφώσεις λοφίσκων μέσα στην πλατεία για να μπορεί μια ρίζα ενός τέτοιου δέντρου να έχει όλο το ύψος για να αναπτυχθεί», σημείωσε.

Θα εξισορροπηθεί το ισοζύγιο πρασίνου στην πλατεία Εξαρχείων

Από την πλευρά του ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος που έχει κερδίσει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για την ανάπλαση της πλατείας Εξαρχείων δήλωσε ότι σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό της Αττικό Μετρό η πλάκα του σταθμού, είναι περίπου δυόμισι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της πλατείας. Γεγονός που τους επιτρέπει να φυτέψουν δέντρα που μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 5 έως 8 μ. ύψος με πλούσια κόμη.

Αναφορικά με την τύχη των δέντρων που υπάρχουν εκεί και θα ξεριζωθούν τόνισε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό και του Δήμου Αθηναίων, αυτά θα φυτευτούν σε άλλες περιοχές.

«Θα έχουμε νέα δέντρα στην πλατεία. Είναι πρόθεση μας και πρόθεση όλων να εξισορροπηθεί αυτό το ισοζύγιο πρασίνου με τη νέα κατάσταση. Προφανώς δεν θα έχουμε ακριβώς μια εικόνα ενός αιώνα φύτευσης που υπάρχει ήδη εκεί», συμπλήρωσε ο κ. Ανδριανόπουλος.

Και όπως τόνισε στα σχέδια «έχει γίνει μια αναδιάταξη ώστε να διασφαλιστεί ο κεντρικός ζωτικός χώρος της πλατείας, ο οποίος οφείλει σε κάθε πόλη».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανόπουλο στην πλατεία Εξαρχείων υπάρχει ο ένα μόνο επίπεδο και δεν υπάρχουν κατακόρυφες κατασκευές. Από την πλευρά της η κα Ξάνθη επισήμανε ότι «ο δημόσιος χώρος είναι πεδίο πολλών και αντιφατικών διεκδικήσεων. Οφείλουμε να τον προσέχουμε και να τον σεβόμαστε».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος