Ποια θα πρέπει να είναι τα 7 αδιαπραγμάτευτα «όχι» μας

Σύνοψη
  • Μπορούμε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι οι «σχεδιαστές» της ζωής μας
  • Όταν διδάσκουμε στους άλλους πώς θέλουμε να μας φέρονται, ενισχύουμε την αυτοεκτίμησή μας

Το να λέμε «όχι» έχει να κάνει με τα όρια, την αυτογνωσία και την ψυχική μας υγεία.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο πολύ πιο σημαντικό.

Όταν τολμάμε να θέτουμε όρια σημαίνει ότι εκτιμάμε τον εαυτό μας. Και το να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να είμαστε πάντα ευχάριστοι και να λέμε «ναι» σε όλα.

Εάν θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια και να κρατήσουμε την αίσθηση της ταυτότητάς μας, καλό είναι να λέμε «όχι» σε κάποια πράγματα στη ζωή.

«Όχι» στα πολλά «ναι»

Σύμφωνα με την ιεραρχία των αναγκών του Αμερικανού ψυχολόγου Αβραάμ Μάσλοου (Abraham Maslow), η αυτοπραγμάτωση (το υψηλότερο δυναμικό μας), μπορεί να επιτευχθεί μόνο αφού ικανοποιηθούν οι βασικές μας ανάγκες, όπως η υγεία, προσωπική και συναισθηματική ασφάλεια, ψυχική ηρεμία. Ωστόσο, η εποχή μάς αναγκάζει να θυσιάζουμε αυτές τις θεμελιώδεις ανάγκες για να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα.

Αυτό σημαίνει ότι λέμε πολλά ναι και ότι δεσμευόμαστε ότι θα τα υλοποιήσουμε. Αν λέμε «ναι» σε κάθε αίτημα, όχι μόνο κινδυνεύουμε να εξαντληθούμε αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα στον άλλον ότι υποτιμούμε τον εαυτό μας. Το να λέμε «όχι» σε κάποιες υποχρεώσεις είναι ένας τρόπος να πούμε «ναι» στον εαυτό μας.

Αφήνοντας τους άλλους να παραβιάζουν τα όριά σας

Τα όρια καθορίζουν πού τελειώνετε εσείς και πού αρχίζει κάποιος άλλος. Όταν επιτρέπουμε σε κάποιον να μην σέβεται τα όριά μας -είτε πρόκειται για έναν συνάδελφο που μας στέλνει μηνύματα τα μεσάνυχτα είτε για έναν φίλο που μας πιέζει να μπούμε σε καταστάσεις που δεν νιώθουμε άνετα, χάνουμε σταδιακά την αίσθηση του αυτοσεβασμού μας.

 Όταν διδάσκουμε στους άλλους πώς θέλουμε να μας φέρονται, ενισχύουμε την αυτοεκτίμησή μας.

Οι 4 καβαλάρηδες της καταστροφής

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Τζον Γκότμαν (John Gottman) περιγράφει τους τέσσερις καβαλάρηδες καταστροφής των σχέσεων: κριτική, περιφρόνηση, αμυντικότητα και αποφυγή. Όταν παρατηρείτε συστηματικά αυτά τα χαρακτηριστικά σε μια σχέση, ήρθε η ώρα να απομακρυνθείτε. Ίσως είναι το πιο γενναίο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική σας υγεία. Το να πείτε όχι σε μια τοξική σχέση σημαίνει ότι λέτε ναι σε πιο υγιείς δεσμούς, με ανθρώπους οι οποίοι σας σέβονται και σας εκτιμούν.

Οικογενειακά «όχι»

Ίσως το πιο δύσκολο «όχι» από όλα, είναι αυτό που λέτε στην οικογένεια και τους στενούς σας φίλους.

Σε αυτές τις στιγμές, μπορεί να νιώθετε ότι είναι αδύνατο να συμβεί χωρίς να αποξενώσετε τους δικούς σας. Ωστόσο, ο Αμερικανός Ψυχολόγος Καρλ Ρότζερς, γνωστός για τη θεωρία του περί αποδοχής, χωρίς όρους, μας υπενθυμίζει ότι η γνήσια αγάπη δεν εξαρτάται από το αν θα εκπληρώσετε το ιδανικό κάποιου άλλου.

Αν κάποιος χρησιμοποιεί την ενοχή για να χειραγωγήσει τις επιλογές σας, δεν σέβεται πραγματικά αυτό που είστε.

Βγαίνοντας από το συρτάρι

Άλλο πράγμα είναι να είσαι ταπεινός και άλλο να υποτιμάς τον εαυτό σου. Αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά τον αυτοσεβασμό σας, ειδικά αν γίνει συνήθεια.  Η αισιόδοξη νοοτροπία είναι σημαντική  για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και αυτοεκτίμησης. Μια πτυχή αυτής της νοοτροπίας είναι να επιτρέπετε στον εαυτό σας να γιορτάζει τις νίκες σας, μικρές ή μεγάλες. Λέγοντας ναι στην αναγνώριση των επιτευγμάτων σας, επικυρώνετε τη σκληρή δουλειά και τα ταλέντα που σας κάνουν αυτό που είστε.

Αποφάσεις βασισμένες στον φόβο

Όταν ενεργούμε από φόβο – φόβο της αποτυχίας, φόβο της απόρριψης, φόβο του να ξεχωρίσουμε – συχνά καταλήγουμε να αμφισβητούμε τον αληθινό μας εαυτό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι παραμένουμε σε μια ασφαλή δουλειά που μπορεί να μισούμε επειδή φοβόμαστε να κάνουμε μια νέα αρχή ή ότι κρύβουμε κομμάτια της προσωπικότητάς μας για να ταιριάξουμε με συγκεκριμένους ανθρώπους.

Ο Καρλ Ρότζερς (Carl Rogers) αναφέρει πολύ εύστοχα: «Το περίεργο είναι ότι όταν αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως ακριβώς είμαι, τότε μπορώ να αλλάξω». Δηλαδή ότι η πραγματική ανάπτυξη προέρχεται από το να αγκαλιάζετε αυτό που πραγματικά είστε, όχι από το να τρέχετε μακριά από τον αυθεντικό εαυτό σας.

Η ασθένεια να ευχαριστείς

Οι  people-pleasing  μπορεί να οδηγηθούν  σε χρόνιο στρες, άγχος και κατάθλιψη. Η αίσθηση του εαυτού σας συνδέεται με το πόσο χρήσιμος ή ευχάριστος μπορείτε να είστε, γεγονός που μπορεί να σας δυσκολέψει να αναγνωρίσετε ποιος είστε και τι πραγματικά θέλετε στη ζωή.

Μαθαίνοντας να λέτε «όχι» εξισορροπείτε τη ζυγαριά και διατηρείτε την ψυχική σας υγεία. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι σας σέβονται πραγματικά περισσότερο, όταν είστε ειλικρινείς σχετικά με τα όριά σας.

Mε τα «όχι» μας, θα μπορέσουμε τελικά να ζήσουμε με τρόπο που να αντανακλά τις βαθύτερες αξίες μας,και να δημιουργήσουμε μια αίσθηση σκοπού και πληρότητας.


Σχετικά άρθρα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος