Ουαλία: Δωρεάν δέντρο για κάθε νοικοκυριό στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Κάποιοι θα φυτέψουν ένα μέτριο οπωροφόρο δέντρο στον κήπο τους, ενώ όσοι έχουν περισσότερο χώρο θα προτιμήσουν ένα δεντράκι που όπως ελπίζουν, θα εξελιχθεί σε μια εντυπωσιακή βελανιδιά. Κατά το επόμενο έτος περίπου, κάθε νοικοκυριό στην Ουαλία θα έχει τη δυνατότητα να φυτέψει δωρεάν ένα δέντρο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ουαλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Λη Γουότερς, αναπληρωτής υπουργός για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία είναι πρακτική -ένας καλός τρόπος για να φυτευτούν περισσότερα δέντρα – αλλά στόχος είναι επίσης να εμπλέξει περισσότερους ανθρώπους στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης.

«Τα δέντρα είναι καταπληκτικά», δήλωσε ο Γουότερς. «Σώζουν ζωές κρατώντας τον αέρα μας καθαρό, βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης της φύσης μας, τη βελτίωση της βιοποικιλότητας και, φυσικά, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Τα πρώτα δέντρα θα είναι διαθέσιμα για παραλαβή από τον Μάρτιο από έναν από τους πέντε περιφερειακούς κοινοτικούς κόμβους. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 πρόκειται να δημιουργηθούν άλλοι 20 κόμβοι σε όλη την Ουαλία, ώστε να φτάσουν τα δέντρα στους ανθρώπους εγκαίρως για την περίοδο φύτευσης τον επόμενο χειμώνα.

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση της Ουαλίας πραγματοποίησε μια έρευνα σχετικά με τα δέντρα και την ξυλεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μια βαθμιαία αλλαγή για τη δημιουργία αρκετών δασικών εκτάσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

Η ουαλική κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να φυτέψει 106.000 στρέμματα νέων δασικών εκτάσεων έως το 2030 και 445.000 εκτάρια έως το 2050 για να επιτευχθούν οι στόχοι της για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το 2020, φυτεύτηκαν μόλις 290 εκτάρια δασικής έκτασης στην Ουαλία και η ετήσια δημιουργία δασικών εκτάσεων δεν έχει ξεπεράσει τα 2.000 εκτάρια από το 1975.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η φύτευση περισσότερων δέντρων δεν είναι μόνο απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και για τον μετριασμό των πλημμυρών και της ρύπανσης του αέρα, την αύξηση της ευημερίας και τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των νέων δασικών εκτάσεων δεν θα φυτευτεί από την ουαλική κυβέρνηση, αλλά από τις κοινότητες, τους αγρότες και άλλους ιδιοκτήτες γης σε όλη την Ουαλία.

«Η έρευνα μας κατέστησε σαφές ότι ο καθένας θα πρέπει να παίξει το ρόλο του. Οι άνθρωποι που ζουν σε διαμερίσματα ή δεν έχουν χώρο για να φυτέψουν ένα δέντρο, μπορούν να επιλέξουν να φυτευτεί ένα δέντρο για λογαριασμό τους, σε τοποθεσίες σε όλη την Ουαλία μέσω των κοινοτικών κόμβων και των εθελοντών», δήλωσε ο Γουότερς.

Ο Γουότερς δήλωσε ότι στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει μια διαβούλευση σχετικά με τα σχέδια για τη δημιουργία ενός εθνικού δάσους στην Ουαλία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με δημόσιους φορείς για να χαρτογραφήσει εκτάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δενδροφύτευση.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος