ertnews.gr

Όταν τα παιδιά ονειρεύονται την “Ειρήνη”

09/03 23:40
Όταν τα παιδιά ονειρεύονται την “Ειρήνη”

Το σήμα της ειρήνης από τους μαθητές της Γ, Δ' και Ε' τάξης του 11ου Δημοτικού Αγ. Παρασκευής

“Αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά” έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης, μια ρήση που επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά, αυτή τη φορά σε χωριά και πόλεις της Ουκρανίας.

Εκεί που οι πολιτικές μετουσιώθηκαν σε οβίδες συνθλίβοντας τη ζωή, και τη λογική κάτω από συντρίμμια, τα παιδιά δεν περνούν τα πρωινά τους στα θρανία, αλλά στα καταφύγια, παίρνοντας μαθήματα από τους μεγάλους για το τι θα πει καταστροφή και απώλεια. Για λογαριασμό εκείνων των παιδιών που η φωνή τους σκεπάζεται από τον ορυμαγδό μαχών, παιδιά από όλη την Ελλάδα υψώνουν από την πρώτη στιγμή τη δική τους φωνή, στέλνοντας με κάθε τρόπο που μπορούν να σκεφτούν το μόνο μήνυμα που έχει πλέον νόημα: “Όχι στον πόλεμο”.

Όταν τα παιδιά ονειρεύονται την “Ειρήνη”

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου Ηλείας από τη Γη της Ολυμπίας έστειλαν το μήνυμα της Εκεχειρίας. Η σημαιοφόρος του Σχολείου τους μαθήτρια της Στ τάξη έχει τις αδελφές της στην Ουκρανία. Η μητέρα της είναι από τη Ρωσία και ο μπαμπάς της από την Ουκρανία.

Οπως λένε στο σχολείο τους έχουν κι άλλους μαθητές και μαθήτριες που οι γονείς τους κατάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Τα παιδιά με τη βοήθεια των δασκάλων τους έφτιαξαν ένα πραγματικά συγκινητικό βίντεο για να πουν: “Το όνειρό μας, η Ειρήνη”. Γιατί κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να ονειρευτεί την ειρήνη.

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του 11ου Δημοτικού Αγίας Παρασκευής λένε “Όχι στον πόλεμο”

“Εάν θέλουμε να διδάξουμε την πραγματική ειρήνη στον κόσμο, και να κάνουμε έναν πραγματικό πόλεμο στον πόλεμο, τότε πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά” έλεγε ο Γκάντι. Τα παιδιά της Ε τάξης του 11ου Δημοτικού σχολείου Αγίας Παρασκευής το ξέρουν αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει με τη δασκάλα τους να μιλούν, να συζητούν, να εκφράζονται. Απόδειξη η “Φωνή του Ορόφου”, η εφημερίδα που λέει τις αλήθειες: “Ο πόλεμος δεν είναι η λύση: Διάλογος όχι βία”.

Οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, θύμισαν τη ρήση του Καζαντζάκη, σχημάτισαν τη λέξη “Ειρήνη”, έχοντας για δικά τους “όπλα” τις μαθητικές τους τσάντες και άφησαν λευκά μπαλόνια στον αέρα, θέλοντας να μεταφέρουν με αυτό τον τρόπο την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά του πολέμου. “Τα δικά μας όπλα δεν σκοτώνουν, δεν προκαλούν καταστροφή μονάχα διδάσκουν. Διδάσκουν την Ειρήνη και Αλληλεγγύη των λαών. Όχι στον όλεθρο που προκαλεί ο πόλεμος των λαών” φώναξαν και δημιούργησαν ένα δυνατό βίντεο.

Δεκατρία τμήματα, από την Α΄ τάξη μέχρι την ΣΤ’ τάξη, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 27ου δημοτικού σχολείου Λάρισας, έστειλαν ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς όλα τα παιδιά – από όποια χώρα και αν προέρχονται – σχηματίζοντας με τις σχολικές τσάντες τους τα 13 γράμματα “Οχι στον πόλεμο”.

Tο σύμβολο της ειρήνης σχηματίστηκε και απ’ όλα τα παιδιά του 1ου Δημοτικού σχολείου Κυπαρισσίας: “Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη” Μαχάτμα Γκάντι.

Οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κορώνης κατασκεύασαν χαρταετό που έφερε το μήνυμα “φύσα αεράκι ειρηνικά”, για να έρθει και πάλι ο “αέρας” της ελευθερίας στην Ουκρανία.

Οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Βριλησσίων εστειλαν δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα, με αντιπολεμικούς στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ που έγραψαν σε πανό
«Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει.Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Ξέρει να σκέφτεται…», αναγράφεται στο πανό. Και
«Στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθανε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθανε το ίδιο. Όχι στον πόλεμο» σημειώνουν οι μαθητές.

Το δικό τους μήνυμα για τον τερματισμό του πολέμου εστειλαν και οι μαθητές του Στ3 τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Νέας Μάκρης. Οι μαθητές δημιούργησαν αφίσα με εικόνες από πολεμικές αναμετρήσεις και αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στην οποία αναγράφεται στα αγγλικά: «War is a Monster that is a Human’ s Creation. Let’ s stop it before it’ s too late».

Διαβάστε επίσης «Θα έρθει κι εδώ;» Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version