Οι Gen Zers γίνονται διευθυντές- Θα αλλάξουν την εργασιακή κουλτούρα;

Σύνοψη
  • Οι εργοδότες και οι μάνατζερ της γενιάς Ζ θα ενδιαφερθούν περισσότερο για τους εργαζόμενους ή θα απορροφηθούν και εκείνοι από τα κέρδη και τους στόχους τους;

Θυμάστε την εποχή που πιάσατε την πρώτη σας δουλειά; Δεν ήσασταν οι νεότεροι στο γραφείο και φορτωνόσασταν όλη τη λάντζα που παλιοί και έμπειροι δεν ήθελαν να κάνουν;

Φαίνεται ότι τα πράγματα άλλαξαν. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Glassdoor* τώρα 1 στους 10 Gen Zers (γεννημένοι μεταξύ 1996 και 2012) γίνεται διευθυντής και αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις.  

Η ομάδα των 20 και κάτι μπαίνει στη διοίκηση. Παρά το ότι η συγκεκριμένη γενιά είχε τη φήμη ότι αρνείται συνειδητά να αναλάβει το ρόλο του αφεντικού σε οποιαδήποτε εργασία, τα στατιστικά τους διαψεύδουν. Στην πραγματικότητα επιδιώκουν και αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις, σε παρόμοια ποσοστά όπως και οι προκάτοχοί τους και οι baby boomers (η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1946 και 1964).

 Σύμφωνα με έρευνες της Glassdoor, η νεότερη γενιά εργαζομένων θα προσεγγίσει διαφορετικά την ηγεσία στην εργασία. Οι προσδοκίες είναι διαφορετικές από τους Gen Zers, (ο μεγαλύτερος είναι 28 ετών) σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές διευθυντών.

Αναμένεται ότι η νεότερη γενιά θα δώσει έμφαση στην ευελιξία και στο τι χρειάζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να αποδώσουν και να επιτύχουν τους στόχους τους.

Οι Gen Zers γίνονται διευθυντές- Θα αλλάξουν την εργασιακή κουλτούρα;

Είναι γεγονός ότι η πανδημία και η Τεχνητή Νοημοσύνη, άλλαξαν την εργασιακή κουλτούρα. Σε μια αγορά εργασίας η οποία είναι πια διεθνής και ανεξάρτητη από την τοποθεσία, η συναισθηματική νοημοσύνη (ΕQ) και η ενσυναίσθηση αναδύονται ως σημαντικές ηγετικές δεξιότητες.

Συναισθηματική νοημοσύνη στην εργασία

Ως συναισθηματική νοημοσύνη ή συναισθηματικό πηλίκο (Emotional Quotient) ορίζεται, η ικανότητα του ανθρώπου να ανταποκρίνεται σε τέσσερις τομείς δράσης:  την αντίληψη, την κατανόηση, τον έλεγχο και τη χρησιμοποίηση του συναισθήματος, προκειμένου να δημιουργήσει θετικό αποτέλεσμα και αποτελεσματικότητα στην επίδοση για τον ίδιο και τους γύρω του.

Αυτοί οι τομείς δράσης απαιτούν αντίστοιχα τις παρακάτω συναισθηματικές δεξιότητες:

  • αυτοεπίγνωση (αντίληψη της προσωπικότητάς μας).
  • κατανόηση των αναγκών μας και των αναγκών των άλλων.
  • αυτοέλεγχο (έλεγχο των συναισθημάτων μας).
  • κοινωνικές δεξιότητες ( χρήση συναισθήματος προς όφελος του κοινού καλού και κοινωνική προσφορά).

Οι παραπάνω δεξιότητες θεωρούνται απαραίτητες σε επαγγέλματα όπου οι άνθρωποι έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες τους και καλούνται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους.  

Στις επιτελικές θέσεις  η συναισθηματική νοημοσύνη θεωρείται δύο φορές πιο σημαντική από τις τεχνικές γνώσεις και πιο σημαντική από την ευφυΐα.

Επίσης, άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη βιώνουν χαμηλότερο εργασιακό στρες και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, και επομένως βιώνουν μια καλύτερη ποιότητα εργασιακής ζωής.

Ενσυναίσθηση

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να καταλαβαίνεις τι αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι, να βλέπεις τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία. Για τα στελέχη των επιχειρήσεων είναι σημαντικό να μπορούν να βάζουν τον εαυτό τους στη θέση κάποιου άλλου και να νιώθουν αυτό που νιώθει.

*H Glassdoor είναι πλατφόρμα η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες για νέες θέσεις εργασίας και κριτική εταιρειών. Εργαζόμενοι μοιράζονται πληροφορίες για τους μισθούς και ενημερώνονται για τις ερωτήσεις προσωπικών συνεντεύξεων. 

Με πληροφορίες από: cnbc.com


Σχετικά άρθρα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος