«Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει εάν δεν κατακτήσει όλη την Ουκρανία» – Ολόκληρη η συνέντευξη της Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο ertnews.gr (video)

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η εικαστική καλλιτέχνιδα από τη Σερβία, μία από τις ανατρεπτικές και πρωτοποριακές μορφές της περφόρμανς παγκοσμίως, μίλησε στην ΕΡΤ για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εδώ ολόκληρη η συνέντευξή της στην Ανδριάνα Μαγγανιά.

Η ίδια έστειλε ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα, χαρακτήρισε τον Ζελένσκι ήρωα και μας εξήγησε γιατί ο Πούτιν δεν θα μπορούσε ποτέ να συμμετέχει στη μέθοδο Αμπράμοβιτς, το ψυχολογικό πείραμα με σειρά ασκήσεων και βιωματική εμπειρία για τον θεατή-συμμετέχοντα.

Η διάσημη εικαστικός δηλώνει ψυχικά συνδεδεμένη με τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Προέρχεται άλλωστε κι εκείνη από μία πολύπαθη περιοχή, την πρώην Γιουγκοσλαβία, το δράμα της οποίας αποτύπωσε και στην περφόρμανς Balkan baroque στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1997.

Για το τείχος των δακρύων από κρυστάλλους που έχει φτιάξει στο μνημείο του Μπάμπι Γιαρ

Εάν αντέξει από τους βομβαρδισμούς, αυτό το τείχος θα μας θυμίζει το τι έγινε αλλά θα δημιουργεί και τη δυνατότητα να επουλωθεί αυτή η τραυματική μνήμη.

Για τη Σερβική της καταγωγή

Εμείς οι Σέρβοι, οι Ρώσοι, οι Έλληνες Έχουμε το ίδιο θρησκευτικό υπόβαθρο. Οι Ρώσοι έχουν βοηθήσει τη Σερβία, ειδικά στους τελευταίους βαλκανικούς πολέμοτς. Αλλά είμαι αντίθετη στις σημερινές διαδηλώσεις που βλέπω στη Σερβία υπέρ της Ρωσίας. Γιατί σήμερα δεν μπορείς να υποστηρίξεις τη Ρωσία και όσα κάνει ο Πούτιν”.

Για το εάν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τους καλλιτέχνες μιας χώρας εξαιτίας των λαθών της πολιτικής ηγεσίας

Είμαι υπέρ των κυρώσεων μόνο για όσους Ρώσους καλλιτέχνες έχουν δεσμούς με τον Πούτιν.

Για το καθήκον των καλλιτεχνών

Σήμερα στη Ρωσία ελέγχεται πλήρως ο τύπος και τα μέσα ενημέρωσης. Το 70% των Ρώσων δεν πιστεύει καν ότι γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό οι καλλιτέχνες να ξεσηκωθούν και να πουν στον κόσμο τι συμβαίνει.

Για τον Πούτιν

Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει εάν δεν κατακτήσει όλη την Ουκρανία. Πιστεύω ότι θα περάσει τα σύνορα και θα προχωρήσει σε ενέργειες εναντίον του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ θα αναγκαστεί να αντιδράσει και αυτό θα είναι η αρχή του 3ου παγκοσμίου πολέμου.

Επικαλείται τη ρήση του Δαλάι Λάμα

Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η αιματοχυσία, είναι να μάθεις να συγχωρείς.

Συνέντευξη: Ανδριάνα Μαγγανιά

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμα: Αποκλειστικά στην ΕΡΤ το αντιπολεμικό μήνυμα της Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος