Ο Ν. Χαραλαμπίδης εξηγεί στο ΕΡΤNews γιατί οι θάλασσες… πρασινίζουν λόγω κλιματικής αλλαγής – «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία της θαλάσσιας ζωής»

Οι θάλασσες πρασινίζουν και φταίει η κλιματική αλλαγή καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, ευνοεί την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν και της χλωροφύλλης στη θάλασσα. 

Η χλωροφύλλη, που περιέχεται στο πλανγκτόν, έχει ως και πενταπλασιαστεί στη θάλασσα βόρεια των βρετανικών νησιών και της Σκανδιναβίας.

Στην Μεσόγειο από την άλλη, η χλωροφύλλη στη θάλασσα έχει αυξηθεί από 50 ως 100%, έχει δηλαδή διπλασιαστεί σε λιγότερο από έναν χρόνο. 

Οι επιστήμονες πλέον λένε ότι αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν μια τάση και αφορούν τεράστιες περιοχές των ωκεανών. 

Το σημαντικό είναι ότι η αλλαγή του χρώματος αντανακλά αλλαγή στο οικοσύστημα και ο Νίκος Χαραλαμπίδης Γεν Διευθ. της Greenpeace μίλησε στην εκπομπή Prime του ΕΡΤNews με τον Ηλία Σιακαντάρη για την εξέλιξη αυτή.

«Η πράσινη θάλασσα, είναι ένδειξη ότι έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις χλωροφύλλης. Αυτό μπορεί να συνδέεται με υψηλές ποσότητες από θρεπτικά που μπορεί να έρχονται από γεωργικές απορροές, από λιπάσματα, από αστικά λύματα κτλ. Και σίγουρα η θερμοκρασία είναι ένας παράγοντας κλειδί. Μία τόσο μεγάλη αλλαγή μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που δεν έχουν αλλάξει κάποιες άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, συνδέεται άμεσα με την αύξηση της θερμοκρασίας», ανέφερε αρχικά.

Τόνισε πως τον ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση της χλωροφύλλης στη Μεσόγειο, καθώς είναι μια θάλασσα με πάρα πολύ χαμηλά θρεπτικά. Εξήγησε πως αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα οικοσύστημα το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον, πάρα πολύ περίπλοκο, το οποίο έχει μεγάλη ποικιλία οργανισμών και μικρές ποσότητες. Άρα οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω. «Γι’ αυτό για παράδειγμα στη Μεσόγειο με την αύξηση της θερμοκρασίας που καταγράφεται ήδη λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί είδη τα οποία έχουν μπει κυρίως από το Σουέζ και τα οποία βρίσκουν πλέον κατάλληλες συνθήκες μέσα στη θάλασσα με την ανεβασμένη θερμοκρασία, μπορούν να διώξουν πάρα πολύ εύκολα, είδη τα οποία υπήρχαν εκεί και αυτό να μην έχει επιστροφή», είπε.

Ο κ. Χαραλαμπίδης εξήγησε πως: «Σε τακτά χρονικά διαστήματα έχουμε ζήσει στο Βόσπορο τέτοια φαινόμενα, το έχουμε ζήσει και στον Παγασητικό και σε δικά μας νερά. Έχουμε ζήσει τις ερυθρές παλίρροιες, δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένη θερμοκρασία, αυξημένα θρεπτικά. Το νερό λόγω της θερμοκρασίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, παρουσιάζει διαστρωμάτωση και δεν αναμιγνύεται η στήλη του νερού, μαζεύεται πολύ οργανικό φορτίο. Αυτό χρησιμοποιείται σαν τροφή από συγκεκριμένους θαλάσσιους οργανισμούς. Αυξάνονται σε τεράστιους αριθμούς, δημιουργούν τοξικές συνθήκες, οι οποίες στη συνέχεια οδηγούν και στο δικό του θάνατο».

Το γεγονός ότι το Αιγαίο είναι μια βαθιά θάλασσα, με μελτέμια, με αέρηδες βοηθάει στον καθαρισμό, ανέφερε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Σχετικά με το αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής, ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε πως: «Πρώτον, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το μεγάλο βάρος και τη μεγάλη σημασία που έχει η θαλάσσια ζωή. Η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, να δημιουργήσουν μεγάλες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Για να τις προστατεύσουμε θα πρέπει να εντοπίσουμε τους κινδύνους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος