Μπορούν να επιβιώσουν τα ζευγάρια χωρίς σεξ;

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα, μοιάζει πολύ δύσκολο δύο σύζυγοι, ή δύο άνθρωποι που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση και ζούνε μαζί, να κρατήσουν ζωντανή την ερωτική τους επιθυμία. Η σημασία του σεξ είναι διαφορετική για τον καθένα. Κάποιοι αισθάνονται πως είναι απολύτως απαραίτητο για ένα ζευγάρι. Άλλοι θεωρούν άλλες μορφές οικειότητας και σύνδεσης πιο σημαντικές.

Ωστόσο οι σχέσεις χωρίς σεξ είναι πια κάτι συνηθισμένο, σε όλες τις ηλικίες. Και οι ειδικοί ασχολούνται περισσότερο με το πώς θα κρατηθεί μια σχέση χωρίς ερωτική επαφή, παρά με το πώς θα γίνει μια σχέση ξανά ερωτική.

Έτσι ακόμη και αν φαντασιώνεστε άλλους ανθρώπους, ή αν θα θέλατε έναν σύντροφο εντελώς διαφορετικό από τον δικό σας, μην ανησυχείτε. Οι θεραπευτές θεωρούν ότι δεν ήρθε το τέλος της σχέσης σας.

Είναι σπάνιο να διαρκεί η έντονη σεξουαλική χημεία και είναι πολύ φυσιολογικό η έλξη να φθίνει σε μια μακροχρόνια σχέση, ειδικά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και τα σώματα αλλάζουν.

Φαίνεται ότι η Μητέρα Φύση ξεγελάει τον εγκέφαλό μας ώστε να βλέπει μόνο τα θετικά στα πρώτα ραντεβού. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένοι θεωρούν ότι η απώλεια της σεξουαλικής σύνδεσης είναι ο κύριος λόγος που φέρνει την απόσταση στο ζευγάρι. Και όταν τα ζευγάρια χάσουν την οικειότητά τους τότε τα ελαττώματα του συντρόφου μοιάζουν τεράστια.

Φυσικά υπάρχουν και οι αισιόδοξοι, οι οποίοι θεωρούν ότι εάν διατηρήσετε την αγάπη ζωντανή ίσως και να αναζωπυρώσετε κάποτε και τη σεξουαλική σπίθα.

Πώς να διατηρήσετε την αγάπη ζωντανή

Μπορούν να επιβιώσουν τα ζευγάρια χωρίς σεξ;

Μιλήστε για ό,τι σας ενοχλεί

Αν διαπιστώσετε ότι το σεξ σάς λείπει, κάντε μια ανοιχτή συζήτηση γι’ αυτό. Δοκιμάστε να το αναφέρετε σε ένα μη πιεστικό περιβάλλον – όπως όταν περπατάτε ή κάνετε τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό δημιουργεί χώρο, ώστε να μην χρειάζεται ο άλλος να απαντήσει ή  να απαντήσετε εσείς άμεσα σε ερωτήσεις.

Το να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε τι προκάλεσε τη σωματική απόσταση, βοηθά τα ζευγάρια να ασχοληθούν με αυτό που συμβαίνει και να προσπαθήσουν να επιτύχουν άλλους τρόπους σύνδεσης.

Είναι κάτι που λειτούργησε για μια γυναίκα 36 ετών, ας την πούμε Ελένη, η οποία είναι με τον σύντροφό της εδώ και 10 χρόνια.

«Όταν το σεξ έφυγε από τη σχέση μας πριν από μερικά χρόνια, μιλήσαμε ανοιχτά γι’ αυτό», λέει. «Μου είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει η ερωτική επαφή μαζί μου και εκτίμησα την ειλικρίνειά του. Γίναμε ζευγάρι σε μια περίοδο που διευθύναμε μαζί μια επιχείρηση, και η σχέση μας δεν βασιζόταν ποτέ στη σεξουαλική επαφή. Μάλλον υπήρχε αμοιβαία εμπιστοσύνη και απολαμβάναμε ο ένας την παρέα του άλλου. Σταματήσαμε εντελώς τις επαφές κατά τη διάρκειατης Covid επειδή είχαμε το άγχος της προσπάθειας να διατηρήσουμε την επιχείρηση σε λειτουργία», είπε.

Το ζευγάρι χώρισε για λίγο, αλλά σύντομα συνειδητοποίησαν ότι δεν ήθελαν να είναι χώρια. «Τελικά, είμαστε συνεργάτες στη ζωή και πάντα υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον σε όλα. Για μένα, το να μπορείς να έχεις ειλικρινή επικοινωνία σε μια ζωή που έχεις χτίσει μαζί είναι πιο σημαντικό από το σεξ».

H ερωτική επιθυμία μπορεί να ξαναέρθει;

Μπορούν να επιβιώσουν τα ζευγάρια χωρίς σεξ;

Με τόση ιστορία πίσω τους, η Ελένη διαπίστωσε ότι το να εστιάζει σε αυτά που τους ενώνουν, ο δεσμός τους ενισχύθηκε.

«Η σχέση μας βασίζεται στο να πετυχαίνουμε πράγματα ως ομάδα. Για να υποστηρίξουμε αυτή την αγάπη, συνεχίζουμε να πλησιάζουμε ο ένας τον άλλον με άλλους τρόπους, όπως αγκαλιές, κοινό κρεβάτι,  ποιοτικός χρόνος μαζί, εκτός δουλειάς».

Μετά από αρκετά  χρόνια χωρίς σεξουαλική επαφή, φαίνεται ότι το σεξ μπορεί να ξεχαστεί.

«Ίσως επανέλθει όταν το παιδί μας φύγει από το σπίτι αργότερα στη ζωή του. Αλλά προς το παρόν εκτιμώ αυτό που έχουμε, το πόσο καλά μου φέρεται και το πώς με στηρίζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μια σχέση χωρίς σεξ δεν είναι σχέση. Αλλά χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί μια διαρκής σύνδεση και δεν θέλω να τα πετάξω όλα αυτά», λέει η Ελένη.

Γιορτάστε ότι έχετε δημιουργήσει μαζί

Το να γιορτάζετε κάποιες επετείους που σας δένουν, κάποια πράγματα που έχετε επιτύχει ως ζευγάρι, όπως η απόκτηση των  παιδιών ή η αγορά του σπιτιού βοηθά στη δημιουργία θετικών αναμνήσεων.

Αντιμετωπίστε τα αδύναμα σημεία της σχέσης σας

Φαίνεται ότι τα προβλήματα της διαβίωσης έχουν μειώσει τη σημασία της σεξουαλικής έλξης ανάμεσα στα ζευγάρια.

Το να παλεύεις «να εκδόσεις τα εισιτήρια της ζωής» όπως σταθερή εργασία, επαγγελματική καριέρα, απόκτηση σπιτιού, μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι υποβαθμίζουν τελικά τις σχέσεις με τον σύντροφό τους, το οποίο είναι λογικό να οδηγεί σε απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος.

Το να αισθανόμαστε ερωτευμένοι μετά την πρώτη περίοδο της σχέσης είναι μια επιλογή, λένε οι ειδικοί. Ας το δούμε ως μια εργασία. Για να κάνουμε αυτή την επιλογή πρέπει να δημιουργούμε συνεχώς χώρο, για να νιώθουμε επιθυμία και αγάπη.

Είναι προφανές ότι όταν υπάρχουν στρεσογόνοι παράγοντες και προβλήματα στην καθημερινότητα, η ερωτική επιθυμία θα χαθεί.

Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι σταματούν να έλκονται από τον σύντροφό τους, οφείλεται σε παλιές δυσαρέσκειες και άλυτα ζητήματα σχέσεων. Αυτά μπορεί να φαίνονται μικρά αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθούν σε βαθιά και σημαντική διαφωνία.

Τριάντα λεπτά την εβδομάδα για τρία πράγματα

Πολλοί σύμβουλοι γάμου συνιστούν στα ζευγάρια να αφιερώνουν τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε εβδομάδα και  να δοκιμάζουν την άσκηση «τρία πράγματα».

Συζητάτε τρία πράγματα που σας άρεσαν και τρία πράγματα που σας δυσκόλεψαν και θέλετε να τα ξέρει ο άλλος. Στη συνέχεια, μοιράζεστε τρία πράγματα που χρειάζεστε. Παραδείγματος χάρη, να κρατήσει τα παιδιά για να βγείτε να ξεδώσετε ή να μαγειρέψει κάποιος άλλος μια μέρα.

Η  σχέση συχνά συνδέεται με το σεξ, αλλά μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, λένε οι σύμβουλοι γάμου. Για να διατηρήσετε μια σχέση αγάπης χωρίς σεξ, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ρουτίνα οικειότητας, για παράδειγμα αγκαλιές και φιλιά πριν βγείτε έξω. Και ίσως αν οι σύντροφοι εξακολουθούν να νοιάζονται ο ένας για τον άλλον,  είναι πιθανό να βελτιωθεί κάποτε και το θέμα του σεξ.

Δοκιμάστε κάτι νέο

Όχι νέο ερωτικό σύντροφο, αλλά μια καινούρια ευχάριστη ασχολία. Η πεζότητα της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με το άγχος της δουλειάς  μπορεί να αφήσει ελάχιστο χρόνο και χώρο για ερωτική διάθεση. Εάν  ασχοληθείτε με ένα νέο χόμπι ή επικεντρωθείτε στην προσωπική σας ανάπτυξη, εμπλουτίσετε και τη σχέση σας.

Δοκιμάστε επίσης νέες δραστηριότητες ως ζευγάρι, όπως μαθήματα χορού, γραφτείτε σε ένα σύλλογο για περπάτημα ή κάντε οτιδήποτε σας βγάζει από τη ρουτίνα σας.

Αν και οι δύο σύντροφοι είναι ευτυχισμένοι από την σχέση τους, δεν έχει καμία σημασία η άποψη των ειδικών. Ωστόσο, αν η σεξουαλική σας επιθυμία δεν είναι συμβατή με αυτή του συντρόφου σας και ο ένας δεν είναι ευχαριστημένος, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Και η έλλειψη σεξ είναι μια από τις συχνότερες αιτίες απιστίας και δυστυχίας σε μια σχέση.


Σχετικό άρθρο:Το σεξ και η σημασία του στη ζωή και στις σχέσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος