Μήνυμα αισιοδοξίας από δύο 50χρονες γυναίκες: Νίκησαν τον καρκίνο και μετά γνώρισαν τη μητρότητα

Array

Μήνυμα ενθάρρυνσης σε ογκολογικούς ασθενείς στέλνουν δύο γυναίκες ηλικίας 50 και 52 ετών, οι οποίες γνώρισαν τη μητρότητα, αφού, προηγουμένως, νίκησαν τον καρκίνο του μαστού.

της Σοφίας Πατραμάνη

Με ισχυρό σύμμαχο τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και υπό την καθοδήγηση των γιατρών τους – ογκολόγων και γυναικολόγων- οι δύο αυτές γυναίκες κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά, μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η 52χρονη είχε διαγνωστεί με καρκίνο μαστού πριν από επτά χρόνια, όταν ήταν 45 ετών. Πριν από την έναρξη της θεραπείας κατά της ασθένειας, ακολούθησε τη διαδικασία πρόκλησης ωορρηξίας και τα ωάριά της καταψύχθηκαν. Μετά την επιτυχή  ολοκλήρωση της θεραπείας και την παρέλευση πενταετίας από την περιπέτεια της υγείας της, υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση και γέννησε πριν από περίπου 2 εβδομάδες.

Τα ίδια βήματα ακολούθησε και η 50χρονη γυναίκα, οποία είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού το 2015. Και, πέρυσι, έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Τώρα, διανύει τη δεύτερη κύηση.

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεταθέσει την ηλικία της πρώτης κύησης  στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο, κατά τη διάγνωση της νόσου, πολλές ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας να μην έχουν αποκτήσει παιδιά», ανέφεραν οι επιστήμονες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, ενόψει του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Καρκίνος και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μύθος και πραγματικότητα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της επιστήμης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχει καταστήσει εφικτή την κρυοσυντήρηση του γενετικού υλικού των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα για διατήρηση της γονιμότητάς τους και την απόκτηση υγιών παιδιών, μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης θεραπείας, στην οποία μπορεί να υποβληθούν.

Δωρεάν λήψη, κατάψυξη και μελλοντική κρυοσυντήρηση του γενετικού τους υλικού, προσφέρει στους ογκολογικούς ασθενείς το νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», όπως ανέφερε ο διευθυντής της  Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής και της Μονάδας Εξωσωματικής στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» κ. Νίκος Παπαριστείδης.

Μήνυμα αισιοδοξίας από δύο 50χρονες γυναίκες: Νίκησαν τον καρκίνο και μετά γνώρισαν τη μητρότητα
Ν. Παπαριστείδης (δεξιά), Δ. Παπαθεοδώρου (αριστερά)

«Η δυνατότητα κρυοσυντήρησης του γενετικού υλικού έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν καλύτερη ψυχολογία, καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν τελειώσει οι ελπίδες τους για την δημιουργία της οικογένειάς τους» ανέφερε ο κ. Παπαριστείδης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο κατά πόσο τα φάρμακα της υπογονιμότητας αυξάνουν το κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες, είτε των ωοθηκών, είτε του μαστού, που είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος στις γυναίκες.

«Ειδικότερα για τον καρκίνο των ωοθηκών που είναι ο πιο θανατηφόρος γυναικολογικός καρκίνος, αρκετές μεγάλες μετα-αναλύσεις – πολλές από τις οποίες την τελευταία 5ετία – δείχνουν έναν αυξημένο κίνδυνο περίπου 1,6 -1,8 φορές από τον γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος αυτός δείχνει σε κάποιες μελέτες να αυξάνεται με τον αριθμό των προσπαθειών εξωσωματικής» επισήμανε ο κ. Γεώργιος Βοργιάς, διευθυντής Γυναικολογικής κλινικής στο νοσοκομείου «Μεταξά».

Μήνυμα αισιοδοξίας από δύο 50χρονες γυναίκες: Νίκησαν τον καρκίνο και μετά γνώρισαν τη μητρότητα
Γ. Βοργιάς διευθυντής Γυναικολογικής κλινικής στο «Μεταξά»

Ο κ. Ιπποκράτης Σαρρής, διευθυντής και σύμβουλος Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο King’s Fertility College Hospital αναφέρθηκε σε έρευνα, η οποία διήρκησε 27 χρόνια, με τη συμμετοχή 1,8 εκατομμυρίων γυναικών, που υποβλήθηκαν σε θεραπείες γονιμότητας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα, με αντικείμενο κατά πόσο τα φάρμακα γονιμότητας ενέχουν κίνδυνο καρκίνου για τις γυναίκες.

«Η έρευνα μας έδειξε ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τη διάρκεια θεραπειών γονιμότητας για την απελευθέρωση ωαρίων δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού» υποστήριξε ο κ. Σαρρής. «Προηγουμένως δεν ήταν σαφές, αν τα φάρμακα γονιμότητας σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και πολλές γυναίκες μας εξέφραζαν την ανησυχία ότι ο καρκίνος του μαστού τους έχει προκληθεί από θεραπεία γονιμότητας. Από τις δημοσιευμένες μελέτες προκύπτει η διαβεβαίωση ότι η θεραπεία γονιμότητας είναι απίθανο να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.»

Μήνυμα αισιοδοξίας από δύο 50χρονες γυναίκες: Νίκησαν τον καρκίνο και μετά γνώρισαν τη μητρότητα
Ιππ. Σαρρής

Στην διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε αναπαραγωγική ηλικία αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Παπαθεοδώρου, χειρουργός, γυναικολόγος – ογκολόγος, διευθυντής και επιστημονικός υπεύθυνος Γυναικολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»:

«Οι επιστημονικές εταιρείες έχουν συντάξει κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες ορίζουν, με βάση τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, τα κριτήρια ένταξης των ογκολογικών ασθενών, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, σε συντηρητικές θεραπείες με σκοπό τη διατήρηση της γονιμότητας ανάλογα με τη πρωτοπαθή εστία της νόσου.

Κρίσιμο σημείο αποτελεί η προσέγγιση από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων ιατρών από κάθε ειδικότητα και η λεπτομερής ενημέρωση της ασθενούς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος