Κοιτίδα: Ένα προστατευτικό «δίχτυ» γύρω από τη νεοσύστατη οικογένεια

Array

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας η σημερινή, έρχεται να μας θυμίσει έναν σημαντικό θεσμό, με πολλές μορφές, που χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι «χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί», δεν αρκούν μόνο οι γονείς, όσο καλή πρόθεση και να έχουν, και όταν αυτό δεν υπάρχει – όπως δυστυχώς συμβαίνει όλο και περισσότερο στις μέρες μας – το καλωσόρισμα ενός μώρου δεν είναι πάντα τόσο ονειρικό όσο το φανταζόμαστε.

Κοιτίδα: Ένα προστατευτικό «δίχτυ» γύρω από τη νεοσύστατη οικογένεια

Και ακριβώς εκεί που συναντιέται το όνειρο με την πραγματικότητα, εκεί που ξεκινά η πορεία μας προς τον άγνωστο δρόμο της γονεϊκότητας, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωπες και αντιμέτωποι με πολλή αγωνία, μοναξιά και ανατροπές.

Η περιγεννητική ψυχική υγεία στην Ελλάδα

Οι αριθμοί είναι και σε αυτήν την περίπτωση αμείλικτοι, και ας μην λένε ολόκληρη την ιστορία: Το 10-15% των νέων μητέρων στην Ελλάδα θα εμφανίσει επιλόχεια κατάθλιψη, όπως και το 10% των γυναικών που εγκυμονούν. Επιλόχεια ψύχωση, αν και πολύ πιο σπάνια, εντούτοις θα εμφανίσουν 1 με 2 γυναίκες ανά 1000 γεννήσεις, με αιφνίδια έναρξη, από τα πρώτα 24ωρα μετά τον τοκετό.

Σε αυτοκτονία θα προβεί το 3% των εγκύων/λεχωίδων. Από τις γυναίκες αυτές το 70% έχει προηγούμενο ιστορικό ψυχικών διαταραχών, έστω σε ελάσσονα μορφή.

Όσο για τα βρέφη, για πρώτη φορά σε περίοδο ειρήνης ο ελληνικός δείκτης βρεφικής θνησιμότητας παρουσίασε άνοδο από 10 σε 40‰.

Κοιτίδα: Ένα προστατευτικό «δίχτυ» γύρω από τη νεοσύστατη οικογένεια

«Η πρώιμη πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και η διάγνωση της μητρικής κατάθλιψης, αποτελεί μείζον ζήτημα και αφορά τόσο στην ίδια τη μητέρα όσο και στο παιδί, καθώς οι εγγραφές από τις πρώιμες σχέσεις φροντίδας καθορίζουν μεγάλο μέρος της μετέπειτα βιολογικής και ψυχοσυναισθηματικής του ανάπτυξης» επισημαίνει η  δρ Μερόπη Μιχαλέλη, PhD,  ψυχαναλύτρια και ιδρύτρια του Ινστιτούτου Κοιτίδα.

Ένα όνειρο ζωής γίνεται πραγματικότητα

Η Κοιτίδα έρχεται να καλύψει την απουσία στη χώρα μας ενός φορέα εξειδικευμένου στην προώθηση της ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη και τα πρώτα χρόνια της ζωής. Αποτελεί έναν καινοτόμο και πρωτοπόρο οργανισμό στο είδος του στην Ελλάδα με διεθνή αναγνώριση, καθώς πυρήνας της επικοινωνίας είναι το τρίπτυχο γονείς, νεογνό-βρέφος, επαγγελματίες.  Διακεκριμένοι επιστήμονες, μετά από χρόνια εξειδίκευσης και έρευνας, ένωσαν το κοινό τους όραμα, με στόχο την συνοδεία στο δύσκολο ταξίδι της γονεϊκότητας.

Κοιτίδα: Ένα προστατευτικό «δίχτυ» γύρω από τη νεοσύστατη οικογένεια

Η πρόληψη της Ψυχοπαθολογίας, η έγκαιρη ανίχνευση της και η διαχείριση της με την πρώιμη παρέμβαση σε νεογνά, βρέφη και γονείς αποτελούν το έργο της Κοιτίδας. 

«Η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να οδηγήσει στην επανάληψη παλαιών αθεράπευτων τραυμάτων των γονέων ή να αποτελέσει μία νέα ευκαιρία επανεκκίνησης για τους ίδιους», σχολιάζει χαρακτηριστικά η δρ. Μιχαλέλη. «Οι άνθρωποι ακόμη και αν  γνώρισαν τον ψυχικό πόνο στην παιδική τους ηλικία, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια επανορθωτική εμπειρία, επ΄ ευκαιρία της γέννησης του δικού τους παιδιού».

Ένα θεραπευτικό «δίχτυ γύρω από τη νεοσύστατη οικογένεια»

Στην Κοιτίδα η  κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται σφαιρικά, αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα συνεργάζονται  συμπληρωματικά οι ειδικότητες του νεογνολόγου, γυναικολόγου, ψυχαναλυτή, ψυχιάτρου, μαίας, κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου-ερευνητή.

Αυτή η πλαισίωση θυμίζει κάπως το «χωριό» που λέγαμε πως χρειάζεται για το μεγάλωμα ενός παιδιού. Ένα χωριό που αποτελείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας.

Κοιτίδα: Ένα προστατευτικό «δίχτυ» γύρω από τη νεοσύστατη οικογένειαΣτη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του ινστιτούτου, η  ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνη της Κοιτίδας, Μερόπη Μιχαλέλη και οι έγκριτοι συνεργαζόμενοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ίδρυσης της Κοιτίδας για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών που εμφανίζονται συχνά κατά τη περιγεννητική περίοδο. Η δρ Μιχαλέλη αναφέρθηκε, ακόμη, στην αναγκαιότητα λειτουργίας της διεπιστημονικής ομάδας των θεραπευτών, οι οποίοι συμβάλουν καταλυτικά στην ψυχική υγεία της εγκύου και του βρέφους όταν λειτουργούν σαν «δίχτυ γύρω από τη νεοσύστατη οικογένεια», καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου για την ύφανση των πρώιμων  δεσμών.

Από καρδιάς παρεμβάσεις στην παρουσίαση του Ινστιτούτου Κοιτίδα

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησε με συγκινητικά λόγια μία διεπιστημονική ομάδα που πλαισιώνει το Ινστιτούτο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου της Κοιτίδας, και την ελπίδα μέσω κατάλληλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων να μπορέσει να διευρύνει τον αντίκτυπό της στην κοινωνία και να βοηθήσει περισσότερες οικογένειες.

Κοιτίδα: Ένα προστατευτικό «δίχτυ» γύρω από τη νεοσύστατη οικογένεια

Ο Σάββας Σαββόπουλος, PhD, ψυχίατρος/ ψυχαναλυτής, ανέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις της εμφάνισης του καρκίνου σε μία γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία και την ανάγκη υποστήριξης της εγκύου / ασθενή, έτσι ώστε το σώμα, από τόπος οδύνης, να ξανασυνδεθεί με την θηλυκότητα και τη μητρότητα.   Η  Έφη Στεφανίδου, Παιδίατρος, Νεογνολόγος, αναφέρθηκε στην σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης των γονέων τόσο όταν το νεογνό τους νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, όσο και πριν, αφού σε περιπτώσεις προγεννητικών προβλημάτων και κινδύνου προωρότητας, οι γονείς φτάνουν στον τοκετό ήδη εξαντλημένοι.   Η ‘Ολγα Βερικάκη, Κοινωνική λειτουργός, MSc Συμβουλευτικής, στην παρέμβαση της υπογράμμισε την έλλειψη ορθής ανάπτυξης ενός δημόσιου συστήματος προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας, στο πλαίσιο ενός ενιαίου πρωτοκόλλου ενεργειών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Κοιτίδα: Ένα προστατευτικό «δίχτυ» γύρω από τη νεοσύστατη οικογένεια

Ο δρ. Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας – γυναικολόγος, Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μητέρα, του Ομίλου Υγεία, της Hellenic Healthcare Group, μίλησε για τη μεγάλη σημασία της επικείμενης συνεργασίας του μαιευτηρίου με την Κοιτίδα,  προκειμένου να εκπαιδευτεί το προσωπικό πρώτης γραμμής ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της πρόληψης, πρώιμης ανίχνευσης και παρέμβασης σε ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές στη βρεφική και νηπιακή ηλικία.Τη συνέντευξη τύπου στην Κοιτίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Έφη Ζέρβα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος