Κέντρα Κοινότητας: Τι προσφέρουν οι «αισθητήρες» κοινωνικής προστασίας των Δήμων — «Αυτοψία» σε Ηλιούπολη, Μαρκόπουλο, Κηφισιά

Το ertnews.gr ήρθε σε επαφή με επιτελείς των Κέντρων Κοινότητας τριών Δήμων της Αττικής, οι οποίοι σκιαγραφούν την έως τώρα αποδοτικότητα των δομών αυτών

Ως δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδρύθηκαν σε Δήμους και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, «συστήθηκαν» τα Κέντρα Κοινότητας.

Πώς, όμως, έχουν συνδράμει από την ίδρυσή τους έως σήμερα;

Πρόκειται, κατά βάση, για το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου.

Λειτουργία

Τα Κέντρα Κοινότητας λειτουργούν επί 8 ώρες ημερησίως, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το ωράριο μπορεί να επεκταθεί και μετά τις 5 το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας τους παραμένουν ανοικτά για τους πολίτες, ενώ είναι παρόντες τουλάχιστον δύο υπάλληλοι, εκ των οποίων ο ένας, κοινωνικός λειτουργός.

Μέσω των Κέντρων Κοινότητας, ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Στις υπηρεσίες αυτές του κάθε Δήμου, μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

Συγχρόνως, τα Κέντρα αυτά παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα όπως:

  • η προσέγγιση της τοπικής αγοράς για εύρεση εργασίας
  • η δημιουργία ευκαιριών για νέους ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή
  • προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας η οικογενειακών δυσαρμονιών
  • ζητήματα νομικού χαρακτήρα
  • μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων
  • διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο

Πολλά Κέντρα Κοινότητας ορεινών ή νησιωτικών Δήμων διαθέτουν και κινητή μονάδα που εξυπηρετεί τους πολίτες των πιο απομακρυσμένων περιοχών οι οποίοι δεν χρειάζεται έτσι να μετακινηθούν στην έδρα του Δήμου.

Στα Κέντρα Κοινότητας με παραρτήματα για Ρομά και Μετανάστες οι αντίστοιχοι πληθυσμοί μπορούν να απευθύνονται για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη κοινωνική τους ένταξη.

Συνοπτικά, περιλαμβάνουν, υποχρεωτικά, τρεις κεντρικούς άξονες:

  • Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
  • Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
  • Παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων.

«Αυτοψία» στα Κέντρα Κοινότητας τριών Δήμων της Αττικής

Το ertnews.gr ήρθε, ενδεικτικά, σε επαφή με επιτελείς των Κέντρων Κοινότητας τριών Δήμων της Αττικής, της Ηλιούπολης, του Μαρκοπούλου Μεσογαίας και της Κηφισιάς, οι οποίοι σκιαγραφούν την έως τώρα αποδοτικότητα των δομών αυτών.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι τα Κέντρα Κοινότητας ανά την Ελλάδα είναι τουλάχιστον 260.

Δείτε εδώ σε ποιο Κέντρο Κοινότητας ανήκετε, βάσει του τόπου διαμονής σας

Ηλιούπολη

«Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί από τις 17 Αυγούστου 2017. Έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Κοινότητας από την έναρξη λειτουργίας του συνολικά 9.592 άτομα», επισημαίνει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ηλιούπολης, Χριστίνα Σερέτη.

Ενώ προσθέτει:

«Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι κυρίως η υποβολή αιτήσεων Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα/ΤΕΒΑ, η υποβολή αιτήσεων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, η υποβολή αιτήσεων για τις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων και ομογενών της Βορειού Ηπείρου, του ΟΠΕΚΑ, αιτήσεις για το επίδομα γέννησης και το επίδομα Στέγασης,  ενημέρωση για προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, η παραπομπή σε υπηρεσίες και δομές κοινωνικού χαρακτήρα καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα όπως η εργασιακή συμβουλευτική, η δημιουργία ευκαιριών για νέους και η ψυχοκοινωνική στήριξη των ωφελουμένων».

Το εν λόγω Κέντρο Κοινότητας στελεχώνεται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς -εκ των οποίων ο ένας συντονιστής-, έναν οικονομολόγο, και δύο κοινωνικούς επιστήμονες.

Βρίσκεται στην οδό Ηρώς Κωνσταντοπούλου 52 στην Ηλιούπολη (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2109970115, 2109952815, 2109970055), και είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου.

Κατά την περίοδο λειτουργίας του, 17/08/2017 – 30/06/2023 (πληροφορίες από socialattica.gr) ο συνολικός αριθμός εξυπηρετήσεων της Δομής ανέρχεται στις 38.072, Ο δε συνολικός αριθμός εξυπηρετήσεων τις τελευταίες 30 ημέρες φτάνει στις 294, ενώ ο μέσος όρος εξυπηρετήσεων ανά ημέρα είναι 26. Ως δημοφιλέστερες υπηρεσίες έχουν καταγραφεί οι: Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη.

Μαρκόπουλο Μεσογαίας

«Η συντονισμένη προσπάθεια του Δήμου, με σκοπό την συνεχόμενη προσφορά, τη συμβουλευτική και την ανακούφιση των ευάλωτων πολιτών και των οικογενειών τους επισφραγίστηκε τους τελευταίους μήνες και με την ίδρυση του Κέντρου Κοινότητας», υπογραμμίζει σχετικά η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Μαρκοπούλου, Μελπομένη Βαμποράκη.

Ενώ προσθέτει:

«Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μαρκοπούλου από το 1999 αποτελεί τον κυριότερο φορέα υλοποίησης της ολοκληρωμένης κοινωνικής παρέμβασης για την Υγεία, την Προστασία και την Στήριξη των πολιτών. Η Κοινωνική Πολιτική που επικεντρώνεται στην παιδική μέριμνα, την προστασία της τρίτης ηλικίας, την ενίσχυση της οικογένειας, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, καθώς και την υποστήριξη και πλαισίωση των ευπαθών ομάδων και των οικογενειών, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του οράματος του Δήμου μας για την εξασφάλιση της ευημερίας των πολιτών».

Όπως σημειώνει η κα Βαμποράκη «το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μαρκοπούλου μαζί με τις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές (Κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο, Βοήθεια στο Σπίτι) μεταστεγάστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2022 σε υπερσύγχρονο κτήριο φιλικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες, όπως και για τον πληθυσμό ΑΜΕΑ.

Η ίδια, αποσαφηνίζει: «Από την έναρξη λειτουργίας του τον Απρίλιο του 2023, εξυπηρετεί καθημερινά όλους τους κατοίκους της περιοχής, δικαιούχους του Επιδόματος Στέγασης, καθώς και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, παράλληλα, εξυπηρετεί και όλα τα ΑΜΕΑ της περιοχής μας αναφορικά με τα αιτήματά τους προς τα ΚΕ.Π.Α (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), και προς τον ΟΠΕΚΑ με σκοπό την έκδοση των προνοιακών επιδομάτων, όπως επίσης και όλες τις μητέρες με σκοπό την έκδοση του επιδόματος γέννας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2022 όλα τα προαναφερόμενα αιτήματα για την έκδοση όλων των προνοιακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, εξυπηρετούνταν από τον Δήμο Σαρωνικού. Πλέον, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Μαρκοπούλου εξυπηρετεί όλους τους πολίτες προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

(…) Ιδιαίτερα ευχάριστο επίσης είναι το γεγονός ότι μετά από 23 έτη λειτουργίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαρκοπούλου, είναι η πρώτη φορά που όλες οι Κοινωνικές δομές του Δήμου -συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου Κοινότητας- έχουν αυτοκίνητο για αποκλειστική χρήση, με σκοπό την κάλυψη όλων των αναγκών των ευάλωτων πολιτών».

Βρίσκεται στην οδό Κ. Παπαδημητρίου 33 (Ισόγειο) στο Μαρκόπουλο (τηλέφωνα επικοινωνίας: 22990-20019, 22990-20021).

Από την 1η Απριλίου του 2023 (πληροφορίες από socialattica.gr), ο συνολικός αριθμός εξυπηρετήσεων της Δομής ανέρχεται στις 373, ο συνολικός αριθμός εξυπηρετήσεων τις τελευταίες 30 ημέρες είναι 119, ενώ ο μέσος όρος εξυπηρετήσεων ανά ημέρα είναι πέντε. Δημοφιλέστερες υπηρεσίες, έχουν καταγραφεί οι διαδικασίες για επίδομα στέγασης, καθώς και εργασίες που αφορούν στο Κ.Ε.Α..

Κηφισιά

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κηφισιάς το οποίο εποπτεύεται από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου, παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Α) Υποδοχή -Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών

Β) Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές

Γ) Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων

Ειδικότερα, το Κέντρο Κοινότητας μπορεί :

  • να πληροφορεί και να διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο,
  • να υποστηρίζει τους πολίτες για την ένταξή τους στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων,
  • να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους ωφελούμενους του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (πρώην «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»), από τη διαδικασία της υποβολής της αίτησης και την ορθή συμπλήρωσή της έως τις απαραίτητες οδηγίες για την προσκόμιση και παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
  • να συνεργάζεται και παραπέμπει αιτήματα σε άλλες δομές καθώς και σε υπηρεσίες απασχόλησης, που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του
  • να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη,
  • να αναπτύσσει δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης,
  • να συγκεντρώνει και διανέμει βασικά αγαθά,
  • να συμπράττει στην ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού
  • να διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμικού, επιμορφωτικού, κοινωνικού περιεχομένου.

Το Κέντρο Κοινότητας, εφόσον δύναται, μπορεί να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει παιδιά και εφήβους σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και γενικότερα κάθε πολίτη που προσέρχεται ζητώντας να λάβει τις προσφερόμενες υπηρεσίες. 

Βρίσκεται στην οδό Μαρίνου Αντύπα 3 στην Κηφισιά (τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-8014249 και *fax* 210-6202109).

Κατά την περίοδο λειτουργίας του, 13/06/2017 – 30/06/2023 (πληροφορίες από socialattica.gr), ο συνολικός αριθμός εξυπηρετήσεων της Δομής ανέρχεται στις 19.269, ο μέσος όρος εξυπηρετήσεων ανά ημέρα ανέρχεται στις 8, ενώ ως δημοφιλέστερες υπηρεσίες του έχουν καταγραφεί το επίδομα στέγασης καθώς και οι Εργασίες Κ.Ε.Α..

*Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας αποτελείται από το άρθρο 4, του ν.4368/21.02.2016 και το άρθρο 2 της υπ’αριθμ.Δ14/15834/237/08.04.2019 (ΦΕΚ 1344Β) ΚΥΑ

Όλες οι σχετικές με τα Κέντρα Κοινότητας ειδήσεις στο ertnews.gr

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος