Ιταλία: Δημοσιογράφος της ΕΡΤ σε ρόλο γευσιγνώστη – Έφαγε κρουασάν με άλευρα από γρύλο

Εστιατορίο στην Πάρμα σερβίρει φαγητά από έντομα κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο αναγνωρισιμότητα. Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής βρέθηκε στο ρεστοράν Παλάπα και δοκίμασε κρουασάν που έχουν παρασκευαστεί από άλευρα γρύλου και άλλα βρώσιμα έντομα.

«Έχει ένα ελαφρύ άρωμα σανού και η γεύση, αν δεν μου έλεγαν ότι έγινε από άλευρα γρύλου, δε θα μπορούσα να το διακρίνω ο ίδιος» ανέφερε μετά την ξεχωριστή γευστική δοκιμή που έκανε.

Το καφέ – εστιατόριο Παλάπα, λίγο έξω από την Πάρμα, είναι το πρώτο στην Ιταλία που παρασκευάζει κρουασάν και μπισκότα με άλευρα εντόμων. Ένα νέο είδος παρασκευασμάτων που έχει λάβει την έγκριση από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρασκευασμένο από έντομα όπως γρύλους και ακρίδες το αλεύρι αυτό διατίθεται πλέον νόμιμα στη χώρα, μετά από σχετική απόφαση των υπουργών Γεωργίας και Τροφικής Κυριαρχίας, Υγείας και Επιχειρήσεων. Οι πρώτες ύλες εισάγονται από χώρες όπως η Γερμανία και σύντομα θα είναι διαθέσιμες σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Οι γρύλοι ως άλευρο θα μπουν στα μενού των εστιατορίων

Η είσοδος του αλευριού εντόμων στην Ιταλική καταναλωτική αγορά τροφίμων, αν και με μεγάλες επιφυλάξεις, δεν είναι μια απόφαση η οποία πάρθηκε με ‘ελαφρά τη καρδία’.

Τα διάφορα θεσμικά όργανα επικεντρώθηκαν στο κομμάτι της δημόσιας υγείας. Όπως αναφέρει παραδειγματικά η Corriere della Sera, το αλεύρι γρύλου “είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή κάθε είδους φαγητού, από κέικ μέχρι ψωμί, από σνακ μέχρι ζυμαρικά” και λαμβάνοντας υπόψη αυστηρούς κανόνες, όπως το ότι “δεν χρησιμοποιούνται άγρια έντομα, παρά μόνο γρύλοι που εκτρέφονται για το σκοπό αυτό και υπό εγγυημένο έλεγχο”.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa), με έδρα στην Πάρμα, επικύρωσε την τεχνική για την παραγωγή του αλευριού, “ένα απαραίτητο βήμα πριν από την εμπορία όλων των νέων τροφίμων”. Χαρακτηριστικά, το αλεύρι γρύλου πέρασε “όλα τα στάδια αξιολόγησης και είναι ασφαλές από υγειονομικής άποψης”.

Το μόνο ενδεχόμενο πρόβλημα θα μπορούσε να προκύψει από την παρουσία χιτίνης, η οποία περιέχεται στο κέλυφος των γρύλων και που ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα. Σε αυτή την πτυχή αναφέρθηκε ο υπουργό Υγείας, Οράτσιο Σκιλάτσι, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως “όποιος αγοράζει αυτά τα προϊόντα έντομο-αλεύρων πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας, ακόμη και αν τώρα δεν γνωρίζουμε πόσο ακριβώς”.

Παραδοσιακά, το θέμα των τροφίμων εισέρχεται ανάμεσα “στα ιερά και τα όσια” για τους Ιταλούς, πόσο μάλλον όταν αφορά τα ζυμαρικά για το οποία η Ιταλική παράδοση είναι παγκοσμίως γνωστή. Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέργκαμο, το 70% των Ιταλών δηλώνει μη πρόθυμος να αγοράσει τροφή που προέρχεται από έντομα, με μόνο το 9% να δηλώνει ανοιχτός στη “νέα πρόταση” από περιέργεια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO), οι εκτροφές ζώων συνεισφέρουν άνω του 14% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εκ των οποίων το 65% οφείλεται στις εκμεταλλεύσεις βοοειδών για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος. Η παραγωγή εντόμων θα έλυνε κατά μεγάλο βαθμό αυτό το μείζον πρόβλημα αλλά και την τροφική ανεπάρκεια, ενώ παράλληλα τονίζεται πως ο αριθμός ανθρώπων που τρώνε έντομα ανέρχεται στα περίπου 2 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Θα προσαρμοστούν, έστω και εν μέρει, οι Ιταλοί στις νέες καταναλωτικές συνήθειες λόγω περιβαλλοντολογικής συνείδησης μέσα στα επόμενα έτη; Ίδωμεν.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Διαβάστε επίσης:

Μπισκότα και ψωμί από αλευροσκώληκες – Επιστήμονες στο ΑΠΘ ερευνούν τη διατροφική τους αξία (video)

Χρήση αλεύρων από έντομα στα τρόφιμα: Τι ισχύει στην ΕΕ – H απάντηση της Στ. Κυριακίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος