Μπισκότα και ψωμί από αλευροσκώληκες – Επιστήμονες στο ΑΠΘ ερευνούν τη διατροφική τους αξία (video)

Μία εναλλακτική πρόταση διατροφής διερευνούν επιστήμονες στο ΑΠΘ φτιάχνοντας αρτοσκευάσματα με τη βοήθεια εδώδιμων εντόμων όπως οι αλευροσκώληκες. Η Αδαμαντινή Παρασκευοπούλου, διευθύντρια Χημείας και Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο και η Ανθία Ματσακίδου μίλησαν στην ΕΡΤ για την ανακάλυψή τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Άνθια Ματσακίδου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντόπισε το κενό που υπήρχε στην έρευνα των εντόμων. Κατέθεσε την πρόταση στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Η πρόταση εγκρίθηκε και η ομάδα του εργαστηρίου έγινε η πρώτη στην Ελλάδα που ξεκίνησε να μελετά συστηματικά τα βρώσιμα έντομα ως καινοτόμο πηγή πρωτεΐνης στην ανάπτυξη τροφίμων.

Πρωτεΐνες από εδώδιμα έντομα

Μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” οι δύο επιστήμονες εξήγησαν ότι στο εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, εδώ και τρία χρόνια, εργάζονται στην απομόνωση των πρωτεϊνών από εδώδιμα έντομα.

“Προσπαθούμε να τα εισάγουμε σε νέα προϊόντα, όπως είναι τα κουλουράκια, μαγιονέζες, κεφτεδάκια και εν γένει σε τρόφιμα που η πρωτεΐνη μπορεί να παίξει κάποιο λειτουργικό και διατροφικό ρόλο, ώστε να ενισχύσουν τη διατροφική τους αξία”, εξήγησε  κ. Παρασκευοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο εργαστήρι του ΑΠΘ.

Όπως ανέφερε “τα εδώδιμα έντομα έχουν υψηλή διατροφική αξία καθώς περιέχουν βιταμίνες, αμινοξέα και υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης και πλέον έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων”.

Ασφαλής για τον άνθρωπο η κατανάλωσή τους

Σύμφωνα με την κ. Ματσακίδου στην Ευρώπη υπάρχουν φάρμες εκτροφής εδώδιμων εντόμων (αλευροσκώληκες, ένα είδος ακρίδας κ.λπ), τα οποία πρόσφατα πήραν και την σχετική άδεια από τις αρμόδιες αρχές.

“Εστιάζουμε κυρίως στην απομόνωση των πρωτεϊνών προκειμένου αυτές να προστεθούν στα συστήματα τροφίμων. Δεν φέρουν μολυσματικές ουσίες. Ο αλευροσκώληκας τρώει πατάτες, πίτουρα, αλεύρι”, πρόσθεσε η κ. Παρασκευοπούλου.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει δώσει το πράσινο φως στην κατανάλωση αλευροσκώληκων υπογραμμίζοντας ότι είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν έντομα ενώ μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 1.900 είδη εδώδιμων εντόμων παγκοσμίως.

Η εκτροφή τους απαιτεί 5 φορές λιγότερο νερό και 10 φορές λιγότερη γη από τα βοοειδή και εκπέμπει πολύ λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου απ’ ό,τι παραδοσιακές εκτροφές βοοειδών ή πουλερικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος