Η πρωταγωνίστρια του «Απίστευτο και όμως αληθινό» Αναΐς Ντεμουστιέ μιλάει στο ertnews.gr

Ο Κουεντίν Ντουπιέ είναι η επιτομή του Weird Wave στη Γαλλία. Σε μονοπάτια που εξερεύνησε ο Λουίς Μπουνιουέλ, μας ταξιδεύει με τις δύο νέες ταινίες του, το «Απίστευτο και όμως αληθινό» και «Το Κάπνισμα σε κάνει να βήχεις». Πρωταγωνίστρια του είναι η Αναΐς Ντεμουστιέ (Anaïs Demoustier). Τη συναντήσαμε στο Παρίσι στο πλαίσιο των προβολών της Unifrance και αφήσαμε τις ταινίες να γίνουν οι αφορμή να μιλήσει για τον εαυτό της και την κοσμοθεωρία της.

Η πρωταγωνίστρια του «Απίστευτο και όμως αληθινό» Αναΐς Ντεμουστιέ μιλάει στο ertnews.gr
Η Anais Demoustier (από αριστερά), ο Quentin Dupieux και η Lea Drucker στην Berlinale το 2022 (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

Απίστευτο και όμως αληθινό

-Τί ορίζετε στην πραγματική ζωή ως «απίστευτο και όμως αληθινό»;

-Τι είναι απίστευτο αλλά αληθινό; Λοιπόν, τα πάντα, πραγματικά. Όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο φαίνονται εντελώς τρελά και απίστευτα. Αλλά συμβαίνουν.

Ο κόσμος μας είναι ισάξια παλαβός με αυτόν που παρουσιάζεται στις ταινίες του Quentin Dupieux. Η κριτική του ματιά και η ειρωνική του διάθεση μας φέρνει αντιμέτωπους με τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Τί σας οδήγησε λοιπόν να συνταχθείτε στο πλευρό του σκηνοθέτη που «τα λέει έξω από τα δόντια»;

-Λοιπόν, έχω συνεργαστεί μαζί με τον Quentin Dupieux σε τέσσερις ταινίες. Βασικά, αυτό που μου αρέσει πολύ στη δουλειά του είναι όλα όσα μόλις είπες, είναι η ελευθερία του, είναι η μοναδικότητά του. Το γεγονός ότι είναι εντελώς ξεχωριστός από τη γαλλική κινηματογραφική σκηνή. Δηλαδή κανείς δεν προσεγγίζει την κωμωδία όπως αυτός, δηλαδή με μεγάλη ελευθερία, αλλά και με πολλές τυπικές και αισθητικές απαιτήσεις. Είναι ένας σκηνοθέτης που νομίζω, προσέχει πολύ οπτικά τις ταινίες του. Μερικές φορές στη Γαλλία, κωμωδία σημαίνει ταινίες που δεν είναι πολύ όμορφες ή δεν είναι πολύ προσεγμένες αισθητικά. Αυτός είναι κάποιος που έχει εξαιρετική αισθητική, μεγάλη οπτική καλαισθησία και που προσέχει πολύ την εικόνα, τα σκηνικά, τα κοστούμια. Επίσης, όπως αναφέρατε, τα σενάρια του πραγματεύονται πολύ ουσιαστικά θέματα, αλλά με μια πραγματική ελαφρότητα.

Το μήλο ως σύμβολο αλλά και φρούτο στην ταινία «Απίστευτο και όμως αληθινό» παραπέμπει και στο προπατορικό αμάρτημα αλλά και στην εικόνα που προβάλουν τα social media, δηλαδή «γυαλιστερό εξωτερικά-σάπιο μέσα».

-Ναι, το είπατε ήδη, στην πραγματικότητα απαντάτε στις ερωτήσεις! Είναι το σύμβολο αυτού του μήλου που φαίνεται πολύ καινούργιο, πολύ γυαλιστερό, σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά μέσα του είναι σάπιο. Νομίζω ότι η ταινία είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα γιατί, όπως λέτε, αντιμετωπίζει το ερώτημα… Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζει πολλά πολύ σημαντικά ερωτήματα με ανάλαφρο τρόπο, ιδίως το ζήτημα της ηλικίας, το ζήτημα της γήρανσης για τις γυναίκες, το ζήτημα του ζευγαριού επίσης. Πώς αυτή η γυναίκα ξαφνικά μπαίνει σε έναν αγώνα δρόμου για να είναι νέα, ενώ ο σύζυγός της αποδέχεται το πέρασμα του χρόνου και άρα το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ των δύο… Αυτή η νεαρή κοπέλα που στο τέλος είναι τελικά νέα, αλλά που είναι εντελώς καταθλιπτική σε σημείο που να θέλει να αυτοκτονήσει. Εν ολίγοις, είναι μια ταινία για το κενό μέσα μας και για το πώς ο κόσμος σήμερα μας ωθεί προς αυτή την αιώνια αναζωογόνηση, ξεχνώντας τα θεμελιώδη ερωτήματα και ξεχνώντας να είμαστε ο ένας με τον άλλον.

Το Κάπνισμα σε κάνει να βήχεις

-Τί σας κάνει να βήχετε εμφατικά δείχνοντας με γαλλική ευγένεια την ενόχληση σας;

-Τι με κάνει να το κάνω αυτό; Δεν ξέρω… ίσως άνθρωποι που δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ… Άνθρωποι που είναι πολύ σοβαροί.

Η πρωταγωνίστρια του «Απίστευτο και όμως αληθινό» Αναΐς Ντεμουστιέ μιλάει στο ertnews.gr

-Τα ονόματα των υπερηρώων που υποδύεστε παραπέμπουν και στην pop κουλτούρα αλλά και σε αξίες που ίσως έπρεπε, όπως και το κάπνισμα, να εθίζουν τους ανθρώπους.

-Νομίζω είναι πιο απλό. Εμείς, στην πραγματικότητα, είμαστε υπερήρωες και έτσι έχουμε όλα τα ονόματα αυτών που συνιστούν τον καπνό. Η νικοτίνη, το βενζόλιο, η μεθανόλη, η αμμωνία. Αυτό είναι όλο.

-Οι Power Rangers, η «Κατσαρίδα» του Κάφκα, στοιχεία δημοφιλούς κουλτούρας, ο Πιερ-Ζαν ντε Μπερανζέ, το «Φάντασμα της Ελευθερίας» του Λουίς Μπουνιουέλ. Οι εμπνεύσεις αυτής της ταινίας, πηγάζουν από τους σπουδαιότερους των σπουδαίων…

-Ναι, στην πραγματικότητα έχετε δίκιο, είναι πραγματικά όλες οι αναφορές του Quentin Dupieux, Bunuel και Béranger, αυτό είναι όλο. Και θυμήθηκα τους υπερήρωες όταν ήμουν μικρή και υπήρχαν αρκετοί. [Φέρνω ως παράδειγμα] τη Sailor Moon και τον Lord Ranger. Στην πραγματικότητα όλοι έχουμε μέσα μας ένα κάποιο είδος που αγαπάμε, ένα κοινό σύμπαν σαν αυτό που ασχολείται με το τέλος, το οποίο βρίσκεται μέσα μας, οπότε όλα όσα αφορούν τους υπερήρωες τα έχουμε όλοι. Αυτό με έκανε να διασκεδάσω πολύ με τη διαδικασία· βουτούσα σε αυτόν τον κόσμο με ευχαρίστηση και ελαφρότητα.

Η πρωταγωνίστρια του «Απίστευτο και όμως αληθινό» Αναΐς Ντεμουστιέ μιλάει στο ertnews.gr

Μια ηρωίδα χρησιμοποιεί ένα κράνος σκέψης που εκτός από την αναφορά του σε ταινίες pop κουλτούρας της επιστημονικής φαντασίας, είναι παράφραση ενός αγγλικού ρητού των σοφιστικέ ανθρώπων, που ο λόγος τους είναι ισχυρός και προϊόν -αφιλτράριστης- σκέψης.

-Αυτή είναι μια σπουδαία στιγμή [της ταινίας]. Πράγματι, όλοι θα θέλαμε να έχουμε αυτό το κράνος που μας επιτρέπει να απελευθερώσουμε εντελώς το ασυνείδητό μας και να ελευθερώσουμε πάνω απ’ όλα τον λόγο μας. Και αυτή ήταν μια υπέροχη ιδέα του Quentin Dupieux. Με κάνει να γελάω πολύ. Είναι το πώς αυτός ο χαρακτήρας που υποδύεται η Doria Thilliez δεν έχει ξαφνικά κανένα φίλτρο και δέχεται να λέει στον εαυτό της όλα όσα σκέφτεται για τον σύζυγό της και την παρέα της. Αυτή είναι μια πραγματικά υπέροχη ιδέα.

Στην Ελλάδα σε ετήσια βάση κυκλοφορούν περισσότερες από 20 γαλλικές ταινίες στις μεγάλες οθόνες. Θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς στην κουλτούρα μας σχετικά με την κινηματογραφική τέχνη;

-Δεν έχω πάει ποτέ στην Ελλάδα για δουλειά, αλλά για διακοπές, ήταν πολύ, πολύ όμορφη!

Η γαλλική κωμωδία «Απίστευτο κι όμως αληθινό», με θέμα την εξωφρενική ανακάλυψη ενός ζευγαριού στο κελάρι του νέου τους σπιτιού έρχεται στους κινηματογράφους στις 25 Μαΐου. Στις ταινίες που θα δούμε την Αναίς Ντεμουστιέ μέσα στο 2023, είναι και ο «Νοέμβρης» που προβλήθηκε επίσης στο πλαίσιο του Γαλλόφωνου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος