«Η λέσχη του βιβλίου» – Ο Γ. Αρχιμανδρίτης μιλά για την πρεμιέρα της νέας εκπομπής το Σάββατο 8/10 στην ΕΡΤ2 (video)

Array

Κλασικά έργα που σφράγισαν την ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος με τον αφηγηματικό κόσμο τους, τη γλώσσα και την αισθητική τους παρουσιάζει στη νέα εκπομπή της ΕΡΤ2, «Η λέσχη του βιβλίου», ο συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

«Είναι μια εκπομπή μικρής διάρκειας, πέντε λεπτών στην οποία θα μιλάμε για την ιστορία ενός βιβλίου. Μιλάμε για τα πολύ κλασσικά βιβλία (…) Είναι 24 οι επιλογές στον πρώτο κύκο της εκπομπής. Πρόκειται για ένα πανόραμα – έναν οδηγό ανάγνωσης» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Γ. Αρχιμανδρίτης.

Από τον Όμηρο και τον Σαίξπηρ, μέχρι τον Ντοστογιέφσκι, τον Προυστ και τη Βιρτζίνια Γουλφ, τα προτεινόμενα βιβλία συνιστούν έναν οδηγό ανάγνωσης για όλους, μία «ιδανική βιβλιοθήκη» με αριστουργήματα που ταξιδεύουν στον χρόνο και συνεχίζουν να μαγεύουν και να συναρπάζουν.

Η εκπομπή, τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Μιχάλης Λυκούδης, θα προβάλλεται από τις 8 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:55 στην ΕΡΤ2 και θα έχει διάρκεια 5 λεπτά.

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης. Το 2008 διετέλεσε πρέσβης Πολιτισμού της Ελλάδας στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας στην Ευρώπη. Το 2010 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών και το 2019 προήχθη σε αξιωματούχο του ίδιου Τάγματος για τη συμβολή του στον τομέα του Πολιτισμού στη Γαλλία και τον κόσμο. Το 2021 ορίστηκε εντεταλμένος εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Παρίσι.

Στη Γαλλία κυκλοφορούν τα βιβλία του: Mot à Mot (με τη Danielle Mitterrand), Μikis Théodorakis par lui-même και Théo Angelopoulos-Le temps suspendu. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του: Μίκης Θεοδωράκης-Η ζωή μου, Θόδωρος Αγγελόπουλος-Με γυμνή φωνή, Μελίνα-Μία σταρ στην Αμερική (με τον Σπύρο Αρσένη) και Γιάννης Μπεχράκης-Με τα μάτια της ψυχής (Εκδόσεις Πατάκη).

Είναι τακτικός συνεργάτης της Δημόσιας Γαλλικής Ραδιοφωνίας (France Culture), καθώς και της Ελβετικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας (RTS). Άρθρα και συνεντεύξεις του με εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες δημοσιεύονται στον γαλλικό Τύπο (Le Monde, L’Obs-Nouvel Observateur, Le Point, La Gazette Drouot), ενώ συμμετέχει τακτικά στα διεθνή συνέδρια Art for Tomorrow και Athens Democracy Forum της εφημερίδας The New York Times.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος