Η ισότητα των φύλων μέσα από την πένα μαθητών της Δ’ δημοτικού

Array

Λέγεται πως η συγγραφή είναι μια μοναχική διαδικασία, όμως οι μικροί μαθητές τριών τμημάτων της Δ΄ Δημοτικού έρχονται να καταρρίψουν αυτή την πεποίθηση. Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Δελασάλ Αλίμου, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, που συντόνισε η συγγραφέας-εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη σε συνεργασία με τις δασκάλες τους, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να γράψουν και να εικονογραφήσουν τα δικά τους βιβλία.

Το θέμα που τους προτάθηκε ως αφόρμηση ήταν η «Ισότητα των φύλων». Οι μικροί συγγραφείς, από τις πρώτες κιόλας σελίδες των βιβλίων τους, εξηγούν στους αναγνώστες πως το θέμα τους ήταν οικείο και τους άρεσε πολύ. Πηγή της έμπνευσής τους αποτέλεσαν ξεχωριστές γυναίκες που με το πείσμα τους διέλυσαν όλα τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις για το φύλο, το χρώμα ή την αναπηρία τους και έκαναν πραγματικότητα τα όνειρα τους.

Η ισότητα των φύλων μέσα από την πένα μαθητών της Δ’ δημοτικού

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ίδια τα παιδιά επέλεξαν τις ηρωίδες των βιβλίων τους, ενώ έκαναν και έρευνα για να συγκεντρώσουν τις πληροφορίες που χρειάζονταν. Έτσι, μέσα από τις αφηγήσεις τους μας μεταφέρουν πληροφορίες γύρω από τη μουσική, τα ρούχα, τις συνήθειες, αλλά και τις αντιλήψεις της εποχής που έζησαν. Κι όσα δεν κατάφεραν να μάθουν, τα συμπλήρωσαν με τη φαντασία τους.

Το Ημερολόγιο μιας Νικήτριας

Στο βιβλίο τους «Το Ημερολόγιο μιας Νικήτριας» αφήνουν την ίδια την Άσλι Φάιολεκ να μας αφηγηθεί την πορεία της προς τη δόξα. Φαίνεται πως τους εντυπωσίασε το πώς ένα κουφό κορίτσι κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή σε ένα ανδροκρατούμενο και θορυβώδες άθλημα, το Μότο-Κρος, ενώ παράλληλα ίδρυσε και τη δική της σχολή για παιδιά.

Η ισότητα των φύλων μέσα από την πένα μαθητών της Δ’ δημοτικού

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Άσλι Φάιολεκ είναι ένα ικανότατο κορίτσι που έχει ένα μεγάλο όνειρο. Ένα όνειρο που της λένε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει, επειδή είναι κορίτσι και μάλιστα κουφό. Όμως, εκείνη, με αποφασιστικότητα και πείσμα, καταφέρνει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να γίνει παράδειγμα για αγόρια και κορίτσια; Εσείς ξέρετε την ιστορία σας;
Άμα, είναι κάτι αδύνατον, εσύ μπορείς να το κάνεις άμα προσπαθήσεις!

Ένα κορίτσι φτάνει τ’ άστρα!

Η Μέι Κάρολ Τζέμισον, γιατρός, μηχανικός, επιστήμονας, αλλά και η πρώτη αφροαμερικανίδα αστροναύτης της ΝASA είναι η ηρωίδα του βιβλίου «Ένα κορίτσι φτάνει τ’ άστρα!». Τα παιδιά μέσα από αυτό το βιβλίο εστιάζουν στο πείσμα και τον δυναμισμό της, εκφράζοντας παράλληλα τον θαυμασμό τους σε ένα γράμμα, που με τη βοήθεια της δασκάλας των αγγλικών τους της έστειλαν.

Η ισότητα των φύλων μέσα από την πένα μαθητών της Δ’ δημοτικού

Η Μέι Κάρολ Τζέμισον επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2.000 αιτήσεις για να συμμετάσχει στην πρώτη ομάδα αστροναυτών, την Astronaut Group12. Ταξίδεψε στο διάστημα ως επιστημονική υπεύθυνη στην αποστολή STS-47 και κατέγραψε συνολικά 190 ώρες, 30 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα διαστημικής πτήσης. Ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα, ασχολείται με την επιστημονική έρευνα, έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις, ενώ εμφανίστηκε ως υπολοχαγός Πάλμερ σε ένα επεισόδιο του Σταρ Τρεκ. Έτσι, γίνεται η πρώτη πραγματική αστροναύτης που εμφανίζεται στη συγκεκριμένη σειρά. Σήμερα είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και ιδρύτρια του Ομίλου Τζέμισον, μέσα από τον οποίο ενθαρρύνει όλα τα παιδιά -ανεξάρτητα από το φύλο και το χρώμα τους- να αγαπήσουν τις θετικές επιστήμες και να βρουν το μονοπάτι τους μέσα από αυτές.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Γεια σας! Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου είμαστε εμείς. Ποιοι εμείς; Τα παιδιά του Δ1. 27 μαθητές από την τάξη μας συμφωνήσαμε να γράψουμε ένα βιβλίο για μια γυναίκα που θαυμάζουμε. Μέσα από την ιστορία της Μέι Κάρολ Τζέμισον, θα σας μιλήσουμε για την αξία της φαντασίας, τα μεγάλα της όνειρα, τον ρατσισμό αλλά και όσα κατάφερε -που πιστέψτε μας, είναι ΠΑΡΑ πολλά. Πιο πολλά από όσα μπορεί να φανταστεί κανείς.

Δύο γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο κι εμείς τα παιδιά του… Δ2

Αφήσαμε για το τέλος, το βιβλίο του Δ2 που έχει τίτλο «Δύο γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο κι εμείς τα παιδιά του… Δ2».

Η ισότητα των φύλων μέσα από την πένα μαθητών της Δ’ δημοτικού

Οι δύο γυναίκες, που οι μικροί συγγραφείς και εικονογράφοι επέλεξαν για να αφηγηθούν -όχι μόνο την ιστορία τους, αλλά και τη συνάντηση τους!- είναι δυο γυναίκες που έζησαν σε διαφορετικές εποχές. Σύμφωνα με όσα μας αφηγούνται οι εμπνευστές αυτής της πρωτότυπης και ευφάνταστης ιστορίας, η Υπατία, η ξακουστή αστρονόμος, μαθηματικός και φιλόσοφος από την Αλεξάνδρεια συνάντησε τη Νέλι Μπλάι, ένα κορίτσι που έζησε στην Αμερική του 19ου αιώνα και μέχρι σήμερα το όνομα της θεωρείται συνώνυμο με την ερευνητική δημοσιογραφία! Υποψιάζεστε μήπως ποιοι τις βοήθησαν να συναντηθούν; Μα οι μαθητές του Δ2, φυσικά!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Είμαστε τα παιδιά του Δ2. Η ιστορία που θα διαβάσετε είναι συγχρόνως αληθινή και φανταστική. Μιλάει για ένα κορίτσι, τη Νέιλι Μπλάι, που με τη βοήθεια της ξακουστής μαθηματικού Υπατία κατάφερε να εκπληρώσει τα όνειρα της και να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο! Πώς; Με τη βοήθειά μας, φυσικά!

Η ισότητα των φύλων μέσα από την πένα μαθητών της Δ’ δημοτικού

Μακάρι να μπορούσαμε κι οι μεγάλοι να μιμηθούμε αυτά τα παιδιά, γιατί αυτό που πέτυχαν να μεταφέρουν μέσα από τη συνεργασία τους είναι πραγματικά μοναδικό και θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή!

Περισσότερα για το πρόγραμμα της Δημιουργικής Γραφής και τα βιβλία των παιδιών θα βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος