Η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Τώρα μοιράζει δωρεάν ταξίδια για να δείξει στους ταξιδιώτες γιατί

Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε και πάλι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο

Η σκανδιναβική χώρα βρέθηκε στην κορυφή της «Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας 2023», η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο μετρά παράγοντες όπως το εισόδημα, η ψυχική και σωματική υγεία και η κοινωνική γενναιοδωρία.

Σύμφωνα με την έκθεση: «Η Φινλανδία συνεχίζει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, για έκτη συνεχή χρονιά, με βαθμολογία που προηγείται σημαντικά όλων των άλλων χωρών».

Δεν υπάρχει όμως κάποιο εθνικό μυστικό πίσω από τη φινλανδική ευτυχία, δήλωσε η Χέλι Χιμένεθ, υψηλόβαθμη διευθύντρια του κυβερνητικού οργανισμού Business Finland. Αντίθετα, είναι «μια δεξιότητα που μπορεί να μάθει κανείς», είπε.

Για να το αποδείξει αυτό, η χώρα μοιράζει δωρεάν ταξίδια στη Φινλανδία για ένα τετραήμερο masterclass στη φινλανδική φιλοσοφία και την ισορροπία της ζωής.

Ένα “masterclass” της ευτυχίας

Το πρώτο «Masterclass Ευτυχίας» της Φινλανδίας θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Ιουνίου στο Kuru Resort, ένα πολυτελές παραλίμνιο καταφύγιο στη νότια Φινλανδία.

Σύμφωνα με το Visit Finland, «ειδικοί εκπαιδευτές» θα καλύψουν τέσσερα θέματα σε τέσσερις ημέρες:

φύση και τρόπος ζωής
υγεία και ισορροπία
σχεδιασμός και «καθημερινότητα»
τρόφιμα και ευεξία


Η φύση αποτελεί βασικό συστατικό του πρώτου «Masterclass της ευτυχίας» της Φινλανδίας.

Η παγίδα;

Μόνο δέκα άτομα μπορούν να το παρακολουθήσουν. Για όσους επιλεγούν, θα καλυφθούν τα έξοδα του μαθήματος, καθώς και τα έξοδα ταξιδιού.

Οι αιτήσεις για να παρακολουθήσουν το masterclass είναι ανοιχτές από τώρα έως τις 2 Απριλίου. Οι ενδιαφερόμενοι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα και να συμπληρώσουν μια πρόκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που να δείχνει γιατί «μπορεί να είστε κρυφά Φινλανδός».

Όσοι δεν επιλεγούν να παρακολουθήσουν αυτοπροσώπως «δεν χρειάζεται να ανησυχούν», σύμφωνα με την τουριστική αρχή της χώρας Visit Finland, προσθέτοντας ότι το masterclass θα είναι ξανά διαθέσιμο στο διαδίκτυο αργότερα αυτό το καλοκαίρι.

Γιατί η Φινλανδία είναι τόσο ευτυχισμένη;

Η Χιμένεθ είπε ότι συχνά την ρωτούν γιατί οι Φινλανδοί είναι τόσο ευτυχισμένοι. Για την ίδια, αυτό «πηγάζει από τη στενή σχέση με τη φύση και τον προσγειωμένο τρόπο ζωής μας».

Η Φινλανδή διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανατροφοδότησης πελατών “HappyOrNot” Μίκα Μακιτάλο συμφώνησε.

«Καλλιεργούμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, πιστεύουμε στην κοινωνία μας και αφιερώνουμε χρόνο για να επωφεληθούμε από την εγγύτητά μας στη φύση», είπε.

Οι Φινλανδοί έχουν μια φιλοσοφία που ονομάζεται “sisu”, ένα αμάλγαμα της επιμονής, της ανθεκτικότητας και της διατήρησης των προβλημάτων σε προοπτική. Όμως είπε επίσης ότι η έννοια του “sisu” παίζει σημαντικό ρόλο.

«Το sisu καθορίζει τον εθνικό μας χαρακτήρα και είναι τόσο αναγνωρίσιμη και αποδεκτή έννοια για τους Φινλανδούς όσο μπορεί να είναι το «αμερικανικό όνειρο» για τους κατοίκους των ΗΠΑ».

Είπε ότι η λέξη δεν έχει αγγλική αντιστοιχία, αλλά περιλαμβάνει την υπέρβαση των ορίων του ατόμου και την αντιμετώπιση φαινομενικά ανυπέρβλητων προκλήσεων κατά μέτωπο.

«Αυτή η φιλοσοφία σίγουρα στηρίζει την εθνική μας ευτυχία και την αίσθηση του σκοπού μας», είπε. «Κρατάει το πνεύμα μας ψηλά».

Κατάταξη ευτυχίας, ανά χώρα

Η «Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατατάσσει τις χώρες με βάση τις μέσες βαθμολογίες αξιολόγησης της ζωής από το 2020 έως το 2022. Σύμφωνα με την έκθεση, οι αξιολογήσεις της ζωής βασίζονται σε έξι βασικούς παράγοντες: εισόδημα, σωματική και ψυχική υγεία, κοινωνική υποστήριξη, γενναιοδωρία, επίπεδα διαφθοράς και ελευθερία ζωής χωρίς διακρίσεις.

Πηγή: www.cnbc.com

Δείτε εδώ την περσινή κατάταξη των χωρών σε σχέση με τον δείκτη ευτυχίας τους: Παγκόσμιος Χάρτης Ευτυχίας 2022: Χαρτογράφηση με βάση τον δείκτη ευτυχίας των χωρών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος