Η ΕΡΤ στο μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες – Ξενάγηση στην ιστορία της θρυλικής καπετάνισσας

Ιδιωτική ξενάγηση στο σπίτι της θρυλικής Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες έχουν τη δυνατότητα να έχουν οι επισκέπτες που θα περάσουν το κατώφλι του αρχοντικού της, με τον πρόεδρο του μουσείου, Παύλο Δεμερτζή, να μιλά στις «Συνδέσεις» για τη ξεχωριστή αυτή εμπειρία.

«Βρίσκομαι στη μεγάλη σάλα του αρχοντικού της Μπουμπουλίνας, το οποίο είναι χτισμένο στα τέλη του 17ου αιώνα. Χτίστηκε για την οικογένεια Μπούμπουλη, προγόνων του δεύτερου συζύγου της. Η Μπουμπουλίνα σε αυτό εδώ το σπίτι έμεινε από το 1801 μέχρι που πέθανε το 1825» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Δεμερτζής.

«Το σπίτι αυτό επειδή είναι πιο παλιό από την Μπουμπουλίνα, έχει κατοικηθεί από τους προγόνους του δεύτερου συζύγού της και βέβαια κατοικήθηκε και μετά την ίδια από τους απογόνους της. Γι’ αυτό και τα εκθέματα καλύπτουν όλη αυτή τη χρονική περίοδο τριών και πλέον αιώνων» είπε προσθέτοντας ότι το μουσείο ιδρύθηκε από τους γονείς του, το 1991 με σκοπό τη διάσωση αυτού του κτηρίου.

Η ΕΡΤ στο μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες – Ξενάγηση στην ιστορία της θρυλικής καπετάνισσας

Όπως εξήγησε ο ίδιος, από τη μεριά του πατέρα του, είναι έκτης γενιάς απόγονος της Μπουμπουλίνας. «Η Λασκαρίνα είχε επτά παιδιά δικά της, οπότε υπάρχουν και πάρα πολλά παρακλάδια απογόνων», πρόσθεσε για την ηρωίδα της επανάστασης του 1821.

Στο αρχοντικό της μπορεί να δει κανείς προσωπικά της αντικείμενα, την χρυσοποίκιλτη πιστόλα της που χρησιμοποίησε στον αγώνα, το ξίφος της, η περίτεχνη μαντίλα της με χρυσό και ασήμι. Όπως σημείωσε ο ίδιος ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι το σκαλιστό ταβάνι της μεγάλης σάλας το οποίο κατασκευάστηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Γυναίκα φαινόμενο – Πρωτοπόρος της εποχής

Μιλώντας για την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ο κ. Δεμερτζής τόνισε ότι ήταν γυναίκα, μητέρα, χήρα, επιχειρηματίας, ηρωίδα, επίτιμη ναύαρχος από την Ρωσία πρώτα μετά θάνατον και μετά από τη χώρα μας.

«Όλα αυτά τα έκανε στην υπό Οθωμανών Ελλάδα του 19ου αιώνα. Ένας τόπος καθαρά ανδροκρατούμενος, γι’ αυτό και πάντοτε λέω στους επισκέπτες μας ότι ήταν μια γυναίκα φαινόμενο, πρωτοπόρος της εποχής της, η οποία ενέπνευσε τότε καλλιτέχνες, ιστορικούς ποιητές ανά την Ευρώπη και συνεχίζει να εμπνέει».

Κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο Μπουμπουλίνας, ο επισκέπτης θα μάθει την ιστορία της θρυλικής Καπετάνισσας και θα θαυμάσει συλλογές από όπλα, παλαιά βιβλία, πορσελάνες, έγγραφα και επιστολές της ηρωίδας, προσωπικά της αντικείμενα, χάρτες, κεντήματα, προτομές, βυζαντινές εικόνες, επίπλωση και αντικείμενα του 17ου έως και 20ού αιώνα. Στους ξένους επισκέπτες του αρχοντικού που μετατράπηκε σε μουσείο, διατίθενται τυπωμένη η ιστορία της ηρωίδας σε 25 γλώσσες. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης ιδιωτικών ξεναγήσεων και εκδηλώσεων στους χώρους του αρχοντικού.

Από το έτος ίδρυσής του το μουσείο έχει υποδεχθεί πάνω από 1.200.000 επισκέπτες (εκ των οποίων 400.000 είναι μαθητές) από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος