Η ΕΡΤ στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος – Eκτοξεύθηκε ο νέος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος (video)

Array

Από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση στη Γαλλική Γουιάνα το βράδυ της Τρίτης εκτοξεύτηκε ο νέος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος ΜTG –i1. H ΕΡΤ και ο μετεωρολόγος της Παναγιώτης Γιαννόπουλος ήταν στην εκδήλωση για την εκτόξευση που έγινε στο Κέντρο Διαστημικών Ερευνών και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSΑ).

Πρόκειται για τον πρώτο μετεωρολογικό δορυφόρο τρίτης γενιάς με μεγάλες δυνατότητες απεικόνισης των μετεωρολογικών προβλέψεων. Η πρώτη γενιά ξεκίνησε το 1977 και η δεύτερη πριν 20 χρόνια το 2002. Το σχεδιασμό και την κατασκευή του επιμελήθηκε η Ευρωπαϊκή Yπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την λειτουργία του θα την αναλάβει ο αρμόδια υπηρεσία για τους μετεωρολογικούς δορυφόρους EUMETSAT. Kαι στις δυο υπηρεσίες μέλος είναι και η Ελλάδα μέσω της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Συνολικά στο πρόγραμμα τρίτης γενιάς θα εκτοξευτούν έξι (6) δορυφόροι. Στην πλήρη λειτουργία θα υπάρχουν 3 δορυφόροι με διάρκεια ζωής περίπου 10 χρόνια. Με τις νέες δυνατότητες του η ομάδα αυτή των δορυφόρων θα οδηγήσει σε καλύτερες καιρικές προγνώσεις, πιο έγκαιρες προειδοποιήσεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και πιο ακριβή παρατήρηση της ατμόσφαιρας της Γης και των κλιματικών αλλαγών.

Μεγαλύτερες δυνατότητες για πιο ακριβείς προβλέψεις

Για πρώτη φορά ο μετεωρολογικός δορυφόρος MTG_i1  θα δίνει εικόνα κάθε 10 λεπτά έναντι 15 λεπτών που ίσχυε έως τώρα. Επίσης:

  • Θα δίνει εικόνα της Ευρώπης κάθε 2,5 λεπτά (ως τώρα ανα 5λεπτά)
  • Οι εικόνες θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα: 0,5-2χλμ (τώρα ήταν 1 με 3χλμ)
  • Οι εικόνες θα λαμβάνονται με 16 διαφορετικά μάτια, δηλαδή σε 16 διαφορετικά φασματικά κανάλια (12 έως τώρα)
  • Θα καταγράφει που ακριβώς στην ατμόσφαιρα υπάρχουν κεραυνοί και αστραπές (μόνο οι αμερικανικοί δορυφόροι το είχαν ως τώρα)
  • Για πρώτη φορά παγκοσμίως ένας δορυφόρος θα μπορεί να σαρώνει την ατμόσφαιρα και να υπολογίζει θερμοκρασία και υγρασία σε διάφορα επίπεδα κάθε περίπου 30 λεπτά. Τώρα αυτό γίνεται πολύ τοπικά σε ορισμένα σημεία, και μόνο κάθε 12 ώρες με τη χρήση μετεωρολογικών μπαλονιών.
  • Κάθε ημέρα οι τρεις αυτοί δορυφόροι θα στέλνουν 100 φορές περισσότερα δεδομένα στους επίγειους σταθμούς σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Aποστολή – Κέντρο Διαστημικών Ερευνών και Τεχνολογίας ESA Noordwjick, Ολλανδία |  Παναγιώτης Γιαννόπουλος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος