Γιατί οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες σκέφτονται «διαφορετικά»

  • Οι επιχειρηματίες φαίνεται να εμφανίζουν πιο συχνά, σε σχέση με το γενικό κοινό, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), διαταραχές χρήσης ουσιών και διαταραχές διάθεσης,
  • Το ένα τρίτο των επιχειρηματιών κάνει λόγο για συνύπαρξη δύο ή περισσότερων ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Χρόνια τώρα, η επιχειρηματικότητα συνδέεται με χαρακτηριστικά όπως η τόλμη, η επιμονή και η δημιουργικότητα. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που πολλές από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες έχουν νευροαποκλίνοντες ιδρυτές.

Η νευροδιαφορετικότητα αναφέρεται σε φυσικές διαφοροποιήσεις στην εγκεφαλική λειτουργία των ατόμων με διαταραχές όπως αυτισμός, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), δυσλεξία και διπολική διαταραχή. Σύμφωνα με μελέτη του 2019, οι επιχειρηματίες φαίνεται να έχουν ζητήματα ψυχικής υγείας και εθισμού πιο συχνά από το γενικό κοινό κι έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό συγγενείς με αυτά τα θέματα.

Εξετάζοντας τον ισόβιο επιπολασμό θεμάτων ψυχικής υγείας σε επιχειρηματίες σε σύγκριση με δείγμα γενικού πληθυσμού.

Γιατί οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες σκέφτονται «διαφορετικά»

Εξωτερικός δακτύλιος: επιχειρηματίες- Εσωτερικός δακτύλιος: δείγμα μη επιχειρηματιών. Λευκό χρώμα: Έχουν θέμα ψυχικής υγείας. Μπεζ χρώμα: Δεν έχουν θέμα ψυχικής υγείας. Χωρίς χρώμα: Άγνωστο.

Περίπου οι μισοί από τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν ένα ή περισσότερα ζητήματα ψυχικής υγείας:

  • ΔΕΠΥ: επιχειρηματίες 29%, μη επιχειρηματίες 5%
  • κατάθλιψη: επιχειρηματίες 30%, μη επιχειρηματίες 15%
  • διπολική διαταραχή: επιχειρηματίες 11%, μη επιχειρηματίες 1%
  • εθισμός: επιχειρηματίες 12%, μη επιχειρηματίες 4%

Η μελέτη διερεύνησε και τα επίπεδα άγχους, τα οποία ήταν παρόμοια μεταξύ επιχειρηματιών και μη επιχειρηματιών.

Άλλα ζητήματα που κάποιες φορές συνδέονται με την επιχειρηματικότητα είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), η δυσλεξία και το σύνδρομο Άσπεργκερ, που όμως δεν εξετάστηκαν σε αυτή την έρευνα.

Ειδικά το Άσπεργκερ το έχουν αρκετοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων ο Έλον Μασκ και ο Μπιλ Γκέιτς. Ο Πίτερ Τίελ, δισεκατομμυριούχος επενδυτής και επιχειρηματίας, υποστηρίζει πως αυτή η ήπια μορφή αυτισμού ίσως αποτελεί πλεονέκτημα για την ίδρυση επιτυχημένων εταιρειών.

Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό

Υπάρχουν δύο θεωρίες αναφορικά με τη σχέση επιχειρηματικότητας και ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Πρώτον, κάποιοι ισχυρίζονται πως χαρακτηριστικά που συνδέονται με ζητήματα ψυχικής υγείας (όπως υπερεστίαση με τη ΔΕΠΥ ή προσοχή στη λεπτομέρεια με το Άσπεργκερ) αποτελούν πλεονεκτήματα στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων.

Δεύτερον, θεωρείται πως επειδή οι νευροαποκλίνοντες δυσκολεύονται περισσότερο να επιτύχουν εντός συμβατικών πλαισίων στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στον χώρο των επιχειρήσεων, είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν τον δικό τους δρόμο, ιδρύοντας εταιρείες και επιδιώκοντας την αυτοαπασχόληση.

Είναι απολύτως πιθανόν να ισχύουν και τα δύο. Όσο περισσότερες έρευνες δημοσιεύονται σχετικά με την ψυχική υγεία και την επιχειρηματικότητα, τόσο πιο καθαρή εικόνα θα έχουμε για τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη δημιουργία επιτυχημένων επιχειρήσεων.

Όσο πιο ανοιχτή είναι η συζήτηση σχετικά με την ψυχική υγεία, τόσο περισσότερο θα δημιουργούμε συνθήκες στον εργασιακό χώρο που ενδυναμώνουν τους νευροαποκλίνοντες.

Πηγή: The Visual Capitalist

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος