Γ. Σταμάτης γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην ΕΡΤ: Οι δυσκολίες της ένταξης των Ρομά στην ελληνική κοινωνία

Array

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργος Σταμάτης βρέθηκε καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και σχολίασε διεξοδικά το φλέγον ζήτημα που απασχολεί για μέρες την επικαιρότητα, τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, αφού μάλιστα τον επισκέφθηκε στον νοσοκομείο.

Ερωτηθείς, αρχικά, ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των συγγενών του 16χρονου αφού τους επισκέφθηκε στο νοσοκομείο, ανέφερε: «Έχουμε εδώ ένα περιστατικό που αφορά ένα νέο άνθρωπο. Από’κει και πέρα, σε ό, τι γίνει, θα επιληφθεί η δικαιοσύνη. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας και είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά. Από’κει και πέρα και ως άνθρωπος, αν θέλετε, αλλά και ως γενικός γραμματέας επισκέφθηκα την οικογένεια, μίλησα με τον πατέρα του παιδιού. Η Πολιτεία θα βοηθήσει οποιονδήποτε το χρειάζεται. Από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να πούμε ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις και όλα αυτά που γίνονται και δεν δικαιώνουν τους συμπολίτες μας τσιγγάνους, Ρομά γι αυτό που κάνουν. Θα πρέπει και αυτοί να δείξουν μια τελείως διαφορετική στάση, γιατί είμαστε ένα κράτος δικαίου, είμαστε μια δημοκρατία. Και θέλω να πω βέβαια ότι οι σώφρονες φωνές των συλλόγων και της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, των συλλόγων των Ρομά, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση να κατευναστούν τα πνεύματα».

«Το θέμα της αστυνομικής βίας είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Σε αυτή την περίπτωση  είχαμε μια πολύ συγκεκριμένη καταδίωξη και οι ειδικοί θα αποφανθούν. Εγώ όμως οφείλω να σας πω ότι στα συγκεκριμένα θέματα της διαφορετικότητας – ακόμα και εγώ έχω υπάρξει εκπαιδευτής – έχουμε εκπαιδεύσει αστυνομικούς για πολλά θέματα και στο θέμα της διαμεσολάβησης για τους Ρομά, αλλά και αντίστοιχα για άλλες ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Οπότε επιτρέψτε μου να πω, ότι οι αρμόδιοι θα το κρίνουν και όχι εμείς. Για το αν υπήρξε εκτεταμένη αστυνομική βία ή αν έχει αυξηθεί, δεν έχουμε δεδομένα. Υφίσταται αστυνομική βία προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αυτό πρέπει να το τονίσουμε γιατί υπάρχουν διάφορες φωνές που θέλουν μία αναταραχή μέσα στην κοινωνία και θα πρέπει από την άλλη να πούμε ότι η αστυνομία είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ουσιαστικά διαφυλάττουν το Σύνταγμα, τους νόμους και από κει και πέρα, αν υπάρχουν διάφορα φαινόμενα τα οποία είναι προς μια λάθος κατεύθυνση, υπάρχουν τα εσωτερικά όργανα της αστυνομίας και του Υπουργείου για να προς αυτή την κατεύθυνση«, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφορικά με την αστυνομική βία.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη δυσκολία ένταξης των Ρομά στην ελληνική κοινωνία. «Η πολιτεία όμως είναι εδώ να τους δώσει αυτά που δικαιούνται ως ευάλωτοι».

«Για να καταλάβουν και οι συμπολίτες μας τη δυσκολία της ενσωμάτωσής τουε, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα υπάρξει μία αρμόδια επιτροπή που θα αποτελείται από δώδεκα γενικούς γραμματείς από διαφορετικά Υπουργεία. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Σημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει άλλο ρόλο, το Υπουργείο Υγείας έχει άλλο ρόλο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άλλο ρόλο του υπουργείο Εργασίας. Αυτό από μόνο του, δείχνει πόσο περίπλοκο είναι».

Τέλος, ο κ. Σταμάτης έδωσε μία αισιόδοξη νότα τονίζοντας ότι «Μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας, πάρα πολλοί συμπολίτες μας, Ρομά, δουλεύουν στους δήμους».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος