Πυροβολισμός 16χρονου Ρομά: Οι ισχυρισμοί του αστυνομικού – Τα σημεία «κλειδιά» στην έρευνα και τα κρίσιμα ερωτήματα

Αλλάζει τους αρχικούς του ισχυρισμούς, ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον πυροβολισμό κατά του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Στην απολογία του υποστήριξε πως κατά την καταδίωξη δεν πυροβόλησε στον αέρα, αλλά δύο φορές χαμηλά στα λάστιχα. Ο 34χρονος τέθηκε σε κατ` οίκον περιορισμό, καθώς εισαγγελέας και ανακριτής δεν συμφώνησαν για την προφυλάκισή του. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο, ζητώντας απονομή δικαιοσύνης.

Απολογία του αστυνομικού: «Πυροβόλησα στα λάστιχα»

Διαφορετική εκδοχή σε σχέση με το πόσες φορές πυροβόλησε προς το όχημα του 16χρονου έδωσε στην απολογία του ο αστυνομικός που οδηγήθηκε – υπό άκρα μυστικότητα – στον Ανακριτή.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ρομά Ελλάδος, κ. Βασίλης Πάντζος ανέφερε πως «Μέχρι στιγμής, η οικογένεια και οι φίλοι για το περιστατικό, αντιδράνε και θέλουν να προφυλακιστεί ο αστυνομικός. Σεβόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη».

Σε αντίθεση με την προανακριτική του κατάθεση, στην οποία έκανε λόγο για έναν πυροβολισμό στον αέρα, στο απολογητικό του υπόμνημα, ο αστυνομικός κάνει λόγο για δύο πυροβολισμούς προς τα λάστιχα. «Πυροβόλησα χαμηλά και τις δύο φορές, προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου η μηχανή αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα», είπε μεταξύ άλλων, στην απολογία του.

Α. Κούγιας: Δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως 

Ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος υπερασπίζεται δικαστικά τον αστυνομικό, δήλωσε: «Ο άνθρωπος δεν έχει μετανιώσει για κάτι. Δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως. Η κατηγορία, όπως γνωρίζετε, είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Εν αντιθέσει με την κατηγορία που αντιμετωπίζει το θύμα, ο οποίος κατηγορείται, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή εις βάρος των δύο μοτοσικλετιστών με άμεσο δόλο, πρώτου βαθμού».

«Θέλουμε από το ελληνικό κράτος δικαιοσύνη, τίποτε άλλο»

Έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν φίλοι και συγγενείς του 16χρονου, φωνάζοντας συνθήματα.

«Πρέπει να τιμωρηθεί όπως πρέπει, πρέπει να μιλήσει η δικαιοσύνη γι’ αυτό που έγινε, έφαγε μία σφαίρα στο κεφάλι», είπε σπαρακτικά ένας φίλος του 16χρονου.

Ο αστυνομικός που κατηγορείται αρνήθηκε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ξεκίνησαν την καταδίωξη αυτοβούλως, διαψεύδοντας τον υπάλληλο του πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Αρνήθηκε πως τα δύο πληρώματα ξεκίνησαν αυτοβούλως την κατάδιωξη

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «Είναι ψευδής ο ισχυρισμός του υπαλλήλου ότι ουδέποτε απευθύνθηκε σε μας για το εν λόγω περιστατικό και ότι, επειδή αυτός μονολογούσε ότι διέφυγε ο οδηγός του αγροτικού χωρίς να πληρώσει, εμείς ακούσαμε τα όσα είπε και τάχα προθυμοποιηθήκαμε αυτοβούλως να καταδιώξουμε το όχημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ανακριτής και Εισαγγελέας διαφώνησαν για το θέμα της προφυλάκισης, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου, κ. Θεόφιλος Αλεξόπουλος είπε πως «διαρκούσης της ανακρίσεως δεν θέλουμε να πούμε κάτι άλλο εμείς, πλην ότι θα εισφέρουμε οποιοδήποτε νέο αποδεικτικό στοιχείο έχουμε, προκειμένου να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Παναγιώτης Σαμπάνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά «Μέγας Αλέξανδρος» ευχήθηκε το συμβούλιο στο οποίο θα πάει η απόφαση, να δικαιώσει τους γονείς του παιδιού.

Στο σημείο της αιματηρής καταδίωξης βρέθηκαν το απόγευμα οι γονείς του 16χρονου και ο δικηγόρος τους.

Οι ισχυρισμοί του αστυνομικού – Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Μεγάλες οι διαφοροποιήσεις του αστυνομικού που κατηγορείται, μεταξύ της απολογίας και αυτών που είχε πει προανακριτικά στους συναδέλφους του. Ο αστυνομικός, είχε ισχυριστεί πριν την απολογία του ότι «πυροβόλησα δύο φορές πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση, μία φορά στον αέρα και μία φορά προς το αγροτικό όχημα χαμηλά.

Ακόμη παρουσιάζει διαφορετικά και τις συνθήκες κατά τις οποίες πυροβόλησε, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά ότι την ώρα που αποφάσισε να ανοίξει πυρ, δεν είχε οπτική επαφή με τους συναδέλφους του. Ενώ είχε πει ότι «χάσαμε από το οπτικό μας πεδίο τη μηχανή, δε μπορούσαμε να διακρίνουμε και πιστέψαμε ότι κατάφερε να τους παρασύρει, οπότε και πυροβόλησα».

Υπήρξε πρόβλημα στην επικοινωνία με το επιχειρησιακό κέντρο;

Επίσης, ο αστυνομικός σημειώνει ότι συνάδελφός του προσπάθησε στο πρώτο στάδιο της καταδίωξης να ζητήσει ενισχύσεις, ωστόσο προέκυψε τεχνικό πρόβλημα.

Στην απολογία του, ανέφερε: «επιχείρησε να διαβιβάσει στο κέντρο Άμεσης Δράσης, προκειμένου να ζητήσει συνδρομή, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω προβλημάτων στην επικοινωνία».

Έφοδοι της ΕΛΑΣ και προσαγωγές

Εφόδους σε σπίτια στον καταυλισμό Ρομά στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου προχώρησαν το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποιώντας προσαγωγές, σε μία προσπάθεια να βρεθούν οι υποκινητές των σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν τη νύχτα με οδοφράγματα, φωτιές και πυροβολισμούς κατά αστυνομικών στη Δυτική Αττική.

Νέα μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό Ρομά, στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Δυνάμεις της ΟΠΚΕ, των ΕΚΑΜ και της Ασφαλείας Αττικής, παρουσία εισαγγελέα, έκαναν έρευνες σε οκτώ σπίτια. Προσήχθησαν 15 άτομα ενώ 6 συνελήφθησαν για κλοπές, ναρκωτικά και άλλα αδικήματα.

Ένταση στη Θεσσαλονίκη

Ομάδες Ρομά έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και ξύλα στην οδό Πόντου, έξω από τον οικισμό Αγία Σοφία. Μετά από 2 ώρες και τη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, η ένταση στο σημείο εκτονώθηκε, ωστόσο ανά διαστήματα ακούγονταν πυροβολισμοί από καραμπίνα μέσα από τον καταυλισμό και οι δυνάμεις ασφαλείας παρέμεναν σε επιφυλακή.

Νύχτα επεισοδίων στη Δυτική Αττική

Στη Δυτική Αττική, διαμαρτυρόμενοι Ρομά βγήκαν και πάλι στους δρόμους στήνοντας οδοφράγματα. Στην οδό Δερβενακίων στο Σχιστό, έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών της ΟΠΚΕ, οι οποίοι απάντησαν με περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

«Κανείς δεν πρέπει να πάρει το νόμο στα χέρια του. Είμαστε ένας κράτος δικαίου, το οποίο μπορεί να λάβει αποφάσεις κάτω από συγκεκριμένους θεσμούς, ούτε πρέπει να υπάρχουν απειλές», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων στην ΕΡΤ.

Στον Ασπρόπυργο, ομάδα περίπου 30 ατόμων, άνοιξαν πυρ κατά της ομάδας ΟΠΚΕ τραυματίζοντας έναν αστυνομικό στο πρόσωπο, Ο Αστυνομικός δέχτηκε σκάγια από κυνηγετικό όπλο στη λεωφόρο Διυλιστηρίων.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Κάτια Νιάκαρη, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Αντώνης Δοβώνης, Ζώης Κακκαβάς, Νίκος Καπόγλης, Αλεξία Καλαϊτζή, Ελένη Μπουγά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος