Γ. Παπαδόπουλος: Σφάλμα το ότι δεν αξιολογήσαμε σωστά τη σεισμική δραστηριότητα – Επιφυλάξεις για το αν είναι ο κύριος σεισμός

Για τη σεισμική δραστηριότητα στη νότια Εύβοια μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, οι σεισμοί συνεχίζονται με σημαντικό ρυθμό και αρκετά σημαντικά μεγέθη» ενώ πρόσθεσε ότι παρόλο που «η δραστηριότητα έχει ξεκινήσει από τις 25 Οκτωβρίου του 2022, δηλαδή εδώ και 40 ημέρες» δεν αξιολογήθηκε σωστά από την σεισμολογική κοινότητα αφού όπως είπε «το φαινόμενο δεν εξετάστηκε καν και αυτό είναι ένα σφάλμα».

Επιφυλάξεις για το αν είναι ο κύριος σεισμός

Στο κρίσιμο ερώτημα αν περιμένει κάποιον νέο ισχυρό σεισμό στην περιοχή ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως «εάν θεωρήσουμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός μπορούμε να περιμένουμε μετασεισμούς και 4 και 4,5 (ρίχτερ). Είναι μέσα στα απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα πλαίσια. Εάν θεωρήσουμε ότι δεν είναι ο κύριος σεισμός, τότε δίνω μικρή πιθανότητα να γίνει ισχυρότερος σεισμός. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσο ισχυρότερος μπορεί να είναι».

Αδικαιολόγητο να μιλάμε για τις Αλκυονίδες

Για το θέμα των Αλκυονίδων νήσων που προέκυψε ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «είναι αδικαιολόγητο για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν νεότερα επιστημονικά στοιχεία… ο δεύτερος λόγος για κοινωνικούς λόγους» και κατέληξε λέγοντας ότι «ήταν μία άστοχη δήλωση, η οποία δεν θα έπρεπε να γίνει» αφού δεν προσφέρει τίποτα.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος