Γεύσεις, εικόνες και μελωδίες της Ζακύνθου και των νησιών του Ιονίου απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι σε μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο σε τρεις μεγάλες πόλεις της Νότιας Κίνας, προβάλλοντας τον ελληνικό τουρισμό και πολιτισμό.
Της απεσταλμένης Χρυσάνθης Φραντζεσκάκη
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν από τις 9 έως και τις 20 Μαΐου στις πόλεις Γκουανγκτζόου, Σιάμεν και Σενζέν ο Δήμος Ζακύνθου σε συνεργασία με τον Πρόξενο Γρηγόρη Τασσιόπουλο στο ελληνικό Προξενείο της Γκουανγκτζόου, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και με τη στήριξη της Enterprise Greece.


Ωστόσο, πραγματικοί «πρωταγωνιστές» ήταν τα τοπικά προϊόντα που παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις και ήταν προσφορά από ζακυνθινές επιχειρήσεις. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια μεγάλη ποικιλία παρθένων βιολογικών και συμβατικών ελαιολάδων από το επισκέψιμο ελαιοτριβείο Αρισταίον της οικογένειας Χαϊκάλη και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία τοπικά κρασιά.

Γκουανγκτζόου
Με ένα παρελθόν πάνω από 2200 χρόνια, η Γκουαντγκτζόου (γνωστή στο παρελθόν στους Ευρωπαίους και ως Καντόνα από το όνομα Γκουανγκντόνγκ, της επαρχίας στην οποία βρίσκεται) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πάνω από 16 εκάτ κατοίκους, ενώ βρίσκεται στη ζώνη της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της ηπειρωτικής Κίνας. Είναι χτισμένη πάνω στο ποταμό Πέρλ και υπήρξε το τελικό λιμάνι του Δρόμου του Μεταξιού, ενώ πρωταγωνίστησε στον Πόλεμο του Οπίου.
Σήμερα, η πόλη είναι σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, προνόμιο που πληρώνει με τίμημα την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και έναν ουρανό που φαίνεται πάντα σκεπασμένος από γκρίζα σύννεφα. Οι πολυώροφες πολυκατοικίες και οι ουρανοξύστες δεσπόζουν στον ορίζοντα της πόλης, η οποία ωστόσο έχει πολλούς κοινόχρηστους χώρους και πράσινο.
Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε στην πόλη του Γκουανγκτζόου, με μια εβδομάδα Πολιτισμού και Γαστρονομίας της Ζακύνθου στο ξενοδοχείο Sofitel Sunrise, της οποία προηγήθηκε και συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα. Η πόλη Γκουανγκτζόου αλλά και ολόκληρη η περιφέρεια της Γκουαναγκντόνγκ αναγνωρίζεται ως περιοχή καλοφαγάδων, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής της καντονέζικης κουζίνας, της θεωρούμενης ως καλύτερης και πλέον εκλεπτυσμένης της Κίνας.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, περισσότερα από 1000 άτομα παρακολούθησαν τις καθημερινές εκδηλώσεις και γεύτηκαν τα τοπικά, ζακυνθινά προϊόντα αλλά και τις σπεσιαλιτέ που ετοίμασαν οι δύο σεφ, ενώ διασκέδασαν και χόρεψαν με γνήσιο ελληνικό κέφι στους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής.
Σιάμεν
Χτισμένη δίπλα στη θάλασσα και με το κυριότερο μέρος της πάνω στο νησί Χουλί, η Σιάμεν είναι ένα παραδοσιακό θέρετρο για τους κατοίκους της ενδοχώρας. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες που προστίθενται στα 3,2 εκατομμύρια των δικών της κατοίκων. Μεγάλα, πολυώροφα ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα στολίζουν την πόλη ενώ υπάρχουν και τα αναπόφευκτα καταστήματα για σουβενίρ -στην κινεζική εκδοχή τους, που περιλαμβάνει πολλά κοσμήματα από ημιπολύτιμους λίθους και άφθονες τσαγερίες.
Χρησιμοποιώντας τα γρήγορα κινεζικά τραίνα που αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 200 χλμ, η 12μελής ελληνική ομάδα ταξίδεψε από την Γκουανγκτζόου μέχρι τη πόλη Σιάμεν, μια δυναμική πόλη της γειτονικής επαρχίας Φουτσιάν. Στην πλατεία Paragon Plaza, στο κέντρο, όπου βρίσκεται και το πολυτελέστερο shopping mall της πόλης, μας περίμενε ένα κομμάτι Ελλάδα: το εστιατόριο Golden Olives, Οι Χρυσές Ελιές. Μπαίνοντας στο εστιατόριο, σε καλωσορίζουν φωτογραφίες από Μύκονο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και άλλα μέρη, ενώ η όσφρηση αναγνωρίζει τις μυρωδιές από δάφνη, ρίγανη και ψητό κρέας στην πλέον αυθεντική τους εκδοχή.


Σεντζέν
Μέχρι τη δεκαετία του ’80, η Σεντζέν ήταν ένας ασήμαντος σταθμός στη σιδηροδρομική γραμμή Κουουλουν-Καντόνα. Όμως, η θέση της, απέναντι στο Χονγκ Κονγκ (από το οποίο τη χωρίζει μόνο μια μικρή χερσόνησος), την έφερε στο επίκεντρο όταν δημιουργήθηκε εκεί η πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη. Μέσα στα περίπου 40 χρόνια που μεσολάβησαν η περιοχή εκτοξεύτηκε στα 12 εκατομμύρια κατοίκους (απογραφή 2015) και παράλληλα εξελίχθηκε σε έδρα ορισμένων από τις πλέον γνωστές κινεζικής εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Εδώ έχουν τα γραφεία τους επιχειρήσεις όπως οι Huawei, ZTE, BYD, JXD, Dingoo, Netac και πολλές άλλες, ενώ το λιμάνι της είναι ένα από τα πλέον πολυσύχναστα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων στη χώρα.
Μετά το διήμερο στην Σιάμεν, ακολούθησε η επιστροφή στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, με κατεύθυνση τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού, την πόλη Σεντζέν που βρίσκεται στο δέλτα που ποταμού Πέρλ. Μια πολύ όμορφη και καταπράσινη πόλη, με καθαρή ατμόσφαιρα και μεγάλα πάρκα, αλλά και τους αναπόφευκτους ουρανοξύστες που δεσπόζουν στον ορίζοντα. Η προσφορά άφθονων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας έχει δημιουργήσει μια σταθερή, αυξανόμενη ροή νέων ανθρώπων με υψηλά προσόντα, τόσο από την Κίνα όσο και από άλλες χώρες.

Εδώ, οι εκδηλώσεις που περιλάμβαναν και πάλι ζακυνθινούς χορούς και καντάδες από το Φιόρο του Λεβάντε καθώς και σπεσιαλιτέ της επτανησιακής κουζίνας από τους δύο σεφ, ουσιαστικά ξεκίνησαν ένα δεκαήμερο προβολής για τον ελληνικό τουρισμό που συνεχίστηκε και μετά την αναχώρηση της ομάδας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Προξενείο-Προωθητικές Ενέργειες
Στο διάστημα των τελευταίων ετών το ελληνικό προξενείο της Γκουανγκτζόου έχει πραγματοποιήσει σειρά από προωθητικές ενέργειες με στόχο την προβολή του πολιτισμού και της κοινωνίας της χωράς μας στο κινεζικό κοινό, όπως λέει ο γενικός πρόξενος Γρήγορης Τασσιόπουλος.
Ξεκινώντας από την άνοιξη του 2016, τον Μάρτιο έγινε παρουσίαση για τα ελληνικά ελαιόλαδα και τους οίνους σε κινέζους επιχειρηματίες, ενώ παρατέθηκαν και δυο δείπνα, Μάρτιο και Απρίλιο, σε τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες και τουριστικά γραφεία. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ελληνίδα σεφ παρουσίασε σε τουριστικούς παράγοντες, τοπικές αρχές, επιχειρηματίες και κοινό την ελληνική γαστρονομία σε συνδυασμό με οίνους της πατρίδας μας, ενώ τον ίδιο μήνα ακολούθησαν τρεις συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών σε επιλεγμένο κοινό.
Το 2017 την άνοιξη πραγματοποιήθηκαν δυο εκθέσεις φωτογραφίας στις πόλεις Φουντού και Γκουανγκτζοου, πρωτεύουσες των δυο γειτονικών επαρχιών, ενώ είχε προηγηθεί το Φεβρουάριο παρουσίαση ελληνικών κρασιών στην Γκουανγκτζόου. Τον Ιούνιο, έγινε η παρουσίαση της γαστρονομίας και του τουρισμού για το Ρέθυμνο και τα Χανιά, με την παρουσία μουσικοχορευτικού συγκροτήματος αλλά και ενός σεφ που ετοίμασε πιάτα της κρητικής κουζίνας καθώς και κλασικές ελληνικές σπεσιαλιτέ στο κοινό που περιλάμβανε τοπικές αρχές, ΜΜΕ, επιχειρηματίες και ταξιδιωτικά γραφεία. Τον ίδιο μηνά, πραγματοποιήθηκαν σε Γκουανγκτζόου και Φοσάν παραστάσεις ελληνικού μοντέρνου χορού από την Άρτεμις Ιγνατίου, καθώς και επιχειρηματικό φόρουμ επενδύσεων και καινοτομίας με την παρουσία του Νίκου Λάμπρου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο στην Φοσάν η έμφαση πάλι δόθηκε στη ελληνική γαστρονομία, με προβολή των ελληνικών οίνων και του ελαιόλαδου, ενώ το Νοέμβριο ακολούθησε παρόμοια έκθεση στη Σενζέν. Οι εκδηλώσεις της φωτογραφίας, γαστρονομίας και το φόρουμ έγιναν υπό την αιγίδα του έτους πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας Κίνας.
Για το 2018, υπό την αιγίδα του έτους πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας Κίνας πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο έκθεση του ζωγράφου Αποστόλου Γεωργίου στη Σενζέν, ενώ εξασφαλίστηκε περίπτερο του ΕΟΤ στην τουριστική έκθεση της Γκουανγκτζόου στις αρχές Μαρτίου καθώς και μέριμνα για την εξασφάλιση περίπτερων για εταιρίες εισαγωγής ελληνικών λαδιών και κρασιών στην Κίνα.
Ρεπορτάζ: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



