Fast Fashion: 3 τρόποι για να δώσουμε τέλος στη «γρήγορη μόδα»

Η «γρήγορη μόδα», κατά κόσμον fast fashion, έχει προσελκύσει τους καταναλωτές όλων των ηλικιών, λόγω της εύκολης πρόσβασης αλλά και των προσιτών τιμών που προσφέρει.

Ωστόσο οι κίνδυνοι που ενέχει το «fast fashion» είναι πολλοί, καθώς δεν είναι μυστικό ότι η μόδα είναι ένας αδηφάγος καταναλωτής φυσικών πόρων.

Καταρχάς η παγκόσμια κλωστοϋφαντουργία είναι η δεύτερη μετά τα πετροχημικά προϊόντα όσον αφορά τη συμβολή της στη ρύπανση και τα απόβλητα. Εν ολίγοις, παίρνει όλα τα καλά υλικά και πετάει τα τοξικά σκουπίδια στο περιβάλλον. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να σταματήσει.

Fast Fashion: 3 τρόποι για να δώσουμε τέλος στη «γρήγορη μόδα»
Φωτογραφία: EVG Kowalievska, Pexels

Τα κέρδη της βιομηχανίας της μόδας, και ιδίως της γρήγορης μόδας, βασίζονται αποκλειστικά στη δημοτικότητά της. Ταυτόχρονα, η μόδα είναι προσωπική. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται σχετικά με τη «γρήγορη μόδα» και κάνουν επιλογές, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Κανείς δεν θέλει να φορά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον οι οίκοι μόδας και οι έμποροι λιανικής έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά στο greenwashing και greenshushing (πρακτικές προβολής «ψευδοοικολογικής ταυτότητας») μέχρι τώρα. Η αλλαγή ωστόσο ξεκινά με την αλλαγή που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.

Εξάλλου η μόδα έχει να κάνει με την επιλογή. Η επιλογή του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά έχει τη δύναμη να επηρεάσει τα υλικά και τα στυλ που γίνονται δημοφιλή στη βιομηχανία.

Η επιλογή βιώσιμων υλικών, όπως είναι το μαλλί, το βαμβάκι, το μπαμπού, η κάνναβη, το μετάξι και το λινό έναντι αυτών που βλάπτουν το περιβάλλον και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι κάτι που μπορεί να γίνει και να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα της μόδας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τρόποι για να σταματήσει η «γρήγορη μόδα»

Οι κατασκευαστές «fast fashion» επισημαίνουν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους σαν να είναι αμέτοχοι στη διαδικασία. Πολλές μάρκες στον κλάδο της μόδας αναγνωρίζουν την ανάγκη για πιο βιώσιμες πρακτικές και έχουν υιοθετήσει σταδιακά κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα. Τα μοντέλα αυτά εστιάζουν στην επισκευή, την ανακύκλωση, τη μεταπώληση και τη μίσθωση αντικειμένων, έναντι του παραδοσιακού γραμμικού μοντέλου παραγωγής, κατανάλωσης και απόρριψης.

Δείξτε στη βιομηχανία μόδας πώς γίνεται

Τι να κάνετε όταν η βιομηχανία μόδας δεν επιδεικνύει το είδος της ηγεσίας που θέλετε; Πρέπει να τους δείξετε πώς γίνεται. Εκείνοι λένε ότι τα προϊόντα τους έχουν πάντα στο επίκεντρο εσάς και τις μοναδικές σας επιθυμίες (λίγο προτού παράγουν πέντε εκατομμύρια πανομοιότυπα ρούχα για μια αλυσίδα καταστημάτων που δεν ξεχωρίζουν μεταξύ τους). Αν πάρετε τα λόγια τους στα σοβαρά, τότε έχετε δύναμη και, σε κλίμακα, η φυσική σας επιθυμία να δείχνετε και να αισθάνεστε όσο καλύτερα μπορείτε, έχει ήδη περιορίσει τα απόβλητα και την περιβαλλοντική ζημιά.

Η ντουλάπα – κάψουλα

Η ντουλάπα – κάψουλα είναι μια συλλογή βασικών ειδών ένδυσης που αναμιγνύονται και συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια ποικιλία ρούχων. Κατά τη δημιουργία μιας ντουλάπας – κάψουλας, είναι σημαντικό να εξετάζεται η ευελιξία ενός αντικειμένου πριν μπει στο καλάθι των αγορών. Διότι η επιλογή αντικειμένων που μπορούν να φορεθούν με πολλούς τρόπους, μειώνει την ανάγκη αγοράς νέων ρούχων και προωθεί μια πιο βιώσιμη προσέγγιση στη μόδα.

Αποφυγή αγορών από καταστήματα «fast fashion»

Τέλος, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων από καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών, φιλανθρωπικά καταστήματα, καταστήματα vintage συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων και της ζήτησης για την παραγωγή νέων ρούχων.

Οι συνειδητές και βιώσιμες επιλογές στις αγορές, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της μόδας προς πιο ηθικές πρακτικές. Η αλλαγή πλεύσης και η συνειδητοποίηση των προβλημάτων της βιομηχανίας της μόδας έχει ήδη αρχίσει.

Πηγή: Happy Eco News

Μετάφραση / Επιμέλεια: Δανάη Καλογερή

Σχετικά άρθρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος