Η ΕΡΤ στο Συνέδριο Δημοκρατικών: Το χρίσμα στην Κλίντον (video)

Αποστολή: Νίκος Τσιμπίδας, Φιλαδέλφεια-ΗΠΑ

Το χρίσμα στην Κλίντον. Αυτό αποφάσισε το συνέδριο των δημοκρατικών εν μέσω συγκίνησης, δακρύων και διαμαρτυριών και το μόνο που απομένει τώρα είναι η τυπική αποδοχή της απόφασης του συνεδρίου από την ίδια την Χίλαρι με την κεντρική της ομιλία την Πέμπτη το βράδυ.

Με πρόταση του Σάντερς υποψήφια η Χίλαρι – Αντιδράσεις από τους οπαδούς του 

Η Χίλαρι, όπως αναμένονταν, συγκέντρωσε 2,842 εκλέκτορες, ξεπερνώντας κατά 500 εκλέκτορες τον απαιτούμενο αριθμό. Την απόφαση ανακοίνωσε η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου αλλά ουσιαστικά το χρίσμα το είχε δώσει νωρίτερα ο ίδιος ο Μπέρνυ Σάντερς προτείνοντας την προς το σώμα ως υποψήφια του δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των Η.Π.Α.

Η ΕΡΤ στο Συνέδριο Δημοκρατικών: Το χρίσμα στην Κλίντον (video)Με την επικύρωση, δια βοής, της πρότασης αυτής, πάρα πολλοί υποστηρικτές του Σάντερς ξέσπασαν σε κλάματα ενώ αποχώρησαν μαζικά από την αίθουσα. Η μαζική αποχώρηση δεν άργησε να εξελιχθεί σε δυναμική πορεία η οποία αφού διένυσε μια μικρή απόσταση εκτός του Συνεδρίου κατέληξε στην κεντρική αίθουσα των δημοσιογράφων όπου και πραγματοποιήθηκε για πάνω από μια ώρα συμβολική κατάληψη του χώρου.

Γιατί είναι εξοργισμένοι οι οπαδοί του Σάντερς 

Η ΕΡΤ στο Συνέδριο Δημοκρατικών: Το χρίσμα στην Κλίντον (video)Οι οπαδοί του Σάντερς αισθάνονται προδομένοι από το δημοκρατικό Κόμμα. Η αποκάλυψη του σκανδάλου της εσωτερικής κομματικής αλληλογραφίας, όπου φαίνεται ότι η πρόεδρος του κόμματος μαζί με άλλα στελέχη υπονόμευαν συστηματικά την καμπάνια του Σάντερς, έχει ενισχύσει αυτό το αίσθημα προδοσίας.

Αισθάνονται επίσης απογοητευμένοι γιατί θεωρούν ότι οι ιδέες του Σάντερς είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο αύριο στην Αμερική αλλά και γιατί πιστεύουν ότι πραγματικά θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει αν το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα δεν του πολεμούσε τόσο πολύ. Για όλα αυτά αισθάνονται θυμωμένοι και εμφανίζονται οργισμένοι.

Νιώθουν ότι δεν έχουν λάβει μια πραγματική συγνώμη για ό,τι έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα και πως κρίσιμα θέματα για τα οποία αγωνίζονται εδώ και τόσο καιρό (όπως η ρητή αντίθεση στην TIIP και ο αυστηρός έλεγχος της Wall Street με το “σπάσιμο” του τραπεζικού κατεστημένου) συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός του προγράμματος της Χίλαρι Κλίντον.

Δυσκολεύεται η Κλίντον να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του Σάντερς

Η ΕΡΤ στο Συνέδριο Δημοκρατικών: Το χρίσμα στην Κλίντον (video)Αλλά και η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποια χειροπιαστή κίνηση προς το στρατόπεδο του Σάντερς. Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν επί της πλατφόρμας του Συνεδρίου με αποτέλεσμα να την μεταμορφώσουν σε πιο ριζοσπαστική και προοδευτική (για τα αμερικανικά δεδομένα), έγιναν ύστερα από τις συνεχείς πιέσεις των υποστηρικτών του Σάντερς.

Η Χίλαρι επέλεξε για υποψήφιο αντιπρόεδρο κάποιον που η προοδευτική βάση του κόμματος τον θεωρεί ισάξια μετριοπαθή όσο και εκείνη, κατατάσσοντας και τους δυο στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Η ΕΡΤ στο Συνέδριο Δημοκρατικών: Το χρίσμα στην Κλίντον (video)Αν κάποιος σκεφτεί ότι ο Σάντερς με το προοδευτικό του πρόγραμμα συγκέντρωσε πάνω από 13 εκατομμύρια ψήφους, τότε η Χίλαρι Κλίντον δεν φαίνεται να κάνει και πολλά για να κερδίσει την “καρδιά και το νου” αυτής της τεράστιας εκλογικής βάσης και αν είναι κάτι στο οποίο οι αναλυτές συμφωνούν είναι ότι η εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου θα κριθεί στο ποσοστό συμμετοχής.

Είναι αρκετοί 3,5 μήνες για να καταφέρει η Χίλαρι να ανατρέψει το 58% που καταγράφει ως ποσοστό αντιπάθειας σε ολόκληρο το εκλογικό σώμα; Όπως έχουμε ξαναπεί ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός και σε αναμετρήσεις όπως αυτή η κάθε κίνηση και η κάθε απόφαση μετράει καθοριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος