«Είχαμε εξετάσει όλα τα σενάρια πριν φυλακιστεί» – Όσα είχε πει το 2021 στο ertnews.gr ο σύμβουλος του Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας από τους πολιτικούς συμβούλους του φυλακισμένου Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σήμερα (Παρασκευή 16/2)είχε μιλήσει το 2021 στο ertnews.gr για το παρόν και το μέλλον του κινήματος που δημιούργησε ο εκλιπών, κάνοντας χρήση και της δυναμικής των social media.

Ο ίδιος είπε, χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν δεν είναι σχεδιασμένος για να αντέχει. Είμαστε πολύ σίγουροι γι’ αυτό, όπως και για το ότι, για την υπόλοιπη ζωή του, έχει ως πρόθεσή του να κρατά τον Αλεξέι Ναβάλνι φυλακισμένο».

Σε ότι έχει να κάνει με την πορεία του κινήματος, ενόσω ο ίδιος ο εμπνευστής του εξέτιε ποινή, o Βολκόφ είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων:

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει περισσότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει περισσότερα. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό και πιθανότατα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αρκετή πίεση ώστε να αναγκάσουμε τον Πούτιν να απελευθερώσει τον Αλεξέι. Δεν το καταφέραμε ακόμα, επομένως δεν είμαστε τόσο αποτελεσματικοί και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι».

Αναφερόμενος σε παλαιότερο σχεδιασμό του από κοινού με τον Ναβάλνι, σεναρίων για την «επόμενη μέρα» στο κίνημα, τόνισε:

«Εξετάσαμε πολλά σενάρια, μαζί και αυτό μιας παράνομης σύλληψης, φυσικά ήταν κάτι που σκεφτήκαμε. Και μέχρι στιγμής μπορώ να πω ότι έχουμε καταφέρει να ενεργήσουμε σύμφωνα με το σενάριο. Καταφέραμε να σώσουμε το κίνημά μας διατηρώντας τον πυρήνα του, ούτως ώστε να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, όπως η “έξυπνη” ψηφοφορία ή η εκλογική εκστρατεία, οι έρευνές μας κατά της διαφθοράς και τα βίντεο για την ενημέρωση του ρωσικού κοινού».

Ο στόχος από εδώ και στο εξής, σημείωσε, είναι να δημιουργηθεί μια τόσο μεγάλη εσωτερική και διεθνής πίεση στον Πούτιν που, όπως είπε ο Βολκόφ, «όντας αρκετά λογικός, θα αποφασίσει τελικά να σκεφτεί τα θετικά της απελευθέρωσης του Αλεξέι, απέναντι στα θετικά του να τον κρατά στη φυλακή».

Ο Λεονίντ Βολκόφ, βρέθηκε στο Στρασβούργο με αφορμή την τελετή απονομής στον Αλεξέι Ναβάλνι του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για το 2021, θεσμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μετρά πάνω από 35 χρόνια ζωής.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο σειράς εκδηλώσεων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την παραμονή της τελετής, στην οποία το βραβείο παρέλαβε τότε, εκ μέρους του εκλιπόντα, η κόρη του Ντάρια Ναβάλναγια.

*Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεσπίστηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ονομάστηκε προς τιμήν του σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάρωφ και το χρηματικό έπαθλο είναι 50 000 ευρώ. Πέρυσι, το Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, εκπροσωπούμενη από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία γενναίων γυναικών και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.

Εδώ και εδώ όλες οι σχετικές με τον Αλεξέι Ναβάλνι ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος