Σύμβουλος του Ναβάλνι στο ertnews.gr: Ο Πούτιν δεν έχει σχεδιαστεί για να αντέχει

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας από τους πολιτικούς συμβούλους του φυλακισμένου Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, βρίσκεται στο Στρασβούργο με αφορμή την τελετή απονομής στον δεύτερο του φετινού Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, θεσμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μετρά ήδη 33 χρόνια ζωής. Ο Βολκόφ μίλησε στο ertnews.gr για το παρόν και το μέλλον του κινήματος που δημιούργησε ο Ναβάλνι, κάνοντας χρήση και της δυναμικής των social media.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο σειράς εκδηλώσεων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την παραμονή της τελετής, στην οποία το βραβείο θα παραλάβει εκ μέρους του Ναβάλνι η κόρη του, Ντάρια Ναβάλναγια.

Ερωτηθείς, σε περίπτωση μιας διακυβέρνησης της χώρας από το κίνημα Ναβάλνι, για το πώς το διαδίκτυο θα συνέβαλε στην βελτιστοποίηση πρακτικών και συμμετοχικότητας, δεδομένου ότι κυρίως με τη χρήση του δημιουργήθηκε και διογκώθηκε ο φορέας, ο στενός συνεργάτης του Ρώσου ακτιβιστή τόνισε:

«Στο μέλλον στη δημοκρατική Ρωσία, μετά από την ειρηνική δημοκρατική μετάβαση στη χώρα μας, φυσικά η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο θα είναι εγγυημένη και θα εφαρμοστούν πολλά εργαλεία ψηφιακής δημοκρατίας, αλλά είναι σημαντικό επίσης ότι και όλα τα ΜΜΕ θα είναι διαθέσιμα για τους Ρώσους πολίτες, ώστε εκεί να μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους».

Ο ίδιος σημείωσε ότι, ένα βασισμένο στις Αρχές του Ναβάλνι κόμμα, τελικά δεν φτιάχτηκε ποτέ και η ρωσική κυβέρνηση «αρνήθηκε τις προσπάθειές μας να φτιάξουμε πολιτικό κόμμα, εννέα φορές, χωρίς λόγο. Αρκετές υποθέσεις σχετικά με αυτό έφτασαν ακόμα και εδώ στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Μας αρέσει πολύ το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για εμάς, αλλά είναι επίσης και μια αναγκαστική επιλογή. Δεν γίνεται δηλαδή επειδή αγαπάμε τόσο πολύ το διαδίκτυο, αλλά επειδή όλα τα ΜΜΕ, κανάλια, ραδιόφωνα, λειτουργούν απλώς ως «οχήματα» του Κρεμλίνου για προπαγάνδα. Το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά, έχουν τώρα τον πλήρη έλεγχο των παραδοσιακών μέσων και το διαδίκτυο γίνεται έτσι ένα σημαντικό “πεδίο μάχης”», είπε ακόμα.

Με τον Ναβάλνι είχαμε εξετάσει όλα τα σενάρια πριν φυλακιστεί

Σε ότι έχει να κάνει με την πορεία του κινήματος με τον ίδιο τον εμπνευστή του να εκτίει ποινή, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει περισσότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει περισσότερα. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό και πιθανότατα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αρκετή πίεση ώστε να αναγκάσουμε τον Πούτιν να απελευθερώσει τον Αλεξέι. Δεν το καταφέραμε ακόμα, επομένως δεν είμαστε τόσο αποτελεσματικοί και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι».

Αναφερόμενος στον προ μηνών σχεδιασμό του από κοινού με τον Ναβάλνι, των σεναρίων για την «επόμενη μέρα» στο κίνημα, τόνισε:

«Εξετάσαμε πολλά σενάρια, μαζί και αυτό μιας παράνομης σύλληψης, φυσικά ήταν κάτι που σκεφτήκαμε. Και μέχρι στιγμής μπορώ να πω ότι έχουμε καταφέρει να ενεργήσουμε σύμφωνα με το σενάριο. Καταφέραμε να σώσουμε το κίνημά μας διατηρώντας τον πυρήνα του, ούτως ώστε να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, όπως η “έξυπνη” ψηφοφορία ή η εκλογική εκστρατεία, οι έρευνές μας κατά της διαφθοράς και τα βίντεο για την ενημέρωση του ρωσικού κοινού».

Ο στόχος από εδώ και στο εξής, σημείωσε, είναι να δημιουργηθεί μια τόσο μεγάλη εσωτερική και διεθνής πίεση στον Πούτιν που, όπως είπε ο Βολκόφ, «όντας αρκετά λογικός, θα αποφασίσει τελικά να σκεφτεί τα θετικά της απελευθέρωσης του Αλεξέι, απέναντι στα θετικά του να τον κρατά στη φυλακή».

Ο ίδιος είπε ακόμα, χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν δεν είναι σχεδιασμένος για να αντέχει. Είμαστε πολύ σίγουροι γι’ αυτό, όπως και για το ότι, για την υπόλοιπη ζωή του, έχει ως πρόθεσή του να κρατά τον Αλεξέι Ναβάλνι φυλακισμένο».

*Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεσπίστηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ονομάστηκε προς τιμήν του σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντος Αντρέι Ζαχάρωφ και το χρηματικό έπαθλο είναι 50 000 ευρώ. Πέρυσι, το Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, εκπροσωπούμενη από το Συμβούλιο Συντονισμού, μια πρωτοβουλία γενναίων γυναικών και προσωπικοτήτων της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος