Είστε θυμωμένοι; Πάρτε μια ανάσα

Τι κρύβεται πίσω από τον θυμό μας; Γιατί θυμώνουμε με τα παιδιά μας; Γιατί ξεσπάμε τον θυμό μας στον σύντροφό μας;  Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τον θυμό μας;

Χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση του θυμού, έδωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Στούντιο 4, η ψυχολόγος, κυρία Σταυρίνα Ψιμοπούλου.

«Είναι σημαντικό να βρούμε ποιό είναι το αίτημα του θυμού μας», επισήμανε η κυρία Ψιμοπούλου. Στις διαπροσωπικές σχέσεις «ο θυμός δεν έχει πάντα αφετηρία τον θυμό», εξήγησε, και είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τον θυμό μας και να τα διαχειριστούμε. «Μπορεί να έχω φοβηθεί και να νιώθω θυμό, μπορεί να έχω άγχος και να νιώθω θυμό, μπορεί να έχω κουραστεί και να νιώθω θυμό, να νιώθω ζήλεια, ντροπή και να τα βγάζω σαν ένταση μέσα από τον θυμό», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ψιμοπούλου.

Ο θυμός είναι πάντα ενοχλητικός γιατί μας βάζει πάντα σε μια διαδικασία επίθεσης και άμυνας. Όταν συμβαίνει αυτό, δηλαδή όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον θυμό μας και γινόμαστε επικίνδυνοι και επιθετικοί είναι προτιμότερο:

  • Να αποσυρόμαστε από το πλαίσιο το οποίο μας προκαλεί τον θυμό
  • Να κερδίσουμε χρόνο για να αναλογιστούμε την πραγματική αιτία του θυμού μας

Η κυρία Ψιμοπούλου ανέφερε ότι ο έλεγχος του θυμού αποτελεί προσωπική διαδικασία που δυσκολεύει τον Έλληνα, ο οποίος δεν είναι «ψυχοεκπαιδευμένος» στη διαχείριση του θυμού. Είναι καλύτερα, είπε, «όταν έρχεται ο θυμός να φύγουμε πριν μετατραπεί σε οργή».

Όλη η συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί:

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος