Covid-19: Ειδικές μάσκες για τη διευκόλυνση και προστασία κωφών και βαρήκοων

Η ανάγκη της χρήσης υγειονομικού υλικού για την προστασία μας από τον κορονοϊό είναι δεδομένη. Ωστόσο για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η χρήση των προστατευτικών μασκών -τουλάχιστον έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί κατά πλειοψηφία μέχρι σήμερα- συνεπάγεται προβλήματα στην επικοινωνία. Ο λόγος για τους κωφούς και τους συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα ακοής που -επειδή δεν μπορούν να «διαβάσουν» τα χείλη πίσω από τις μάσκες- υφίστανται πρόσθετους  περιορισμούς στον καιρό της πανδημίας.

Λύσεις υπάρχουν

Η καθημερινότητα –έτσι και αλλιώς επιβαρημένη λόγω της νόσου του Covid-19– θα ήταν πιο εύκολη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής σε όλον τον κόσμο (πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ) εάν οι προστατευτικές μάσκες ήταν διάφανες στο μέρος των χειλιών. Έτσι, χάρη στην χειλεανάγνωση, εκείνος που μιλάει θα μπορούσε  να «μεταφέρει» το μήνυμά του ακόμα και σε κάποιον που δεν ακούει, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσει τη μάσκα και άρα να διατρέξει κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Covid-19: Ειδικές μάσκες για τη διευκόλυνση και προστασία κωφών και βαρήκοων
Ο λογαριασμός της Ashley Lawrence στο Instagram

Την παραπάνω σκέψη έκανε, προφανώς, και η  Ashley Lawrence. Η 21χρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, ειδικευόμενη σε θέματα εκπαίδευσης κωφών και βαρήκοων, θέλησε να αξιοποιήσει δημιουργικά τον χρόνο της υποχρεωτικής παραμονής της στο σπίτι, στο πλαίσιο της καραντίνας. Η ίδια συνειδητοποιώντας την έλλειψη υγειονομικού υλικού- ειδικά σχεδιασμένου, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κωφών και των βαρήκοων- σχεδίασε και έραψε (με τη βοήθεια της μητέρας της) μάσκες που διαθέτουν ένα διάφανο «παράθυρο» στη θέση του στόματος. Από το «παράθυρο» αυτό μπορεί ο καθένας να διακρίνει τις κινήσεις των χειλιών και την έκφραση του προσώπου εκείνου που μιλάει. Έτσι, το αναγκαίο «εργαλείο» πρόληψης  για την προστασία από τον κορονοϊό δεν στερεί τη δυνατότητα «πρόσβασης» στα χείλη του συνομιλητή, για όσους τη χρειάζονται προκειμένου να επικοινωνήσουν.

Covid-19: Ειδικές μάσκες για τη διευκόλυνση και προστασία κωφών και βαρήκοων
https://www.gofundme.com/

Χάρη στις διαδικτυακές δωρεές πολιτών, η Ashley κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 3.387 δολάρια και να ενισχύσει οικονομικά την πρωτοβουλία της για την κατασκευή και δωρεάν προσφορά των ειδικών μασκών σε εκείνους που τις έχουν ανάγκη. Μπορεί ο αρχικός της στόχος να επιτεύχθηκε, ωστόσο η αμερικανίδα φοιτήτρια συνεχίζει –μέσω και του λογαριασμού της στο instagram– να παρέχει οδηγίες σε κάθε ενδιαφερόμενο, για την κατασκευή αντίστοιχων «διάφανων» μασκών. Η ίδια διευκρινίζει πάντως πώς οι μάσκες της δεν φτιάχτηκαν σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά πρότυπα, αλλά αποτελούν εξολοκλήρου προϊόν εθελοντικής προσφοράς. «Η επιλογή να φτιάξετε και να φορέσετε αυτές τις μάσκες είναι δική σας», αναφέρεται μεταξύ άλλων  στις οδηγίες.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

«Διάφανες μάσκες» ζητά και η ΟΜΚΕ  

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος επισήμανε, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, την ανάγκη κατασκευής και διανομής των «διάφανων» μασκών και στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της ΟΜΚΕ, Κωνσταντίνος Σίμψης αναφέρθηκε μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα και σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ 1, στις 8/5/2020.

«Έχουμε περίπου 30 χιλιάδες κωφούς στην Ελλάδα. Όμως, σε αυτόν τον αριθμό δεν συνυπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ακοή τους λόγω ηλικίας. Όλοι μαζί υπολογίζονται γύρω στους 40 χιλιάδες», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε ο κύριος Σίμψης, η ανταπόκριση των αρμοδίων της κυβέρνησης στην έκκληση της Ομοσπονδίας για την κατασκευή ειδικού υγειονομικού υλικού ήταν άμεση. «Οι αρμόδιοι φορείς ήρθαν σε συνεννόηση με εταιρία παραγωγής πλαστικών στη Θράκη προκειμένου να εξεταστεί, από πλευράς ειδικών, η δυνατότητα κατασκευής των συγκεκριμένων μασκών», επισήμανε ο ίδιος σε συνέχεια της συνέντευξης του.

Μιλώντας και στο ert.gr, o πρόεδρος της ΟΜΚΕ έκανε γνωστό ότι «τα μέλη της Ομοσπονδίας έχουν ήδη στα χέρια τους το πρώτο δείγμα της ειδικής μάσκας, ενώ βρίσκονται σε συζητήσεις με τους υπεύθυνους της εταιρίας παραγωγής για τη συνέχεια».

Covid-19: Ειδικές μάσκες για τη διευκόλυνση και προστασία κωφών και βαρήκοων
Φωτό αρχείου: EPA/Boy Triharjanto

Χρήση των ειδικών μασκών και από ακούοντες

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύριος Σίμψης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η  ειδική μάσκα δεν ενδείκνυται μόνο για τους κωφούς και τους βαρήκοους. Αντίθετα, η χρήση της συνιστάται και για τους ακούοντες, οι οποίοι (ενδέχεται να) επικοινωνούν καθημερινά με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. «Ευελπιστούμε ότι θα γίνει εφικτή η παρασκευή αυτών των μασκών και έπειτα η διανομή τους, όπου υπάρχουν ανάγκες. Είναι σημαντικό να εφοδιαστούν με αυτές πρωτίστως τα νοσοκομεία, αλλά και όσες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες έχουν συναλλαγή με κωφούς και βαρήκοους πολίτες. Πραγματικά υπάρχει μεγάλη ανάγκη και οι ακούοντες να εφοδιαστούν με τη συγκεκριμένη μάσκα. Δεν είναι δηλαδή περισσότερο αναγκαίο οι κωφοί να είναι εφοδιασμένοι με τη μάσκα αυτή, αλλά και οι ακούοντες γιατί εμείς οι κωφοί χρειάζεται να βλέπουμε τα χείλη τους ώστε να κάνουμε χειλεανάγνωση», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΜΚΕ και πρόσθεσε: «Η ανάγκη χρήσης αυτών των μασκών είναι πολύ σημαντική στα νοσοκομεία, και μάλιστα όχι μόνο τώρα την περίοδο του κορονοϊού. Εμείς ζητάμε να καθιερωθεί και στο μέλλον η χρήση αυτών των μασκών».

Covid-19: Ειδικές μάσκες για τη διευκόλυνση και προστασία κωφών και βαρήκοων
Φωτό: EPA/Sascha Steinbach (αρχείο)

«Μένουμε Ασφαλείς, αλλά όχι αποκλεισμένοι»

Το δικό του μήνυμα -αναφορικά με τη σημασία του να είναι τα άτομα με αναπηρία προστατευμένα από την πανδημία, αλλά όχι αποκλεισμένα εξαιτίας αυτής- μετέφερε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

«Όπως υπήρξαμε πάρα πολύ προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του lockdown (και νομίζω ότι όλο το αναπηρικό κίνημα τήρησε πολύ ευλαβικά το “μένουμε σπίτι”) θέλουμε και τώρα να τηρήσουμε το “μένουμε ασφαλείς αλλά δεν μένουμε αποκλεισμένοι”», τόνισε ο κύριος Βαρδακαστάνης.

Πηγές: https://www.designboom.com/ ΕΡΤ1/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος