Χρυσές Σφαίρες 2022: Χρυσόσκονη πολιτικής ορθότητας με άδειο κάλυκα – Οι νικητές των βραβείων

Σε μια προσπάθεια διάσωσης ενός χτυπημένου από παντού θεσμού, η φετινή τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών ήταν η χαριστική βολή. Στην εκπυρσοκρότηση των ανακοινώσεων, το μπαρούτι έβγαζε χρυσόσκονη πολιτικής ορθότητας, στην ουσία όμως ο κάλυκας ήταν άδειος.

Καλύτερη ταινία στην κατηγορία δράματος παίρνει «Η Εξουσία του Σκύλου» με τον Κόντι Σμιτ Μάκφι να κερδίζει για την ίδια ταινία το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου και τη βραβευμένη με Όσκαρ Αυστραλιανή Τζέιν Κάμπιον να παίρνει το βραβείο σκηνοθεσίας. Η ταινία, μεταξύ άλλων, καταπιάνεται και με τη θέση της γυναικείας παρουσίας σε έναν τόπο που παραπέμπει σε far west.

Στη συμπατριώτισσα της σκηνοθέτι Νικόλ Κίντμαν (με την οποία μάλιστα είχε συνεργαστεί στην ταινία «Το Πορτραίτο μιας Κυρίας») δόθηκε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ. Η ηθοποιός υποδύθηκε στο «Είμαστε οι Ρικάρντος» τη Λουσίλ Μπολ και την κρίση που έπρεπε να αντιμετωπίσει όταν κατηγορήθηκε στο απόγειο της καριέρας της για ενεργή συμμετοχή στο κομμουνιστικό κόμμα.

Καλύτερη ταινία στην κατηγορία μιούζικαλ ή κωμωδία αναδείχθηκε το «West Side Story» με τη Ρέιτσελ Ζέγκλερ και την Αριάνα Ντεμπόζ να κερδίζουν τα βραβεία πρώτου γυναικείου ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ και δεύτερης γυναικείας ερμηνείας αντίστοιχα. Το γνωστό μιούζικαλ που βασίστηκε στην ιστορία του Ρωμαίου και Ιουλιέττας καταπιάνεται με το θέμα του ρατσισμού στις μικρές κοινωνίες της Αμερικής που οδηγούσαν συχνά σε εγκλήματα μίσους.

Ο Άντριου Γκάρφιλντ κερδίζει αντίστοιχα το βραβείο καλύτερου ηθοποιού σε κωμωδία ή μιούζικαλ για την σαρωτική ερμηνεία του στο «Tick… Tick… Boom!» υποδυόμενος τον Τζόναθαν Λάρσον που έγραψε το πρωτοπόρο μιούζικαλ «Rent», το οποίο μιλούσε για την έμφυλη βία, την ομοφυλοφιλία και το AIDS.

Θέλοντας να αλλάξουν την εικόνα σχετικά με τις επιλογές των καυκάσιων μελών της επιτροπής των χρυσών σφαιρών, τίμησαν, εκ του ασφαλούς, ένα αγαπημένο τους παιδί, τον Γουίλ Σμιθ, που κέρδισε βραβείο Πρώτης ανδρικής ερμηνείας για τη «Μέθοδο των Γουίλιαμς» που θα δούμε τον Φεβρουάριο στις Ελληνικές αίθουσες. Στην ταινία υποδύεται τον προπονητή των αφροαμερικανίδων Γουίλιαμς που διέπρεψαν στον χώρο του τένις και του αθλητισμού.

Σενάριο καλύτερης ταινίας στο ασπρόμαυρο «Μπέλφαστ» του Κένεθ Μπράνα που αποτελεί ένα μέρος της προσωπικής ιστορίας του σκηνοθέτη, όταν η ένταση στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ γηγενών και μεταναστών είχε προκαλέσει βίαια επεισόδια.

https://www.youtube.com/watch?v=bt4XLuHXy7U

Και πως αλλιώς θα τόνιζαν στο έπακρο το τάχα μου-τάχα μου δερματικό color blind της επιτροπής; Μα φυσικά επιλέγοντας ως καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς το «Ενκάντο: Ένας Μαγικός Κόσμος» που μας ταξιδεύει στην Κολομβία σε μια οικογένεια που έχει μαγικές δυνάμεις και θέλει να διασώσει από κάθε κίνδυνο το λαό της.

Βραβείο μουσικής στον Γερμανό Χανς Τσίμερ για το «Dune».

Και για μουσική εξόδου, ένα τραγούδι από τον Τζέιμς Μποντ και την ταινία «No Time to Die», ερμηνευμένο από τη Μπίλι Άιλις.

Βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στο Ιαπωνικό «Drive My Car» που μέχρι στιγμής έχει σαρώσει όλα τα βραβεία των διεθνών ενώσεων κριτικών, παίρνοντας διαβατήριο για τα Όσκαρ.

Στις σειρές, βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς πάει στο «Succession» του οποίου η τρίτη σεζόν έχει θεωρηθεί η καλύτερη. Για τον ρόλο του στη σειρά κερδίζει βραβείο ερμηνείας ο Τζέρεμυ Στρόνγκ. Η Σάρα Σνουκ (που έχει παίξει στη «Μοδίστρα» στο πλευρό της επίσης φέτος βραβευμένης Κέιτ Γουίνσλετ όπως θα δείτε παρακάτω), κερδίζει βραβείο καλύτερης δεύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δραματική σειρά.

Ο «Υπόγειος Σιδηρόδρομος» κερδίζει βραβείο καλύτερης μίνι σειράς ή τηλεταινίας. Το θέμα της σειράς η θέση της γυναίκας στη σκλαβιά.

Κατά τη γνωστή τακτική των βραβεύσεων, στην κατηγορία των τηλεοπτικών βραβείων, όπως θα δείτε και παρακάτω, κερδίζουν συνήθως κινηματογραφικοί ηθοποιοί που φέρνουν λάμψη και δίνουν τα εχέγγυα μιας σημαντικής διοργάνωσης στα βραβεία, όπως επίσης και τηλεοπτικοί θρύλοι.

Ο Τζέισον Σουντέικις (πρώην σύντροφος της Ολίβια Γουάιλντ), όπως ήταν αναμενόμενο παίρνει το βραβείο ερμηνείας για τον ρόλο του ως Ted Lasso στην ομώνυμη σειρά, υποδυόμενος έναν Αμερικανό διαιτητή που ξεκινάει να εργάζεται σε ομάδα στην Αγγλία, αντιμετωπίζοντας με χαλαρότητα όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές διαφορές.

Για τη βραχείας διάρκειας τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Dopesick» κερδίζει τη δεύτερη χρυσή του σφαίρα ο Μάικλ Κίτον.

https://www.youtube.com/watch?v=mZNQ8ZljEbA

Η Κέιτ Γουίνσλετ κερδίζει βραβείο ερμηνείας για τη σειρά βραχείας διάρκειας «Mare of Easttown».

Ο τηλεοπτικός θρύλος Τζιν Σμαρτ κερδίζει το βραβείο καλύτερης ηθοποιού σε μιούζικαλ ή κωμωδία για τη σειρά «Hacks». Αυτή ήταν η πρώτη της υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα και η πρώτη της βράβευση. Η σειρά κερδίζει και το βραβείο της κωμικής σειράς της χρονιάς.

https://www.youtube.com/watch?v=heEiIDwduNA

Η Εμ Τζέι Ροντρίγκεζ κερδίζει βραβείο καλύτερης ερμηνείας σε δραματική τηλεοπτική σειρά για το «Pose» που εστιάζει σε μια μικρή κοινότητα τρανς που κερδίζουν τα προς το ζην μέσα από διαγωνισμούς, μέσα σε μια άκρως ενδιαφέρουσα δομή κοινότητας. Την ηθοποιό μπορείτε να την απολαύσετε και σε έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο στο «Tick… Tick… Boom!».

https://www.youtube.com/watch?v=uZ19E-ArqRc

Ο Κορεάτης Ο Γιονγκ-Σου έφυγε με το βραβείο καλύτερης δεύτερης ανδρικής ερμηνείας σε σειρά για «Το Παιχνίδι του Καλαμαριού».

Φέτος, η απονομή των χρυσών σφαιρών ήταν Ρωσική ρουλέτα για τους διοργανωτές, όπου μεγάλος νικητής δεν είναι η πολιτική ορθότητα αλλά ο φόβος να μην χαθούν τα κεκτημένα. Όμως πως να δείξεις δείγμα καλής γραφής με ένα όπλο στον κρόταφο και μάλιστα από το δικό σου χέρι (ακόμα και όταν η σφαίρα είναι χρυσή);

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος