Απολύσεις στους τεχνολογικούς κολοσσούς: Οι εικασίες για την πραγματική αιτία τους & οι φόβοι για οικονομικό κραχ

Περισσότεροι από 68.000 εργαζόμενοι σε τεχνολογικές εταιρείες που άλλοτε θεωρούνταν «εργασιακοί παράδεισοι», έχουν απολυθεί μόνο το 2023, ήτοι μέσα σε ένα μήνα, ενώ δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα οικονομικά αποτελέσματα για το Δ’ τρίμηνο του 2022. Οι προβλέψεις των αναλυτών είναι δυσοίωνες.

Ειδικότερα, εταιρείες – κολοσσοί όπως η Amazon, η Microsoft, η Google, προχώρησαν σε απολύσεις 8.000, 10.000 και 12.000 εργαζομένων, αντίστοιχα.

Αν γίνει αναγωγή σε ποσοστά εργατικού δυναμικού, πρόκειται για 2%, 5% και 6%, αντίστοιχα. Η δε Meta (Facebook, Instagram) είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 10.000 περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2022.

ΗSalesforce μείωσε το εργατικό της δυναμικό κατά 10% δηλαδή κατά 8.000 υπαλλήλος, η IBM «έσβησε» 3.900 θέσεις, ένα νούμερο που αντιστοιχεί στο 2% των εργαζομένων της. Η SAP οδήγησε στην έξοδο 3.000 άτομα.

Επισημαίνεται ότι οι απολύσεις αφορούν στελέχη με υψηλή ειδίκευση, κατοίκους των ΗΠΑ και δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους απομακρυσμένα. Αφορούν, δηλαδή, βασικά στελέχη ψηλά στη βαθμίδα των εταιρειών.

Η δε γνωστή πλατφόρμα μουσικής Spotify ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει 600 εργαζόμενους (το 10%), λόγω του ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις της για ανάπτυξη. Η Pinterest από την πλευρά της, γνωστοποίησε χθες ότι καταργεί 150 θέσεις εργασίας.

Έφτιαξαν ειδική σελίδα που παρακολουθεί… τις απολύσεις

Λόγω της έντασης και συχνότητας των απολύσεων, επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ δημιούργησε το «Layoffs.fyi», ένα site – παρατηρητήριο των ανακοινώσεων για τις απολύσεις.

Απολογιστικά, 272 εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει σε ένα μήνα 86.882 άτομα, κυρίως στις ΗΠΑ.

Ο χειρότερος μήνας του 2022 από πλευράς απολύσεων ήταν ο περασμένος Νοέμβριος, αμέσως μετά τα οικονομικά αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου, με συνολικά πάνω από 90.000 απολύσεις.

Στο μεταξύ, ολοένα και καταρρέουν οι τεχνολογικοί «γίγαντες», με τα κέρδη σε Amazon, Apple & Google να υποχωρούν σημαντικά.

Λίγο πριν από το κραχ;

Κάποιοι δείχνουν να φοβούνται ένα οικονομικό κραχ ανάλογο του 1929 αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δείχνει τελικά απίθανο. Αναλυτές εκτιμούν, πως η ανάπτυξη στον εν λόγω κλάδο συνεχίζεται, έστω και περιορισμένη.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ένα καινούργιο γεγονός που θα αλλάξει τις ισορροπίες, προβλέπονται ευχάριστα. Ειδικότερα, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να σταματήσουν οι απολύσεις και ίσως οι κολοσσοί να προχωρήσουν και σε νέες προσλήψεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο φόβος πάντως ελλοχεύει, εκτιμούν, αφού σε περίπτωση κατά την οποία δεν προχωρήσει η ροή χρηματοδοτήσεων, δεν αποκλείεται νέο «κύμα» απολύσεων, με περισσότερο ευάλωτες σε ένα τέτοιο σενάριο τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).

Τι φταίει εντέλει για τις απολύσεις;

Όπως επισημαίνει το Forbes, οι τεχνολογικές επιχειρήσεις προέβαλαν διάφορους λόγους για τους οποίους οι απολύσεις ήταν «μονόδρομος», οι οποίοι ως επί το πλείστον καταλήγουν στην ανάγκη μείωσης του κόστους, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται ανά= τον κόσμο.

Όμως επισημαίνεται ότι δεν είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές χρειάζονται χρήματα. Η Microsoft επί παραδείγματι, η οποία φέρεται να έχει απολύσει περίπου 10.000 υπαλλήλους, σχεδόν ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI.

Φαίνεται λοιπόν πιθανό ότι υπάρχει απόφαση να επενδυθεί ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο δολάρια ανά απολυμένο υπάλληλο σε μια νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης.

Ομοίως, η μητρική εταιρεία της Google έχει, πριν έρθουν οι απολύσεις, είχε περιγράψει την Artificial intelligence (τεχνητή νοημοσύνη) ως την πιο μετασχηματιστική τεχνολογία όλων των εποχών, και κάνοντας τις απολύσεις, δήλωσε ότι η στρατηγική της εφεξής είναι να «κατευθύνουμε το ταλέντο και το κεφάλαιό μας στις υψηλότερες προτεραιότητές μας». Έτσι, πιστεύεται ευρέως ότι η Google δουλεύει πάνω στη δική της απάντηση στο ChatGPT με τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τέλος, το Forbes σημειώνει ότι οι μισθοί έφτασαν, εν μέσω πανδημίας με απομακρυσμένη εργασία, σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ο ανταγωνισμός μαίνεται για τα «κορυφαία ταλέντα».

Επιπλέον, ο μέσος χρόνος παραμονής -ενός πρόσφατα απολυμένου υπαλλήλου στη θέση του- είναι περίπου δύο χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να μεταφράζεται στο ότι, κατά κάποιο τρόπο, οι περικοπές αυτές αντιπροσωπεύουν μια αναδίπλωση πολιτικών προσλήψεων που εφαρμόστηκαν αμέσως μετά την «παρένθεση διετίας» της πανδημίας.

Ο ένας… μιμείται τον άλλο ή όλοι τον Ίλον Μασκ;

Όπως αναφέρει ο Jeffrey Pfeffer, καθηγητής στο Graduate School of Business του πανεπιστημίου Stanford, οι απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας αποτελούν ένα είδος μιμητισμού ή όπως την σημειώνει ο ίδιος «κοινωνικής μόλυνσης».

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος εξηγεί ότι όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2022, με τον Ίλον Μασκ να ανακοινώνει, λίγες μέρες πριν κλείσει το deal για την εξαγορά του Twitter, ότι πρόκειται να απολύσει περίπου το 75% του προσωπικού της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Το Νοέμβριο, o Μάσκ εντέλει απέλυσε το μισό προσωπικό της πλατφόρμας, ενώ στα μέσα του μήνα οι υπάλληλοι που δεν απομακρύνθηκαν δέχτηκαν ένα τελεσίγραφο από τον ίδιο, σύμφωνα με το οποίοιο είτε θα έπρεπε να αποδεχτούν ένα «άλλο» περιβάλλον εργασίας, είτε να αφήσουν την εταιρεία.

Βάσει της θεωρίας του Pfeffer, οι απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν, φαίνεται να επηρέασαν άμεσα και τους υπόλοιπους «ισχυρούς» της τεχνολογίας, με τις μειώσεις των εν λόγω θέσεων να ταιριάζουν χρονικά με εκείνες του Twitter (αφού έγιναν τους μήνες Νοέμβριο & Δεκέμβριο).

Κι όμως, εν μέσω του κύματος απολύσεων, στην Ινδία μια startup χαρίζει… αυτοκίνητα στους υπαλλήλους της!

Στο μεταξύ, ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας παραπαίει με πρωτοφανή επίπεδα απολύσεων, μια ινδική νεοφυής επιχείρηση (startup) χαρίζει στους υπαλλήλους της αυτοκίνητα για τις καλές τους επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, η Tridhya Tech, με έδρα το Αχμενταμπάντ του Γκουτζαράτ, χάρισε 13 αυτοκίνητα σε 13 υπαλλήλους.

Η εταιρεία συμπλήρωσε πρόσφατα τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της.

Απολύσεις στους τεχνολογικούς κολοσσούς: Οι εικασίες για την πραγματική αιτία τους & οι φόβοι για οικονομικό κραχ

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι τα αυτοκίνητα χαρίστηκαν σε υπαλλήλους που παρέμειναν στην εταιρεία από την αρχή της διαδρομής της, στηρίζοντας το εγχείρημα.

Ισχυρίστηκε δε, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν εγκαταλείψει τις σταθερές τους θέσεις εργασίας αλλού, προκειμένου να «χτίσουν» την εταιρεία πληροφορικής. Το στέλεχος υποστήριξε ακόμα ότι η κουλτούρα της επιβράβευσης των εργαζομένων με αυτοκίνητα θα συνεχιστεί.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού που προσφέρει τις υπηρεσίες της για την ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου, διαδικτύου και κινητών συσκευών.

Παρέχει ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις, εξυπηρετώντας πελάτες σε Ασία, Ευρώπη και Αυστραλία.

Πηγές: Forbes, Business Today

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος